Κόσμος
Πέμπτη, 31 Οκτωβρίου 2002 12:53

Στις ΗΠΑ τον επόμενο μήνα ο Γερμανός υπουργός Αμυνας

Ο Γερμανός υπουργός Αμυνας Πέτερ Στρουκ θα πραγματοποιήσει επίσκεψη στις 10 και 11 Νοεμβρίου στις Ηνωμένες Πολιτείες, όπου θα συναντηθεί με τον Αμερικανό ομόλογό του Ντόναλντ Ράμσφελντ, ανακοινώθηκε σήμερα από το υπουργείο Αμυνας στο Βερολίνο.

Στο επίκεντρο των επαφών που θα έχει ο Γερμανός αξιωματούχος στην Ουάσινγκτον είναι η προετοιμασία της συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ στις 21 και 22 Νοεμβρίου στην Πράγα, που θα έχει ως θέμα της τη διεύρυνση της Ατλαντικής Συμμαχίας.

Η ανακοίνωση του ταξιδιού αυτού γίνεται μερικές ώρες μετά τη συνάντηση στην Ουάσινγκτον του Γερμανού υπουργού Εξωτερικών Γιόσκα Φίσερ με τον ομόλογό του Κόλιν Πάουελ. Ο Φίσερ θα ολοκληρώσει αύριο, Παρασκευή, την πρώτη του επίσκεψη στις Ηνωμένες Πολιτείες μετά τις βουλευτικές εκλογές του Σεπτεμβρίου.

Οι Πέτερ Στρουκ και Ντόναλντ Ράμσφελντ είχαν συναντηθεί για τελευταία φορά στην άτυπη σύνοδο των υπουργών Αμυνας των χωρών μελών του ΝΑΤΟ στη Βαρσοβία. Εκτοτε ο Αμερικανός αξιωματούχος απέφευγε μια κατ' ιδίαν συνάντηση, λόγω της ψυχρότητας του κλίματος στις γερμανο-αμερικανικές σχέσεις. Οι σχέσεις αυτές επιδεινώθηκαν κατά την πρόσφατη προεκλογική εκστρατεία στη Γερμανία, κυρίως μετά τις επικρίσεις του καγκελαρίου Γκέρχαρντ Σρέντερ όσον αφορά τα αμερικανικά σχέδια για ανάληψη στρατιωτικής δράσης κατά του Ιράκ.