Πολιτική
Σάββατο, 01 Μαΐου 2010 14:25

Συγκεντρώσεις με το βλέμμα στα μέτρα

Μαζική ήταν η συμμετοχή στις συγκεντρώσεις για την Εργατική Πρωτομαγιά, μία μέρα πριν την ανακοίνωση των νέων μέτρων σκληρής λιτότητας. Μικρής έκτασης επεισόδια σημειώθηκαν σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Δέκα συλλήψεις.

Μαζική ήταν η συμμετοχή στις συγκεντρώσεις για την Εργατική Πρωτομαγιά, μία μέρα πριν την ανακοίνωση των νέων μέτρων σκληρής λιτότητας. Μικρής έκτασης επεισόδια σημειώθηκαν σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

Ξεχωριστές συγκεντρώσεις πραγματοποίησαν ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ-ΕΚΑ στην πλατεία Κλαυθμώνος και το ΠΑΜΕ στην πλατεία Συντάγματος, ενώ αντεξουσιαστές συγκεντρώθηκαν στο Μουσείο.

Στην αμερικανική πρεσβεία κατέληξε η πορεία του ΠΑΜΕ που ξεκίνησε από το Σύνταγμα με επικεφαλής τη γενική γραμματέα της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα.

«Όσα δισεκατομμύρια και να δώσουν στο ελληνικό κράτος, για το λαό δεν σημαίνει τίποτα γιατί το κεφάλαιο θα συνεχίζει να εκμεταλλεύεται ακόμα πιο σκληρά τους εργαζόμενους και το σάπιο πολιτικό σύστημα να τσαλαπατά κυριολεκτικά, να φοβίζει τους εργαζόμενους, να ζουν οι εργαζόμενοι χωρίς αξιοπρέπεια», υπογράμμισε η γ.γ. της ΚΕ του ΚΚΕ.

«Ήρθε η ώρα, πραγματικά τώρα είμαστε στο και 5. Δεν πρέπει να αργήσουμε, για να υπάρξει ένα μεγάλο εργατικό, λαϊκό, αγροτικό, νεολαιίστικο, γυναικείο μέτωπο πάλης που θα βάλει ως στόχο τη μεγάλη, τη ριζική ανατροπή», πρόσθεσε η κ. Παπαρήγα και εξέφρασε την ελπίδα ότι «στο δρόμο ενός τέτοιου αγώνα υπάρχει δυνατότητα κάτι να βελτιωθεί υπέρ των εργαζομένων».

Η απεργία της 1ης Μάη αποτελεί μια νέα ακόμα πιο προωθημένη αφετηρία κλιμάκωσης των αγώνων για το επόμενο διάστημα, ένα ακόμα αποφασιστικό βήμα στην κατεύθυνση του γενικού ξεσηκωμού, αναφέρει σε ανακοίνωσή του το ΠΑΜΕ, καλώντας παράλληλα τους εργαζομένους να συμμετάσχουν στις απεργιακές συγκεντρώσεις του Μετώπου σε όλη τη χώρα, στις 5 Μαΐου.

Από τη συγκέντρωση στην πλατεία Κλαυθμώνος, ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, διεμήνυσε πως ο ελληνικός λαός δεν χρωστάει σε κανέναν» και κάλεσε τους εργαζομένους να βάλουν αυτοί τις κόκκινες γραμμές με τους αγώνες τους, αφού δεν μπορεί να το κάνει η κυβέρνηση.

«Την κρίση να την πληρώσουν αυτοί που καταλήστευσαν τόσα χρόνια το δημόσιο πλούτο, τα ασφαλιστικά ταμεία, το βιος του ελληνικού λαού. Την κρίση να την πληρώσουν αυτοί και όχι οι μεροκαματιάρηδες, οι άνεργοι, οι νέοι άνθρωποι που αντιμετωπίζουν τεράστια προβλήματα επιβίωσης.

Τις κόκκινες γραμμές, αφού δεν είναι σε θέση να τις βάλει η κυβέρνηση, να τις βάλει ο λαός, οι εργαζόμενοι, οι νέοι με ενωτικούς και μαζικούς αγώνες. Αυτό είναι μήνυμα της σημερινής Πρωτομαγιάς και αυτός είναι ο δρόμος που ανοίγουμε στις επόμενες γενιές», τόνισε ο κ. Τσίπρας.

Προσερχόμενος στην πρωτομαγιάτικη συγκέντρωση, ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ Σπύρος Παπασπύρος προειδοποίησε ότι η συμμετοχή στα σημερινά συλλαλητήρια, αποτελεί ένα πρώτο μήνυμα, ενόψει της πανελλαδικής απεργίας της 5ης Μαϊου, στην οποία κάλεσε τους εργαζόμενους να συμμετάσχουν μαζικά και αποφασιστικά.

Συνδικαλιστές του Εργατικού Κέντρου Αθήνας που μίλησαν στη συγκέντρωση κάλεσαν την κυβέρνηση να μην προχωρήσει στα μέτρα, υπογραμμίζοντας ότι οι μισθοί, οι συντάξεις αλλά και οι συλλογικές συμβάσεις εργασίας είναι αδιαπραγμάτευτα μέτωπα για τα συνδικάτα.

Σ.Ξυνίδης: Απαιτείται συστράτευση

Η Πρωτομαγιά του 2010, βρίσκει τον τόπο μας στην πιο αποφασιστική στιγμή από τη Μεταπολίτευση, σημειώνει σε μήνυμά του για την Εργατική Πρωτομαγιά, ο Γραμματέας του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ Σωκράτης Ξυνίδης.

«Η διάσωση της οικονομίας, είναι σήμερα η απόλυτη προτεραιότητα για κάθε Έλληνα και Ελληνίδα, για κάθε προοδευτικό πολίτη. Δεν έχουμε άλλη επιλογή, δεν έχουμε άλλο δρόμο. Έχουμε όμως την ιστορική ευκαιρία να ξαναχτίσουμε τη χώρα μας, να δημιουργήσουμε μια Ελλάδα απαλλαγμένη από τα βάρη και τα αδιέξοδα του παρελθόντος, μια πατρίδα που δεν θα μας πληγώνει πια», αναφέρει μεταξύ άλλων ο κ. Ξυνίδης, για να υπογραμμίσει πως στην κρίσιμη αυτή ώρα, χρειάζεται η συστράτευση όλων σε μια μεγάλη, εθνική προοδευτική συμπαράταξη για την καθολική ανασυγκρότηση της χώρας. Σύμφωνα με το Γραμματέα του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ, το συνδικαλιστικό κίνημα, καλείται να παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο σε αυτή την συμπαράταξη.

«Το ΠΑΣΟΚ έχει ακατάλυτους, ιστορικούς δεσμούς με τους εργαζόμενους και το συνδικαλιστικό κίνημα. Ο κόσμος της εργασίας είναι ο μεγάλος μας σύμμαχος στην προσπάθεια να σώσουμε την οικονομία και να ξαναχτίσουμε τη χώρα μας. Η Ελλάδα, οι Έλληνες, μπορούμε να διαψεύσουμε τις Κασσάνδρες, να κερδίσουμε το στοίχημα της ανάπτυξης και της βιώσιμης ευημερίας για τη χώρα και τους εργαζόμενους. Η άλλη Ελλάδα, είναι εφικτή», καταλήγει ο κ. Ξυνίδης.

ΛΑ.Ο.Σ.: «Όχι» σε εξαλλότητες και προσκλητήρια αναταραχών

Από την πλευρά του ο εκπρόσωπος του ΛΑ.Ο.Σ, Κωστής Αϊβαλιώτης, σημείωσε πως «η σημερινή ημέρα σηματοδοτεί το δικαίωμα της εργασίας για όλους και όχι για ένα μόνο μέρος του λαού».

«Από σήμερα πρέπει να προσπαθήσουμε πιο εντατικά όλοι μας, εργάτες, αγρότες, δημόσιοι και ιδιωτικοί υπάλληλοι, βιοτέχνες, συνταξιούχοι, άνεργοι, επιχειρηματίες και πολιτικοί προκειμένου να αποφευχθούν τα χειρότερα. Εξυπακούεται ότι πλήττονται τόσο από τα μέτρα όσο, όμως, και από τα ενδεχομένως χειρότερα που έρχονται, κυρίως οι μη προνομιούχοι», πρόσθεσε ο κ. Αϊβαλιώτης και υπογράμμισε:

«Αυτούς θα πρέπει να προστατέψουμε από λάθη, εξαλλότητες και προσκλητήρια αναταραχών. Λαός και ΛΑ.Ο.Σ. θα βρεθούν χέρι-χέρι στη νέα σελίδα στην οποία αναγκαστικά οδηγούμαστε για την πατρίδα».

Επεισόδια σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη

Συνολικά 5.000 άτομα διαδήλωσαν στους δρόμους της Θεσσαλονίκης με την ευκαιρία του εορτασμού της Εργατικής Πρωτομαγιάς. Στο κέντρο της πόλης πραγματοποιήθηκαν τρεις διαφορετικές συγκεντρώσεις, του ΠΑΜΕ στο άγαλμα του Βενιζέλου, του Εργατικού Κέντρου στην πλατεία Αριστοτέλους, και των αντιεξουσιαστών στη Καμάρα.

Περίπου 250 άτομα που μετείχαν στην πορεία, κατέστρεψαν ΑΤΜ τραπεζών και τις βιτρίνες τουλάχιστον δύο καταστημάτων, ενώ έβαψαν με σπρέι ΙΧ αυτοκίνητα στη Μητροπόλεως. Η ηρεμία επανήλθε μετά την άμεση επέμβαση της αστυνομίας που έκανε χρήση χημικών.

Μικρής έκτασης επεισόδια σημειώθηκαν και στην Αθήνα, όταν διαδηλωτές επιχείρησαν να σπάσουν τον αστυνομικό κλοιό έξω από τη Βουλή, πετώντας αντικείμενα κατά διμοιρίας των ΜΑΤ. Στις φλόγες τυλίχθηκε βαν τηλεοπτικού συνεργείου της ΕΡΤ κοντά στην πλατεία Κοραή, ενώ μικροφθορές έχουν προκληθεί σε τζαμαρίες τραπεζών.

Φραστική επίθεση δέχθηκε λίγο μετά τις 14:00, ο πρώην πρόεδρος της Βουλής Απόστολος Κακλαμάνης, όταν ομάδα διαδηλωτών τον περικύκλωσε και τον εξύβρισε.

Αναταραχή τέλος επικρατεί και στην περιοχή γύρω από το Πολυτεχνείο και ιδιαίτερα στην οδό Στουρνάρη.

Μέχρι στιγμής έχουν προσαχθεί 19 άτομα, εκ των οποίων δέκα συνελήφθησαν και θα οδηγηθούν στον εισαγγελέα.