Πολιτική
Σάββατο, 01 Μαΐου 2010 10:16

Συγκεντρώσεις για την Εργατική Πρωτομαγιά

Συγκεντρώσεις σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη για τον εορτασμό της Εργατικής Πρωτομαγιάς, με τα συνδικάτα να ανανεώνουν το απεργιακό ραντεβού για την Τετάρτη 5 Μαΐου και τη συγκέντρωση στις 11:00 το πρωί στο Πεδίον του ¶ρεως, στο πλαίσιο της γενικής απεργίας.

Στις 11 το πρωί πραγματοποιείται η απεργιακή συγκέντρωση της ΓΣΕΕ – ΑΔΕΔΥ και του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Αθήνας (ΕΚΑ) για την Πρωτομαγιά, στην πλατεία Κλαυθμώνος. Στο Σύνταγμα την ίδια ώρα η συγκέντρωση του ΠΑΜΕ.

Σε μαζική συμμετοχή στη σημερινή συγκέντρωση καλεί η ΑΔΕΔΥ, ενώ τα εργατικά συνδικάτα ανανεώνουν το απεργιακό ραντεβού για την 5η Μαΐου και τη συγκέντρωση στις 11:00 το πρωί στο Πεδίον του ¶ρεως, στο πλαίσιο της γενικής απεργίας.

Συγκεντρώσεις γίνονται σήμερα και στη Θεσσαλονίκη, στις 10:30 στην πλατεία Αριστοτέλους από το Εργατικό Κέντρο και την ίδια ώρα στο Αγαλμα Βενιζέλου από το ΠΑΜΕ.

Όπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση της ΓΣΕΕ για τη σημερινή συγκέντρωση, «η φετινή Πρωτομαγιάτικη Απεργία και συγκέντρωση αποκτά ιδιαίτερα αγωνιστικά χαρακτηριστικά μετά τον καταιγισμό των σκληρών και άδικων οικονομικών κυβερνητικών μέτρων κατά εργαζομένων και συνταξιούχων», γι αυτό τονίζεται, είναι απαραίτητη όσο ποτέ άλλοτε η συμμετοχή όλων των εργαζομένων στη συγκέντρωση.

Στην ανακοίνωση της Συνομοσπονδίας, διευκρινίζεται επίσης πως για την μετακίνηση των απεργών τα μέσα μαζικής μεταφοράς ΕΘΕΛ – ΗΣΑΠ – ΜΕΤΡΟ) θα πραγματοποιήσουν στάση εργασίας από τις 05:00 έως τις 07:00 π.μ.

Ετσι, όλα τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς της Αθήνας, δηλαδή λεωφορεία της ΕΘΕΛ, Τρόλεϊ, Μετρό, Ηλεκτρικός Σιδηρόδρομος και Τραμ, θα κινηθούν κανονικά από τις 7 το πρωί. Εξαίρεση αποτελούν ο Προαστιακός και τα τρένα του ΟΣΕ, καθώς η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σιδηροδρομικών, αποφάσισε 24ωρη απεργία, με αποτέλεσμα να μη γίνει σήμερα κανένα δρομολόγιο συμπεριλαμβανομένων και των διεθνών δρομολογίων, πλην των λεγόμενων Κοινωνικών αναγκών.

Αντίθετα, στη Θεσσαλονίκη, τα λεωφορεία του Οργανισμού Αστικής Συγκοινωνίας Θεσσαλονίκης θα κυκλοφορήσουν με προσωπικό ασφαλείας, λόγω 24ωρης απεργίας των εργαζομένων στον Οργανισμό. Στην ανακοίνωση του ΟΑΣΘ διευκρινίζεται ότι η νυκτερινή λεωφορειακή γραμμή Νο 78Ν «ΚΤΕΛ - Αεροδρόμιο», θα λειτουργήσει κανονικά από τις 22:30΄ - 06:25΄.

Εν τω μεταξύ δεμένα στα λιμάνια παραμένουν σήμερα όλα τα πλοία λόγω της 24ωρης απεργίας της ΠΝΟ από τις 06:00 το πρωί έως τις 06:00 της Κυριακής.

Σ.Ξυνίδης: Απαιτείται συστράτευση

Η Πρωτομαγιά του 2010, βρίσκει τον τόπο μας στην πιο αποφασιστική στιγμή από τη Μεταπολίτευση, σημειώνει σε μήνυμά του για την Εργατική Πρωτομαγιά, ο Γραμματέας του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ, Σωκράτης Ξυνίδης.

«Η διάσωση της οικονομίας, είναι σήμερα η απόλυτη προτεραιότητα για κάθε Έλληνα και Ελληνίδα, για κάθε προοδευτικό πολίτη. Δεν έχουμε άλλη επιλογή, δεν έχουμε άλλο δρόμο. Έχουμε όμως την ιστορική ευκαιρία να ξαναχτίσουμε τη χώρα μας, να δημιουργήσουμε μια Ελλάδα απαλλαγμένη από τα βάρη και τα αδιέξοδα του παρελθόντος, μια πατρίδα που δεν θα μας πληγώνει πια», αναφέρει μεταξύ άλλων ο κ. Ξυνίδης, για να υπογραμμίσει πως στην κρίσιμη αυτή ώρα, χρειάζεται η συστράτευση όλων σε μια μεγάλη, εθνική προοδευτική συμπαράταξη για την καθολική ανασυγκρότηση της χώρας. Σύμφωνα με το Γραμματέα του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ, το συνδικαλιστικό κίνημα, καλείται να παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο σε αυτή την συμπαράταξη.

«Το ΠΑΣΟΚ έχει ακατάλυτους, ιστορικούς δεσμούς με τους εργαζόμενους και το συνδικαλιστικό κίνημα. Ο κόσμος της εργασίας είναι ο μεγάλος μας σύμμαχος στην προσπάθεια να σώσουμε την οικονομία και να ξαναχτίσουμε τη χώρα μας. Η Ελλάδα, οι Έλληνες, μπορούμε να διαψεύσουμε τις Κασσάνδρες, να κερδίσουμε το στοίχημα της ανάπτυξης και της βιώσιμης ευημερίας για τη χώρα και τους εργαζόμενους. Η άλλη Ελλάδα, είναι εφικτή», καταλήγει ο κ. Ξυνίδης.