Πολιτική
Πέμπτη, 31 Οκτωβρίου 2002 07:16

Κυπριακό και ευρωστρατός στο επίκεντρο των πολιτικών συζητήσεων

Εντονη κινητικότητα για το Κυπριακό με άξονα το σχέδιο λύσης που αναμένεται να παρουσιάσει ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Κόφι Ανάν. Το σχέδιο προβλέπει μεταξύ άλλων δύο ομόσπονδα κράτη με αυτοτελείς κυβερνήσεις, αλλά ενιαία διεθνή εκπροσώπηση και επιστροφή εδαφών στις περιοχές Μόρφου και Αμμοχώστου από τους Τουρκοκυπρίους.

Η επικύρωση του σχεδίου προτείνεται να γίνει με δύο διαφορετικά δημοψηφίσματα έως τον ερχόμενο Απρίλιο.

Στην πορεία προς την ολοκλήρωση της ένταξης της Κύπρου τις επόμενες εβδομάδες ή τους επόμενους μήνες, μπορεί να τεθούν δύσκολα ερωτήματα, τόνισε χθες ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης, ο οποίος ενημέρωσε τους πολιτικούς αρχηγούς για την πρόσφατη άτυπη σύνοδο κορυφής της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

«Η λύση πρέπει να διασφαλίζει τη λειτουργία της Κύπρου ως ευρωπαϊκού κράτους», υπογράμμισε μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό Flash, ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Παπανδρέου.

Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κώστας Καραμανλής δήλωσε ότι οποιαδήποτε λύση, πρέπει να είναι σύμφωνη με τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και χαρακτήρισε ανησυχητικά όσα βλέπουν το φως της δημοσιότητας.

Η γενική γραμματέας του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, έκανε λόγο για δύσκολη περίοδο, ενώ ο πρόεδρος του Συνασπισμού Νίκος Κωνσταντόπουλος, επεσήμανε ότι ασκούνται πιέσεις για λύσεις που εξυπηρετούν ευρύτερα συμφέροντα.

Στο επίκεντρο των συναντήσεων του πρωθυπουργού με τους πολιτικούς αρχηγούς, βρέθηκε και το θέμα του ευρωστρατού. «Εγινε σημαντικό βήμα στις Βρυξέλλες. Η Ελλάδα έκανε το καθήκον της, καταθέτοντας προτάσεις», τόνισε ο Κώστας Σημίτης προσθέτοντας ότι «τώρα η ευθύνη ανήκει στους άλλους εμπλεκόμενους».

Το ζήτημα του ευρωστρατού έγινε αντικείμενο συμψηφισμού με άλλα θέματα. «Δεν αλλάζει η ουσία του κειμένου της Αγκυρας», δήλωσε ο Κώστας Καραμανλής. «Η κυβέρνηση έκανε πολλά βήματα πίσω», υπογράμμισε η Αλέκα Παπαρήγα. Για οπισθοδρόμηση της Ευρωπαϊκής Ενωσης, έκανε ο Νίκος Κωνσταντόπουλος. Τέλος σε δήλωσή του ο πρόεδρος του ΔΗΚΚΙ Δημήτρης Τσοβόλας, χαρακτηρίζει δουλοπρεπή και ενδοτική την εξωτερική πολιτική της κυβέρνησης.