Αποφασισμένος να παραμείνει στην εξουσία παρά την αποχώρηση των Εργατικών από τον κυβερνητικό συνασπισμό, ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Αριέλ Σαρόν είχε ήδη την πρώτη επαφή για τον σχηματισμό της νέας κυβέρνησης με μικρά ακροδεξιά κόμματα, ελπίζοντας να εξασφαλίσει μία έστω και ισχνή πλειοψηφία στην Κνέσετ.
Το ισραηλινό ραδιόφωνο μετέδωσε ότι ο Σαρόν θέλει να αντικαταστήσει τον παραιτηθέντα υπουργό Αμυνας και ηγέτη των Εργατικών, Μπέντζαμιν Μπεν Ελιέζερ με τον απόστρατο στρατηγό Σαούλ Μοφάζ.
Η κυβέρνηση εθνικής ενότητας του Ισραήλ κατέρρευσε χθες μετά από 18 μήνες, λόγω της αποχώρησης του Εργατικού Κόμματος από τον κυβερνητικό συνασπισμό. Ανάμεσα στους υπουργούς που παραιτήθηκαν είναι ο υπουργός Αμυνας Μπέντζαμιν Μπεν Ελιέζερ και ο υπουργός Εξωτερικών Σιμόν Πέρες. Αιτία για την αποχώρηση των Εργατικών ήταν ο προϋπολογισμός του 2003, καθώς το Εργατικό Κόμμα ζητούσε τη διάθεση μικρότερων δαπανών για τους οικισμούς των εβραίων εποίκων, που βρίσκονται στα εδάφη των Παλαιστινίων.
Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός δεσμεύτηκε πάντως να «ηγηθεί του Ισραήλ με τρόπο υπεύθυνο», παρά την κυβερνητική κρίση. Υποστήριξε μάλιστα ότι το Λικούντ και οι Εργατικοί είχαν περίπου συμφωνήσει για τη χρηματοδότηση των οικισμών στη διάρκεια του οικονομικού έτους 2003, όμως για «πολιτικούς λόγους» οι Εργατικοί υπαναχώρησαν την τελευταία στιγμή.
Ο Σαρόν κατάφερε να εξασφαλίσει την κατ' αρχήν έγκριση του προϋπολογισμού από την Κνέσετ, με τη βοήθεια μικρότερων κομμάτων της Δεξιάς.
Σχολιάζοντας την κυβερνητική κρίση στο Ισραήλ ο Παλαιστίνιος υπουργός Προεδρίας, Σααέμπ Ερεκάτ υποστήριξε πως οι εξελίξεις δείχνουν ότι οι Ισραηλινοί πολιτικοί απομακρύνονται «ολοένα και πιο γρήγορα από την ατμόσφαιρα της ειρήνης».
«Εάν το Λικούντ σχηματίσει άλλη μία δεξιά κυβέρνηση συνεργασίας, αυτό θα αποβεί σε βάρος της ειρηνευτικής διαδικασίας και του παλαιστινιακού λαού διότι θα ενταθούν οι ενέργειες του εποικισμού και της δημιουργίας τετελεσμένων», δήλωσε ο Ερεκάτ.