Πολιτική
Πέμπτη, 29 Απριλίου 2010 14:13

Εντονες αντιδράσεις για τον «Καλλικράτη»

Ξεκίνησαν οι αντιδράσεις από εκλεγμένους στην τοπική αυτοδιοίκηση για το σχέδιο «Καλλικράτης». Για τραγωδία κάνει λόγο ο Π. Ψωμιάδης. Συνολικές αντιδράσεις μετά το συνέδριο της ΚΕΔΚΕ αναμένει ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Β. Παπαγεωργόπουλος.

Ξεκίνησαν οι αντιδράσεις από εκλεγμένους στην τοπική αυτοδιοίκηση για το σχέδιο «Καλλικράτης».

Ο νομάρχης Θεσσαλονίκης, Παναγιώτης Ψωμιάδης δήλωσε πως «το σχέδιο Ραγκούση μοιάζει με αρχαία τραγωδία. Αποδεικνύεται ότι το ΠΑΣΟΚ όταν μιλούσε για πράσινη ανάπτυξη εννοούσε και… "Πράσινο Καλλικράτη"».

Ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Βασίλης Παπαγεωργόπουλος, προανήγγειλε συνολικές αντιδράσεις μετά το έκτακτο συνέδριο της ΚΕΔΚΕ που είναι προγραμματισμένο για τις 3 Μαΐου.

«Η τράπουλα ήταν σημαδεμένη. Ο "Καλλικράτης" έγινε Προκρούστης και μεγάλος χαμένος είναι ο πολίτης, στον οποίο, στο μέλλον, η τοπική αυτοδιοίκηση θα προσφέρει λιγότερες υπηρεσίες», ανέφερε ο κ. Παπαγεωργόπουλος.

Στο κλείσιμο του ΧΥΤΑ Μαυροράχης προσανατολίζονται οι δήμαρχοι Ασσήρου, Μυγδονίας και Λαχανά, που αντιδρούν στη συνένωσή τους με άλλους δήμους. «Είμαστε κάθετα αντίθετοι. Πρώτο ενδεχόμενο θα είναι το κλείσιμο του ΧΥΤΑ», ανέφερε ο δήμαρχος Λαχανά, Παντελής Πάσχος.

Εξάλλου, ο δήμαρχος Ευόσμου, Δημήτρης Χατζηβρέττας, μετά την ανακοίνωση της συνένωσης με τον δήμο Ελευθερίου Κορδελιού κάνει λόγο για «ανισότητες, παρεμβάσεις, ακόμη και σκοπιμότητες».

Γ. Πεταλωτής: Ανασυγκρότηση του κράτους

Υπεραμύνθηκε του σχεδίου «Καλλικράτης» ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τονίζοντας ότι πρόκειται για ένα «πολύ μεγάλο άλμα για την ανασυγκρότηση του κράτους και την αναπτυξιακή πορεία της χώρας».

Ο κ. Πεταλωτής πρόσθεσε πως «η εξοικονόμηση πόρων ξεπερνά το 1 δισ. ευρώ σε ετήσια βάση» και ότι ο «Καλλικράτης» εγκαθιστά πρωτοφανή διαφάνεια στις προμήθειες και τα έργα.

Ερωτηθείς αν θα υπάρξει κύμα απολύσεων στο χώρο των ΟΤΑ, ο κ. Πεταλωτής τόνισε ότι για τους μόνιμους υπαλλήλους δεν τίθεται κανένα ζήτημα και συμπλήρωσε ότι «οι υπόλοιπες συμβάσεις θα κριθούν ως προς τη χρησιμότητά τους».

Επιπλέον, σημείωσε ότι με τον Καλλικράτη «γίνεται πολύ μεγάλη εξοικονόμηση των δημοσίων χρημάτων και εξορθολογισμός των δαπανών» και ότι «επιτέλους θα σταματήσει αυτή η πελατειακή σχέση που, ειδικά στο χώρο της Αυτοδιοίκησης, έβρισκε πολύ μεγάλη άνθηση».

ΝΔ: Δεν θα επιτρέψουμε την απαξίωση του «Καλλικράτη»

«Η διοικητική αναδιοργάνωση της χώρας είναι αναγκαιότητα που η ΝΔ είχε επισημάνει και δρομολογήσει και παραμένει όραμα για το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης», δήλωσε ο υπεύθυνος του τομέα Εσωτερικών της ΝΔ Χρ. Ζώης, ωστόσο διαμήνυσε: «Δεν θα επιτρέψουμε να απαξιωθεί».

Χωροταξικό - Πόροι - Αρμοδιότητες είναι, είπε, οι τρεις άξονες που προσδιορίζουν τη θέση της ΝΔ. Επισήμανε ακόμα ότι με έκπληξη άκουσε τις διαβεβαιώσεις του υπουργού Εσωτερικών ότι υπήρξε διαβούλευση και ενσωμάτωση παρατηρήσεων, υποστηρίζοντας πως «δεν υπήρξε» και πως «εξαντλήθηκε στα στενά όρια του κομματικού μηχανισμού».

Ο κ. Ζώης ανέφερε ακόμη ότι ενσωματώθηκαν ελάχιστες παρατηρήσεις θεσμικών εκπροσώπων και δεν υπάρχει κοστολόγηση αρμοδιοτήτων.

«Θα έχουμε υποχρηματοδότηση του εγχειρήματος», εκτίμησε και συμπλήρωσε ότι αφετηρία για την κυβέρνηση δεν είναι η διοικητική αναδιοργάνωση, αλλά η εξοικονόμηση πόρων έως 1,6 δισ.ευρώ, «ισχυρισμός που παραμένει ατεκμηρίωτος από τον κ. Ραγκούση».

Απορρίπτει το ν/σ ο ΣΥΡΙΖΑ

Την αντίθεσή του στον Καλλικράτη επανέλαβε ο ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος κατέθεσε και τις θέσεις του. Υποστηρίζει πως το σχέδιο αυτό εντάσσεται στο Πρόγραμμα Σταθερότητας «που συνδιαμορφώνει η κυβέρνηση από κοινού με την Ευρωπαϊκή Ένωση και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο». Σύμφωνα με το ΣΥΡΙΖΑ, «αποσκοπεί στην αυταρχική αναδιάρθρωση της κρατικής διοίκησης χωρίς αυτοδιοίκηση, στη δραστική περιστολή του κοινωνικού κράτους και στις μαζικές απολύσεις εργαζομένων».

Συγκεκριμένα, σημειώνει πως απορρίπτει τον Καλλικράτη γιατί:

• Επιβάλλει συνενώσεις δήμων με τη μέθοδο του αποφασίζομεν και διατάσσομεν χωρίς καμιά συμμετοχή των τοπικών κοινωνιών.

• Περιορίζει τη συμμετοχή των πολιτών και καταργεί τις προϋποθέσεις αυτοδιοίκησης.

• Συντηρεί και επαυξάνει ένα συγκεντρωτικό, αδιαφανές και πρωθυπουργοκεντρικό σύστημα εξουσίας των αιρετών οργάνων, με διακοσμητικό ρόλο των δημοτικών και περιφερειακών συμβουλίων .

• Επαυξάνει το ληστρικό πλειοψηφικό σύστημα, που αποκλείει εκ προοιμίου τη συμμετοχή στις αυτοδιοικητικές εκλογές για ένα μεγάλο φάσμα κοινωνικών και πολιτικών δυνάμεων.

• Δεν αποδίδει τα 4 + 1,8 δις €, που κατά την ΚΕΔΚΕ και την ΕΝΑΕ, απαιτεί η μεταρρύθμιση, αντίθετα η σημερινή πρακτική είναι η περιστολή των Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων που κατανέμονται από τον κεντρικό προϋπολογισμό στην αυτοδιοίκηση. Οι δήμοι και οι περιφέρειες θα χρεοκοπήσουν.

• Προβαίνει άμεσα σε απολύσεις 35.000 εργαζομένων και θέτει σε καθεστώς επισφάλειας τους υπόλοιπους.

Οι θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ

• Καμιά συνένωση δήμων χωρίς αποδοχή από τις τοπικές κοινωνίες.

• Απλή αναλογική, έμμεση εκλογή δημάρχου και περιφερειάρχη συμμετοχή στις εκλογές χωρίς προϋποθέσεις πλήρων ψηφοδελτίων. Δημοκρατική συγκρότηση δημοτικών και περιφερειακών συμβουλίων.

• Κατάργηση των παράλληλων με τις αιρετές περιφέρειες κρατικών περιφερειών και μεταφορά όλων των αρμοδιοτήτων στις πρώτες.

• Αποκέντρωση των περιφερειών σε περιφερειακά διαμερίσματα (Νομαρχίες). Δημοτικές κοινότητες και περιφερειακά διαμερίσματα με αποφασιστικές αρμοδιότητες.

• Κεντρική χρηματοδότηση με θεσμοθετημένους σταθερούς πόρους, χρηματοδότηση της μεταρρύθμισης.

• Καμιά απόλυση εργαζομένων.

• Χρόνος διαβούλευσης και χρόνος οργάνωσης των νέων θεσμών ικανός ώστε να μπορέσει να λειτουργήσει ένα νέο σύστημα και να μην καταρρεύσει συνολικά η αυτοδιοίκηση. Απ’ αυτή την άποψη οι όποιες αλλαγές δεν μπορούν να γίνουν πριν την επόμενη 4ετία.