Κόσμος
Δευτέρα, 03 Μαΐου 2010 16:13

Η Αριζόνα φέρνει τη μετανάστευση και πάλι στο προσκήνιο

Πληθαίνουν στην Αμερική οι φωνές που υποστηρίζουν το μποϊκοτάρισμα των επιχειρήσεων και της τουριστικής βιομηχανίας της Αριζόνα μετά την ψήφιση ενός νόμου για τη μετανάστευση που θυμίζει τις πρώτες ημέρες της ναζιστικής Γερμανίας.

Ο νόμος, που ο πρόεδρος Ομπάμα έχει χαρακτηρίσει αντιαμερικανικό, απαιτεί από την αστυνομία να συλλαμβάνει όποιον υποπτεύεται ότι βρίσκεται στη χώρα παρανόμως. Οι επικριτές του νόμου λένε ότι αυτό θα οδηγήσει σε έξαρση των διακρίσεων και του ρατσισμού.

Το σοκ από τον νόμο αυτό, που υπέγραψε την περασμένη εβδομάδα η ρεπουμπλικανή κυβερνήτις της πολιτείας Ζαν Μπρούερ, έχει εξαπλωθεί πέρα από τα σύνορα της πολιτείας. Η μεξικανική κυβέρνηση εξέδωσε προειδοποίηση για τους πολίτες της που σκοπεύουν να ταξιδέψουν στην Αριζόνα, ενώ ο πρόεδρος Καλντερόν δήλωσε ότι είναι εξοργισμένος και θλιμμένος από την απόφαση.

Ο αμερικανός υπουργός Δικαιοσύνης Ερικ Χόλντερ δήλωσε ότι ενδέχεται το υπουργείο να προσφύγει στη δικαιοσύνη με στόχο να ανατραπεί η απόφαση, ενώ η υπουργός Εσωτερικής Ασφαλείας -και πρώην κυβερνήτης της Αριζόνα- Τζάνετ Ναπολιτάνο είπε στη Γερουσία ότι ενδέχεται να μειωθούν οι πόροι που χορηγούνται στην πολιτεία για την καταπολέμηση της εγκληματικότητας.

Ο Τζον Χάρις, επικεφαλής της Ενωσης Αστυνομικών Διοικητών της Αριζόνα, τάχθηκε εναντίον του νόμου. Ο δήμαρχος του Σαν Φρανσίσκο Γκάβιν Νιούσομ απαγόρευσε στους δημοτικούς υπαλλήλους να μεταβαίνουν στην Αριζόνα σε επίσημες αποστολές, ενώ το μποϊκοτάζ όλων των αποστολών στην πολιτεία υπέγραψαν και τα 7 από τα 15 μέλη του δημοτικού συμβουλίου του Λος Αντζελες.

Παρά τις αντιδράσεις αυτές, πάντως, ο νόμος υποστηρίζεται από το 70% των ψηφοφόρων της Αριζόνα, μιας πολιτείας που το 70% των κατοίκων της είναι ισπανόφωνοι -αφού συνορεύει με το Μεξικό- και όπου εκτιμάται ότι ζουν 460.000 λαθρομετανάστες. Οι κάτοικοι φοβούνται ότι η πολιτεία θα εμπλακεί στους πολέμους ναρκωτικών του Μεξικού.

«Δεν μπορούμε να θυσιάσουμε την ασφάλειά μας στη φονική απληστία των καρτέλ των ναρκωτικών», λέει η κ. Μπρούερ. Σύμφωνα με τους επικριτές της, η κυβερνήτις θέλει να δείξει στους ψηφοφόρους ότι είναι «σκληρή», καθώς έχει να αντιμετωπίσει ένα δύσκολο αντίπαλο στις προκριματικές εκλογές του κόμματός της.

Όπως επισημαίνουν οι Τimes, δεν υπάρχει πιο επίμαχο θέμα στην Αμερική από τη μετανάστευση, που περιπλέκει και το πολιτικό μέλλον δύο εξεχόντων γερουσιαστών, του Τζον ΜακΚέιν (υποψηφίου των Ρεπουμπλικανών για την προεδρία το 2008) και του Χάρι Ριντ (ηγέτη των Δημοκρατικών στο σώμα). Ο πρώτος επιδιώκει την επανεκλογή του στην Αριζόνα τον προσεχή Νοέμβριο και έχει απέναντί του στις προκριματικές εκλογές ένα συντηρητικό που τον κατηγορεί ότι δεν είναι πραγματικός Ρεπουμπλικανός. Ετσι, αναγκάστηκε την περασμένη εβδομάδα να ταχθεί υπέρ του νέου νόμου, χαρακτηρίζοντάς τον «ένα καλό εργαλείο».

Ο Ριντ διατρέχει μεγάλο κίνδυνο να χάσει την έδρα του στη Νεβάδα, που συνορεύει με την Αριζόνα και έχει επίσης ένα σημαντικό ισπανόφωνο πληθυσμό.

Την ίδια ώρα, πολλοί τουρίστες έχουν αρχίσει να αποφεύγουν την Αριζόνα, είτε επειδή φοβούνται ότι ο νέος νόμος μπορεί να στραφεί εις βάρος τους είτε επειδή θέλουν να διαμαρτυρηθούν με τον τρόπο αυτό για τη μετατροπή της πολιτείας σε ένα καθεστώς απαρτχάιντ. «Είναι απογοητευτικό να διαβάζεις όλα αυτά τα e-mails», λέει ο Ουιλ Κόνροϊ, ιδιοκτήτης ενός ξενοδοχείο στο Φένιξ, που άρχισε να λαμβάνει ακυρώσεις λίγα λεπτά μετά την υπογραφή του νόμου.

«Με αυτόν το νόμο, θα ζω συνέχεια σε καθεστώς φόβου», λέει ο Ενρίκε Ντίας Μαρτίνες, που έχει ζήσει στις Ηνωμένες Πολιτείες τα τελευταία 25 χρόνια. «Εχω αμερικανίδα γυναίκα, και τα παιδιά μου γεννήθηκαν εδώ και είναι αμερικανοί πολίτες. Δουλεύω σκληρά και πληρώνω τους φόρους μου. Τώρα όμως, αν με σταματήσει η αστυνομία, ζητήσει τα χαρτιά μου και δεν τα έχω, θα διαπράττω έγκλημα. Ο νόμος αυτός θα καταστρέψει πολλές οικογένειες».

Πηγές: The Times, The Independent, ΑΠΕ-ΜΠΕ