Με την κατάθεση του δικηγόρου της μητρικής SIEMENS A.G., αλλά και της θυγατρικής ελληνικής SIEMENS Α.Ε., Αλέξανδρου Λυκουρέζου, καθώς και του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ, Κώστα Καρτάλη, συνεχίστηκαν σήμερα οι εργασίες της αρμόδιας εξεταστικής επιτροπής της Βουλής.
Με την κατάθεση του δικηγόρου της μητρικής SIEMENS A.G., αλλά και της θυγατρικής ελληνικής SIEMENS Α.Ε., Αλέξανδρου Λυκουρέζου, καθώς και του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ, Κώστα Καρτάλη, συνεχίστηκαν σήμερα οι εργασίες της αρμόδιας εξεταστικής επιτροπής της Βουλής.
Ο κ. Λυκουρέζος ανέφερε ότι κλήθηκε από τη μητρική εταιρεία, τον Ιανουάριο 2008, για να την εκπροσωπήσει στο πλαίσιο της δικαστικής διερεύνησης, που διεξαγόταν από την Εισαγγελία, και ήρθε σε επαφή με τον εκπρόσωπο της Νομικής Εταιρείας Debevoise & Plimpton, Κάρολο Ζίγκερ, στον οποίον είχε ανατεθεί ο εσωτερικός έλεγχος της SIEMENS στην Ελλάδα.
Όπως κατέθεσε, ο ρόλος του ήταν ουσιαστικά να παραλαμβάνει το υλικό, που είχε ετοιμάσει η ελεγκτική εταιρεία, και να το παραδίδει αρχικά στον εισαγγελέα και μετά στον ανακριτή.
Ερωτηθείς πόσα και ποια πρόσωπα αναγράφονται στα στοιχεία αυτά, ως παραλήπτες χρημάτων, ο κ. Λυκουρέζος δήλωσε άγνοια.
Σε ερώτηση για το αν υπάρχει αναφορά σε πολιτικά πρόσωπα, σχετικά μάλιστα με δήλωση που είχε κάνει ο ίδιος έξω από το γραφείο του εισαγγελέα, Παναγιώτη Αθανασίου, υπογράμμισε: «Από το υλικό, που μου παρέδωσε η Debevoise και το οποίο εν συνεχεία παραδώσαμε στον εισαγγελέα και στον ανακριτή, δεν προέκυπταν συγκεκριμένα ονόματα, ούτε πολιτικό πρόσωπο».
Πρόσθεσε δε ότι ουδέποτε του έκανε κάποια αναφορά ο κ. Ζίγκερ, ενώ σε ό,τι αφορά τα ονόματα των Τάσου Μαντέλη, Θεόδωρου Τσουκάτου, Κώστα Γείτονα και Γιάννη Βαρθολομαίου, δήλωσε ότι «αυτά βγήκαν αργότερα».
Σχετικά με την κατάθεση του κ. Καρτάλη, αυτή έγινε μετά από αίτημά του υπό την ιδιότητα του πρώην γενικού γραμματέα Ολυμπιακών Αγώνων και τη συμμετοχή του, τόσο στη Διυπουργική Επιτροπή Συντονισμού Ολυμπιακής Προετοιμασίας, όσο και στην «πενταμελή επιτροπή».
Σε ό,τι αφορά τη δεύτερη επιτροπή, σημείωσε ότι η επιτροπή αυτή ήταν συντονιστικού χαρακτήρα και αντικείμενο είχε την παρακολούθηση της υλοποίησης του έργου των Ολυμπιακών Επιχειρησιακών Κέντρων Ασφαλείας, ως προς τη τήρηση των χρονοδιαγραμμάτων. Ήταν άτυπη -είπε- και κατ’ ουσίαν ad hoc ομάδα εργασίας, χωρίς να τηρούνται πρακτικά.
Κατά συνέπεια -πρόσθεσε- δεν είχε καμία αρμοδιότητα να καταρτίσει προδιαγραφές, να αξιολογήσει προσφορές ή να εισηγηθεί στο ΚΥΣΕΑ για την προτίμηση του συστήματος ασφαλείας C4 I.
Μεταξύ άλλων, ο κ. Καρτάλης διέψευσε τον ισχυρισμό ότι συνάντησε κατ’ ιδίαν τον πρώην διευθύνοντα σύμβουλο της Siemens, Μιχάλη Χριστοφοράκο, λέγοντας ότι η αναγραφή του ονόματός του στο ημερολόγιο τελευταίου, τον Ιούλιο΄03, ήταν πιθανόν κλήση της γραμματέως του, Αικατερίνης Τσακάλου, στη δική του γραμματέα για να μάθει τον αριθμό του κινητού του τηλεφώνου, που δεν της δόθηκε.
Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ