«Από παντού ακούς ότι η Hofkapelle στη Δρέσδη είναι η καλύτερη στην Ευρώπη». Με αυτό το σχόλιο ο φειδωλός σε επαίνους, Μπετόβεν χαρακτήρισε την Ορχήστρα Στάατσκαπέλλε το 1823 και ο χαρακτηρισμός αυτός εξακολουθεί να τη συνοδεύει μέχρι και σήμερα.
«Από παντού ακούς ότι η Hofkapelle στη Δρέσδη είναι η καλύτερη στην Ευρώπη». Με αυτό το σχόλιο ο φειδωλός σε επαίνους, Μπετόβεν χαρακτήρισε την Ορχήστρα Στάατσκαπέλλε το 1823 και ο χαρακτηρισμός αυτός εξακολουθεί να τη συνοδεύει μέχρι και σήμερα.
Απόλυτος κυρίαρχος των συμφωνικών συνόλων στη Γηραιά Ήπειρο και όχι μόνο, η παρ’ ολίγον 500 ετών γερμανική ορχήστρα επισκέπτεται μετά από πολύχρονη απουσία την Αθήνα, για δύο μόλις συναυλίες στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών την Παρασκευή 14 και το Σάββατο 15 Μαΐου.
Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων της Σειράς «Μεγάλες Ορχήστρες-Μεγάλοι Μαέστροι», η Στάατσακπέλλε, θα παρουσιάσει αποσπάσματα από όπερες του Ρίχαρντ Στράους και την «Ηρωική», «Συμφωνία αρ.3 σε μι ύφεση μείζονα, έργο 55», σε μουσική διεύθυνση του μεγάλου Γάλλου αρχιμουσικού Zωρζ Πρετρ που έρχεται στο Μέγαρο αντί του Φάμπιο Λουίζι. Στις συναυλίες θα συμμετάσχουν και οι υψίφωνοι ¶ννε Σβάνεβιλμς, Γκένια Κύμαϊερ και Μπερνάρντα Φινκ.
Σύντομη γνωριμία με την Στάατσκαπέλλε και τον Πρετρ
Η Στάατσκαπελλε της Δρέσδης κατατάσσεται ανάμεσα στις καλύτερες ορχήστρες του κόσμου. Είναι μάλιστα η πρώτη που τιμήθηκε, το 2007, με το «Βραβείο του Ευρωπαϊκού Ιδρύματος για τη Διατήρηση της Παγκόσμιας Μουσικής Κληρονομιάς». Πρόκειται ασφαλώς για ένα μόνο από τα πολλά εύσημα που έχουν απονεμηθεί κατά καιρούς στο παλαιότερο ίσως μουσικό σύνολο διεθνώς, το οποίο ήδη μετρά σχεδόν πέντε αιώνες συνεχούς καλλιτεχνικής πορείας.
Η Κρατική Συμφωνική Ορχήστρα της Σαξονίας, όπως είναι η πλήρης ονομασία της Στάατσκαπελλε στα ελληνικά, ιδρύθηκε το 1548. Στις 22 Σεπτεμβρίου 2008 γιόρτασε τα 460 χρόνια της αδιάλειπτης παρουσίας της στη διεθνή πολιτιστική ζωή και συνεχίζει με αμείωτο δυναμισμό και πάθος να δίνει πολλά κοντσέρτα κάθε χρόνο και να παρουσιάζει περί τα 260 έργα ανά καλλιτεχνική περίοδο στη Δρέσδη.
Το ρεπερτόριο της Στάατσκαπελλε περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, συνθέσεις των Βιβάλντι, Μπαχ, Σούμαν, Λιστ, Χίντεμιτ ή Βάιλ, ενώ έργα για το διάσημο σύνολο έχουν γράψει στο παρελθόν οι Μάττους, Τσίμμερμαν και Ριμ. Από το 2007 μάλιστα, νεότεροι δημιουργοί όπως οι Μούντρυ, Λανγκ και Σώντερς έχουν κληθεί να συνθέσουν μουσική για την Στάατσκαπελλε.
Ο Ζωρζ Πρετρ θα διευθύνει τη γερμανική ορχήστρα στις δύο συναυλίες της στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών. Ο Πρετρ γεννήθηκε στη βόρεια Γαλλία και ολοκλήρωσε τις μουσικές του σπουδές στο Ωδείο του Παρισιού. Στη μουσική του πορεία έχει διευθύνει τις σημαντικότερες ευρωπαϊκές ορχήστρες: Φιλαρμονική της Βιέννης, Φιλαρμονική του Βερολίνου, όλες τις μεγάλες ορχήστρες του Λονδίνου, των ΗΠΑ κ.α. ενώ το 2004 που συμπλήρωσε τα 80 του χρόνια, διηύθυνε τις αγαπημένες του ευρωπαϊκές ορχήστρες ανάμεσα στις οποίες η Ορχήστρα της Αγίας Καικιλίας της Ρώμης, η Φιλαρμονική της Σκάλας του Μιλάνου, η Συμφωνική της Βιέννης, η Στάατσκαπελλε της Δρέσδης και η Εθνική Ορχήστρα του Παρισιού.
Έχει αποσπάσει τις υψηλότερες διακρίσεις στη Γαλλία και το εξωτερικό ενώ πρόσφατα ο Γάλλος Πρόεδρος του απένειμε τον υψηλότερο τίτλο του Τάγματος της Λεγεώνας της Τιμής(Grand Officier).
Πληροφορίες: Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, Αίθουσα Χρήστος Λαμπράκης, Βασ. Σοφίας & Κόκκαλη, 2107282333, στις 8.30 μ.μ. Τιμές εισιτηρίων 10 16, 30, 43, 60 ευρώ.