Αναγκαία κρίνει ένας στους δύο πολίτες (50,6%) την απόφαση για προσφυγή στο μηχανισμό στήριξης, ενώ ποσοστό 41,9% εξακολουθεί να πιστεύει ότι μπορούσε να αποφευχθεί. Τι λένε οι πολίτες για τους πρώτους έξι μήνες της κυβέρνησης, και την αποτελεσματικότητα των υπουργών.
Αναγκαία κρίνει ένας στους δύο πολίτες (50,6%) την απόφαση για προσφυγή στο μηχανισμό στήριξης, ενώ ποσοστό 41,9% εξακολουθεί να πιστεύει ότι μπορούσε να αποφευχθεί.
Αξιοσημείωτο ωστόσο είναι πως συντριπτική πλειοψηφία (84%) των πολιτών θεωρεί ότι η κρίση αποτελεί ευκαιρία για την αλλαγή συνολικά του πολιτικού συστήματος και για μια νέα πορεία της χώρας.
Σύμφωνα με Πανελλαδική δημοσκόπηση της Κάπα Research για την εφημερίδα «Το Βήμα», το 53,4% εκτιμά πως θα χρειαστούν και άλλες περικοπές, έναντι 39,9% που κρίνει ότι είναι αρκετά τα μέτρα που έχουν ήδη ανακοινωθεί.
Για τα μέτρα στο δημόσιο τομέα, το 39,4% πιστεύει πως θα είναι αρκετή για τη δημοσιονομική εξυγίανση η δραστική μείωση του αριθμού των δημοσίων υπαλλήλων, ενώ το 37,5% πιστεύει ότι θα χρειαστεί περαιτέρω μείωση των αποδοχών τους.
Αντίθετα, το 70,5% λέει «όχι» σε περικοπές μισθών στον ιδιωτικό τομέα, καθώς θεωρεί ότι κάτι τέτοιο δεν θα έχει ουσιαστικό αντίκρυσμα για την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας.
Όσον αφορά την κυβέρνηση και τα υπόλοιπα πολιτικά κόμματα, το 64,6% των ερωτηθέντων δηλώνει καθόλου ή λίγο ικανοποιημένο από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, ωστόσο την ίδια ώρα το 57,1% εκτιμά ότι τα πράγματα θα ήταν χειρότερα αν τις εκλογές κέρδιζε η ΝΔ.
Καταλληλότερος για πρωθυπουργός παραμένει ο Γιώργος Παπανδρέου με 42,7% έναντι 24,1% του Αντώνη Σαμαρά, ενώ το ΠΑΣΟΚ διατηρεί προβάδισμα 10,1 ποσοστιαίων μονάδων έναντι της ΝΔ. Συγκεκριμενα, στις προτιμήσεις των ψηφοφόρων το κυβερνών κόμμα συγκεντρώνει ποσοστό 30,7%, έναντι 20,65% της ΝΔ, και ακολουθούν το ΚΚΕ με 6,7%, ο ΛΑ.Ο.Σ. με 4,2% και με 3,3% ο ΣΥΡΙΖΑ. Εν τω μεταξύ θετικά ΠΑΣΟΚ και ΛΑ.Ο.Σ.
Αξιοσημείωτα τέλος, είναι τα ευρήματα της έρευνας όσον αφορά την αξιολόγηση των υπουργών της κυβέρνησης (ποιοι θεωρούνται πιο αποτελεσματικοί), με τους υπουργούς Οικονομικών και Εργασίας -οι οποίοι βρίσκονται αντιμέτωποι με κρίσιμες προκλήσεις όπως η δημοσιονομική εξυγίανση και η μεταρρύθμιση του Ασφαλιστικού- να περιλαμβάνονται στην πρώτη τετράδα. Ετσι στην κατάταξη των υπουργών προηγείται όλων ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μ. Χρυσοχοΐδης και ακολουθούν ο υπουργός Εσωτερικών Γ. Ραγκούσης, και όπως προαναφέρθηκε οι κ.κ. Λοβέρδος και Παπακωνσταντίνου.
Η έρευνα έγινε πανελλαδικά σε δείγμα 1.256 ατόμων με αναλογική κατανομή στις 13 περιφέρειες της χώρας, το χρονικό διάστημα 28-29 Απριλίου 2010.