Πολιτική
Κυριακή, 02 Μαΐου 2010 10:55

Γ. Παπανδρέου: Δεν θίγεται ο ιδιωτικός τομέας

Με τα νέα μέτρα δεν θίγονται οι μισθωτοί του ιδιωτικού τομέα, διαβεβαίωσε κατά την ομιλία του στο υπουργικό συμβούλιο ο Πρωθυπουργός, τονίζοντας πως ο μεγάλος ασθενής είναι το Δημόσιο. Eθνική κόκκινη γραμμή, η αποφυγή της χρεοκοπίας. «Στο τέλος της θητείας μου η Ελλάδα δεν θα είναι χρεοκοπημένη, αλλά αναγεννημένη».

Με τα νέα μέτρα δεν θίγονται οι μισθωτοί του ιδιωτικού τομέα, διαβεβαίωσε κατά την ομιλία του στο υπουργικό συμβούλιο ο Πρωθυπουργός, τονίζοντας πως ο μεγάλος ασθενής είναι το Δημόσιο. Eθνική κόκκινη γραμμή, η αποφυγή της χρεοκοπίας. «Στο τέλος της θητείας μου η Ελλάδα δεν θα είναι χρεοκοποημένη, αλλά αναγεννημένη», υπογράμμισε.

Πάνω από όλα είναι το εθνικό συμφέρον και γι αυτό θα κάνουμε τα πάντα για να μην χρεοκοπήσει η χώρα, τόνισε ο κ. Παπανδρέου στην ομιλία του λίγο πριν την ανακοίνωση του πάκετου μέτρων στο οποίο κατέληξαν οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα Ε.Ε.-ΕΚΤ-ΔΝΤ.

Σήμερα, ανέφερε, επικυρώνουμε τη συμφωνία για ένα, χωρίς προηγούμενο, πακέτο στήριξης, με μια χωρίς προηγούμενο προσπάθεια από τους πολίτες.

«Είμαστε αποφασισμένοι να μην κάνουμε πίσω ούτε βήμα, δεν είναι ευχάριστη απόφαση, αλλά καλούμαστε να πάρουμε σωστές αποφάσεις για τον τόπο και αυτό κάνουμε... Αυτή είναι η ευθύνη μας και αυτό κάνουμε και κάνω, υπηρετώ τα συμφέροντα του Ελληνισμού», υπογράμμισε ο Πρωθυπουργός.

Στην κόκκινη γραμμή του ΠΑΣΟΚ είναι το συμφέρον της πατρίδας, ξεκαθάρισε ο κ. Παπανδρέου, τονίζοντας πως δεν κοιτά το πολιτικό κόστος. «Δεν με ενδιαφέρουν οι θητείες, με ενδιαφέρει όταν παραδώσω τη σκυτάλη να έχω κάνει το σωστό. Στο τέλος της θητείας μου η Ελλάδα δεν θα είναι χρεοκοποημένη, αλλά αναγεννημένη», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Σήμερα επεσήμανε, το πρόβλημα είναι πολύ πιο μεγάλο, η φωτιά απειλεί να εξαπλωθεί και το κόστος της κατάσβεσης θα είναι πολύ μεγαλύτερο, αλλά μεγαλύτερο θα είναι και το βάρος που θα επωμιστούν οι Έλληνες πολίτες.

Δεν είναι ώρα για απόδοση ευθυνών, ανέφερε ο Πρωθυπουργός, αλλά οι συνέπειες είναι πολλές και η μεγαλύτερη είναι η έλλειψη εμπιστοσύνης των πολιτών στο πολιτικό σύστημα.

Από την πρώτη μέρα, τόνισε μεταξύ άλλων ο κ. Παπανδρέου, δίνουμε τη μία μάχη μετά την άλλη να δημιουργήσουμε ένα κράτος υπεύθυνο και για πρώτη φορά μία κυβέρνηση δείχνει τόση αφοσίωση στο έργο που της ανέθεσαν οι πολίτες. Με βαθιές τομές ξεπερνούμε το κάβο της κρίσης, συμπλήρωσε.

Όπως επεσήμανε ο Πρωθυπουργός, πρώτο μέλημα ήταν η ανάκτηση της χαμένης αξιοπιστίας της χώρας. «Χωρίς αξιοπιστία δεν θα ήμασταν πουθενά, θα παλεύαμε μόνοι μας με τα χρέη απέναντι στους κερδοσκόπους», παρατήρησε χαρακτηριστικά, σημεώνοντας πως μόνη πιθανή βοήθεια θα ήταν 10 - 20 δισ. ευρώ από το ΔΝΤ, τη στιγμή που το κράτος έχει δανειακές ανάγκες 60 δισ. το χρόνο.

Δώσαμε, είπε, μάχη ανάκτησης της αξιοπιστίας και καταφέραμε να μας ακούσουν στο εξωτερικό, να πείσουμε τους εταίρους μας ότι το πρόβλημα δεν είναι μόνο δικό αμς αλλα αφορά το ίδιο το ευρώ. Χωρίς το μηχανισμό τα προβλήματα θα ήταν ανυπέρβλητα, επανέλαβε και πρόσθεσε: Η ύπαρξη και μόνο του ευρωπαϊκού μηχανισμού στήριξης ελπίζαμε ότι θα ήταν αρκετή ωστόσο αυτό δεν έγινε.

«Η οικονομική πραγματικότητα μάς υποχρέωσε να πάρουμε πολύ σκληρές αποφάσεις. Οι θυσίες είναι σκληρές αλλά αναγκαίες γιατί μόνο έτσι θα μπορέσουμε να χρηματοδοτήσουμε τα 300 δισ. ευρώ του χρέους», συνέχισε ο Πρωθυπουργός και μίλησε για ιστορικές αλλαγές για τον πολίτη, υποστηρίζοντας πως δεν υπάρχει άλλη επιλογή για τη σωτηρία της πατρίδας.

«Κάλεσα το υπουργικό συμβούλιο να δώσει μια πρώτη έγκριση στις νέες δεσμεύσεις που καλούμαστε να λάβουμε. Πολλά από τα μέτρα είναι θεμιτά, αλλά και πολλά αναγκαία. Πολλά θα τα είχαμε αποφύγει αν είχαμε μπροστά μας άνεση χρόνου, όμως στο στενό διαπραγματευτικό πλαίσιο στο οποίο βρεθήκαμε, αναγκαζόμαστε να λάβουμε πρόσθετα μέτρα που θίγουν τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους του δημόσιου τομέα, γιατί ο δημόσιος τομέας είναι ο μεγάλος ασθενής», ανέφερε ο κ. Παπανδρέου.

«Δεν υποσχόμαστε ότι θα περάσουμε εύκολα και ανώδυνα το επόμενο διάστημα», πρόσθεσε και διαβεβαίωσε πως θα κάνει τα πάντα για να προστατεύσει τους πιο αδύναμους σε αυτή την κρίση και να εμπεδωθεί η αίσθηση δικαίου. «Αισθανόμαστε την οργή του πολίτη, ο οποίος καλείται να πληρώσει τις αμαρτίες άλλων», ωστόσο «η σημερινή κρίση να γίνει πραγματικά μια ευκαιρία να αλλάξουμε».

«Υπόσχομαι να παλέψω με όλους σας ώστε αυτή η κρίση να γίνει πραγματικά ευκαιρία να αλλάξουμε Αν δουλέψουμε όλοι μαζί θα πετύχουμε. Θα περάσουμε δύσκολες στιγμές, αλλά θα πετύχουμε και σε αυτή τη μάχη θα είμαι πάντα μπροστά», κατέληξε στην ομιλία του ο Πρωθυπουργός.

Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του ο κ. Παπανδρέου γνωστοποίησε επισης ότι μπροστά στη δύσκολη συγκυρία, θα ζητήσει από τον πρόεδρο της Βουλής να παραιτηθούν από τα δώρα τους οι βουλευτές.