Χωρίς απόλυτη πλειοψηφία επιβεβαιώνεται ότι θα είναι το επόμενο κοινοβούλιο, καθώς οι Συντηρητικοί, που είναι το μεγαλύτερο κόμμα, είναι πλέον μαθηματικά αδύνατο να συγκεντρώσουν τις 326 έδρες που απαιτούνται για την αυτοδυναμία.
Χωρίς απόλυτη πλειοψηφία επιβεβαιώνεται ότι θα είναι το επόμενο κοινοβούλιο στη Βρετανία, καθώς οι Συντηρητικοί, που είναι το μεγαλύτερο κόμμα, είναι πλέον μαθηματικά αδύνατο να συγκεντρώσουν τις 326 έδρες που απαιτούνται για την αυτοδυναμία.
Με καταμετρημένες τις ψήφους σε 615 από τις 650 εκλογικές περιφέρειες, οι Τόρις συγκεντρώνουν 290 έδρες, οι Εργατικοί 247, οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες 51 και λοιπά κόμματα 27.
Ο αρχηγός των Τόρις Ντέιβιντ Κάμερον δήλωσε ότι «είναι ξεκάθαρο ότι οι Εργατικοί έχουν χάσει τη λαϊκή εντολή για να κυβερνήσουν».
Ωστόσο, πηγές στην Ντάουνινγκ Στριτ που επικαλούνται τα βρετανικά ΜΜΕ αναφέρουν ότι ο Γκόρντον Μπράουν σχεδιάζει να αρχίσει συνομιλίες για το σχηματισμό συνασπισμού με τους Φιλελεύθερους Δημοκράτες.
Η αβεβαιότητα παραμένει για το ποιος θα σχηματίσει κυβέρνηση.
Οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες δεν κατάφεραν να βελτιώσουν σημαντικά τις επιδόσεις τους από τις προηγούμενες εκλογές του 2005, ωστόσο μπορεί να έχουν τη δύναμη να είναι εκείνοι που θα αποφασίσουν ποιος θα είναι ο επόμενος πρωθυπουργός, ανάλογα με το ποιος θα τους προσφέρει την καλύτερη συμφωνία. Την απογοήτευσή του εξέφρασε ο αρχηγός τους Νίκ Κλέγκ, μετά από μία εκστρατεία «γεμάτη αισιοδοξία». Επανέλαβε ωστόσο ότι θεωρεί ότι το κόμμα που είναι πρώτο σε ψήφους και έδρες, δηλαδή οι Συντηρητικοί, θα πρέπει να είναι το πρώτο που θα προσπαθήσει να σχηματίσει κυβέρνηση.
Οι Συντηρητικοί δεν μπορούν να βασιστούν μόνο στη στήριξη των Ενωτικών της Β.Ιρλανδίας για να σχηματίσουν κυβέρνηση, όπως ήλπιζαν, παρά μία μέση μετατόπιση από τους Εργατικούς κατά 5%.
Ο σκιώδης υπουργός Εξωτερικών Ουίλιαμ Χέιγκ δήλωσε ότι οποιαδήποτε προσπάθεια του Γκόρντον Μπράουν να σχηματίσει κυβέρνηση θα είναι «ξεδιάντροπη άσκηση πολιτικής».
Ωστόσο, σύμφωνα με τους κανόνες, ο εν ενεργεία πρωθυπουργός έχει το δικαίωμα να είναι ο πρώτος που θα επιχειρήσει να σχηματίσιε κυβέρνηση, στην περίπτωση που δεν υπάρχει η δυνατότητα αυτοδυναμίας.
Η συμμετοχή κυμαίνεται στο 62,5%, που αντιπροσωπεύει μικρή άνοδο από το 2005.
Παρά το γεγονός ότι φαίνεται ότι θα χάσει περίπου 90 έδρες, με το χαμηλότερο ποσοστό από το 1983, ο Γκόρντον Μπράουν δεσμεύτηκε να παίξει το δικό του ρόλο με σκοπό να έχει η Βρετανία μία «ισχυρή, σταθερή κυβέρνηση με αρχές», που θα βοηθήσει τη χώρα να έχει μία βιώσιμη ανάπτυξη.
Παράλληλα, σε πολλά εκλογικά τμήματα σημειώθηκαν προβλήματα, καθώς η μεγαλύτερη της αναμενόμενης προσέλευση οδήγησε σε μεγάλες ουρές την ώρα που έκλειναν οι κάλπες και κάποιοι δεν κατάφεραν να ψηφίσουν. Για πιθανότητα προσφυγής στη δικαιοσύνη από υποψήφιους στις περιφερειες αυτές κάνουν λόγο αναλυτές.