Συνάντηση με το Σέρβο ομόλογό του Μ. Τσβέτκοβιτς είχε σήμερα ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου. Στο επίκεντρο βρέθηκε η ευρωπαϊκή προοπτική της Σερβίας.
Συνάντηση με το Σέρβο ομόλογό του Μ. Τσβέτκοβιτς είχε σήμερα ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου. Στο επίκεντρο βρέθηκε η ευρωπαϊκή προοπτική της Σερβίας.
Οι κ.κ. Παπανδρέου και Τσβέτκοβιτς συζήτησαν επίσης θέματα οικονομικής συνεργασίας, εστιάζοντας, λόγω της καλοκαιρινής περιόδου, στην ανάπτυξη της τουριστικής συνεργασίας.
«Η μακραίωνη φιλία των δύο λαών αποτυπώνεται στις συχνές επισκέψεις υψηλού επιπέδου, αλλά και στο μεγάλο αριθμό Σέρβων πολιτών που επισκέπτονται κάθε χρόνο τη χώρα μας για τις διακοπές τους», δήλωσε ο κ. Παπανδρέου.
Από την πλευρά του ο Σέρβος πρωθυπουργός ανέφερε ότι παραθερίζει επί 15 χρόνια στην Ελλάδα, συμβάλλοντας προσωπικά στην ανάπτυξη των σχέσεων των δύο χωρών.
Σε ό,τι αφορά την ευρωπαϊκή προοπτική της Σερβίας, ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι «η Σερβία πρέπει να καταστεί το ταχύτερο δυνατόν μέλος της ευρωπαικής οικογένειας, θέση που δικαιωματικά της ανήκει».
Χαρακτήρισε μάλιστα σημαντική πρόοδο προς αυτή την κατεύθυνση την απελευθέρωση της βίζας, την οποία η Ελλάδα υποστήριξε σθεναρά, καθώς και την απόφαση του σερβικού κοινοβουλίου για τη Σρεμπρένιτσα, ένα θέμα «που αντιμετωπίσατε με τόλμη», όπως είπε χαρακτηριστικά.
Οι δύο πρωθυπουργοί υπογράμμισαν ακόμη τον πρωταγωνιστικό ρόλο της Ελλάδας εντός της ΕΕ με την πρωτοβουλία «Ατζέντα 2014», η οποία στοχεύει στην ένταξη των χωρών των Δ. Βαλκανίων στην ευρωπαϊκή οικογένεια, με την προϋπόθεση τήρησης των όρων της ΕΕ, περιλαμβανομένης της καλής γειτονίας.
«Η Σερβία αποτελεί στρατηγικό εταίρο της Ελλάδας, προνομιακό συνομιλητή με σημαντικό ρόλο για την ειρήνη και την ευημερία της περιοχής», τόνισε ο κ. Παπανδρέου.
Ο κ. Τσβέτκοβιτς αναφέρθηκε στις έντονες διαβουλεύσεις που έχει η Σερβία με τις άλλες βαλκανικές χώρες, προκειμένου να αναπτυχθεί η περιφερειακή συνεργασία με σκοπό την ευρωπαϊκή ενσωμάτωση.
Ο Σέρβος πρωθυπουργός ευχαρίστησε επίσης την Ελλάδα για τη στήριξη της στο θέμα του Κοσόβου.
Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ