Αθλητικά
Παρασκευή, 07 Μαΐου 2010 13:38

Ευρωλίγκα: Το Final-4 του Φωτός

Ένας τίτλος, τέσσερις ομάδες, 48 παίκτες. Το gazzetta.gr παρουσιάζει τους δέκα από αυτούς που περιμένουμε να «λάμψουν» στο Παρίσι το προσεχές Σαββατοκύριακο στο Final-4 της Ευρωλίγκα.

Ένας τίτλος, τέσσερις ομάδες, 48 παίκτες. Το gazzetta.gr παρουσιάζει τους δέκα από αυτούς που περιμένουμε να «λάμψουν» στο Παρίσι το προσεχές Σαββατοκύριακο στο Final-4 της Ευρωλίγκα.

1) Ρίκι Ρούμπιο

Τα 3.7 εκατομμύρια ευρώ που έβγαλε από τα ταμεία της η Μπαρτσελόνα το περασμένο καλοκαίρι για τον Ρίκι Ρούμπιο κατέστησαν τη μεταγραφή του Ισπανού γκαρντ στους Καταλανούς ως την ακριβότερη στην ιστορία της ACB. Ο Rising Star της φετινής Ευρωλίγκα έδωσε παράταση στο... αμερικάνικο όνειρο του ΝΒΑ και δικαιώθηκε, αφού διεκδικεί τον τίτλο στο Παρίσι με τους «μπλαουγκράνα». Σε ηλικία 17 ετών και 308 ημερών ο Ρούμπιο έγινε ο νεότερος Ολυμπιονίκης που ανεβαίνει ποτέ στο βάθρο και πλέον φιλοδοξεί να κατακτήσει το τρίτο τρόπαιο με τη φανέλα της Μπαρτσελόνα, μετά το ισπανικό Σούπερ Καπ και το Copa del Rey.

2) Μίλος Τεόντοσιτς

Με κεκτημένη ταχύτητα μετά την κατάκτηση του ασημένιου μεταλλίου στο Ευρωμπάσκετ της Πολωνίας, ο Μίλος Τεόντοσιτς έχει εξελιχτεί σε ηγέτη του Ολυμπιακού υποχρεώνοντας την μπασκετική Ευρώπη να υποκλιθεί με τις φετινές εμφανίσεις του! Οι ασίστ του Σέρβου γκαρντ κατέχουν περίοπτη θέση στο TOP-10 της διοργάνωσης, ο ίδιος δεν θα διστάσει να πάρει το μεγάλο σουτ όταν η μπάλα «καίει» ενώ η εξέλιξή του αποτελεί το μεγαλύτερο κέρδος του Ολυμπιακού που βλέπει στο πρόσωπό του το σημαντικότερο κομμάτι του «ερυθρόλευκου» παζλ. Η κατάκτηση του Κυπέλλου Ελλάδας κόντρα στον Παναθηναϊκό και η ανάδειξή του σε MVP του τελικού ήταν η αρχή για τον Τεόντοσιτς, το πιο hot όνομα στο ευρωπαϊκό μπάσκετ αυτή την περίοδο.

3) Χουάν Κάρλος Ναβάρο

Ηγέτης της Μπαρτσελόνα; Αρχηγός των Καταλανών; Οπαδός των «μπλαουγκράνα»; Όπως και να ΅χει, ο Χουάν Κάρλος Ναβάρο ευελπιστεί να ζήσει ξανά ημέρες... 2003 όταν -με συμπαίκτες τους Σαρούνας Γιασικεβίτσιους, Ντέγιαν Μποντιρόγκα και Γκρεγκόρ Φούτσκα- στέφθηκε πρωταθλητής Ευρώπης με την αγαπημένη του «Μπάρτσα» στον τελικό της Βαρκελώνης με την Μπενετόν Τρεβίζο! Ο ρόλος του σε σχέση με εκείνη την χρονιά είναι εντελώς διαφορετικός, αφού η απόδοση του «La Bomba» αποτελεί βαρόμετρο για την ομάδα του Τσάβι Πασκουάλ. Το 2008 ο Ναβάρο επέστρεψε από το ΝΒΑ με σκοπό να οδηγήσει τους Καταλανούς στην κορυφή της Ευρώπης. Πέρσι δεν τα κατάφερε. Φέτος όμως;

4) Μπο ΜακΚάλεμπ

Ήρθε από το... πουθενά (συγκεκριμένα από την τουρκική Μερσίν) για να οδηγήσει την Παρτιζάν στο Final-4 της Ευρωλίγκα έπειτα από 12 ολόκληρα χρόνια. Ο βραχύσωμος Αμερικανός γκαρντ είναι το μοναδικό «καθαρό» πλέι μέικερ στην πιτσιρικαρία του Ντούσκο Βουγιόσεβιτς όμως δεν δείχνει να αγχώνεται ιδιαίτερα, έχοντας καθοριστική συμβολή στο δημιουργικό παιχνίδι αλλά και το σκοράρισμα με 13.1 πόντους μ.ό. ανά αγώνα! Ο ΜακΚάλεμπ έχει εξελιχτεί σε παίκτη- ορχήστρα των Σέρβων ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι παρά τα 183 εκατοστά του, θα πάει στο επιθετικό ριμπάουντ διεκδικώντας κάθε χαμένο σουτ. Οι συμπαίκτες του θα προσπαθήσουν να βρουν διαδρόμους για τον Αμερικανό, έναν παίκτη ιδιαίτερα διεισδυτικό και εκρηκτικό.

5) Τζος Τσίλντρες

Η αγωνιστική αναγέννηση του Τζος Τσίλντρες συνδυάστηκε με την πρόκριση του Ολυμπιακού στο Final-4 της Ευρωλίγκα για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά. Φέτος ο «Τσίλι» μπορεί να προσαρμόζεται στις ανάγκες του παιχνιδιού μετρώντας συνεχόμενα limit up στην κορυφαία ευρωπαϊκή διοργάνωση και αποτελώντας σταθερή αξία για τους Πειραιώτες με 15.1 πόντους, 4.7 ριμπάουντ, 1.9 ασίστ και 1.1 κλεψίματα μ.ό. σε 18 συμμετοχές. Πλέον ο Αμερικανός φόργουορντ μπορεί να «διαβάζει» καλύτερα το παιχνίδι του Ολυμπιακού σε σχέση με την πρώτη του χρονιά στο λιμάνι ενώ η προσαρμογή του στην ευρωπαϊκή νοοτροπία έλυσε τα χέρια του Παναγιώτη Γιαννάκη.

6) Φραν Βάσκεθ

Δεν έχει τη δημοτικότητα του Ναβάρο, του Ρούμπιο ή των άλλων αστεριών της Μπαρτσελόνα όμως ο Φραν Βάσκεθ αποτελεί «κλειδί» στο παιχνίδι των Καταλανών. Τα εντυπωσιακά άλει-ουπ καρφώματα του Ισπανού σέντερ αποτελούν χάι λάιτ στα παιχνίδια της Μπαρτσελόνα ενώ η πρόθεση του Σέρτζιο Σκαριόλο να τον καλέσει στην Εθνική ενόψει Μουντομπάσκετ -ανεξάρτητα με το αν ο Πάου Γκασόλ αγωνιστεί τελικά στην Τουρκία- λέει πολλά. Η παρουσία του Βάσκεθ στη ρακέτα αποτελεί φόβητρο για τους αντιπάλους ψηλούς αφού ελέγχει πλήρως την... εναέρια κυκλοφορία. Φέτος μετρά 7.3 πόντους και 3.4 ριμπάουντ μ.ό. σε 20 παιχνίδια με τους Καταλανούς, στα 18 ως «παγκίτης».

7) Ραμούνας Σισκάουσκας

Ο Ετόρε Μεσίνα άνοιξε τον χορό των αποχωρήσεων από την ΤΣΣΚΑ, οι Λόρμπεκ, Μόρις ακολούθησαν ενώ το πρόβλημα στη μέση του Σμόντις φάνταζε σαν το... τελειωτικό χτύπημα. ΠαρΆ όλα αυτά ο Ραμούνας Σισκάουσκας αποφάσισε να μείνει στη Μόσχα και να οδηγήσει την «ομάδα του στρατού» στη νέα εποχή. Η ΤΣΣΚΑ έφτασε ήρεμα και αθόρυβα στο Final-4 του Παρισιού, με τον «Σίσκα» να ηγείται των προσπαθειών. Και αν πέρσι έχασε την ευκαιρία να χαρίσει στην ΤΣΣΚΑ τον τίτλο εξαιτίας του άστοχου σουτ στα τελευταία δευτερόλεπτα του τελικού με τον Παναθηναϊκό, φέτος δεν δίστασε να προειδοποιήσει όλους όσοι τόλμησαν να υποτιμήσουν τους Μοσχοβίτες!

8) Λίνας Κλέιζα

Ο σεσημασμένος «δολοφόνος» του Ολυμπιακού κατέκτησε τον τίτλο του πρώτου σκόρερ στη φετινή Ευρωλίγκα με 17.2 πόντους μ.ό. ανά αγώνα. Είναι χαρακτηριστικό ότι σε 20 παιχνίδια με τους Πειραιώτες στη διοργάνωση, ο Κλέιζα σκόραρε μονοψήφιο αριθμό μόλις σε ένα ματς (9π. στην τρίτη αναμέτρηση της προημιτελικής σειράς με την Πρόκομ). Επιπλέον, ποιός μπορεί να ξεχάσει το ξέσπασμα κόντρα στην Ορλεάν, εκεί όπου σημείωσε 19 πόντους στα τελευταία 8Ά του παιχνιδιού με τους Γάλλους! Ο Κλέιζα αναδείχθηκε τρίτος ριμπάουντερ της διοργάνωσης (6.4 ανά ματς), ήταν ένας από τους έξι παίκτες που ξεπέρασαν το φράγμα των 600 λεπτών συμμετοχής ενώ ταξιδεύει στο Παρίσι με άγριες διαθέσεις!

9) Αλεκσάνταρ Μάριτς

Στα πόδια του «σφάζονται» η Σερβία και η Αυστραλία για το ποια θα τον ντύσει με το εθνόσημο ενώ το όνομά του απασχόλησε τις... μισές ευρωπαϊκές ομάδες μέσα στη χρονιά. Δυνατός μέσα στη ρακέτα, ικανός σκόρερ και ριμπάουντερ, ο Μάρις αποτελεί πρόβλημα για κάθε αντίπαλο. Το νέο εξαγώγιμο προϊόν της Παρτιζάν –και MVP της Ευρωλίγκα τον μήνα Δεκέμβριο- επέστρεψε δριμύτερο μετά τον τραυματισμό του στα μέσα της χρονιάς που έκανε τους Σέρβους του Βουγιόσεβιτς να λαχταρίσουν. Πλέον ο 26χρονος σέντερ ετοιμάζεται να δώσει τις παραστάσεις της ζωής του στην Πόλη του Φωτός και να δικαιολογήσει τον ντόρο που έχει δημιουργηθεί γιΆ αυτόν.

10) Γιάν Βέσελι

Ο Τσέχος φόργουορντ της Παρτιζάν πραγματοποιεί εξαιρετική σεζόν με 8.4 πόντους στην Αδριατική Λίγκα και 8 πόντους, 4.6 ριμπάουντ και 1.3 ασίστ μ.ό. στην Ευρωλίγκα, αποτελώντας ένα από τα νέα «λαβράκια» του Ντούσκο Βουγιόσεβιτς. Ο ταλαντούχος Βέσελι ξεκαθάρισε πρόσφατα ότι δεν προτίθεται να δηλώσει συμμετοχή στο προσεχές ντραφτ του ΝΒΑ αλλά θα αγωνιστεί στην Παρτιζάν και τη νέα σεζόν εκτοξεύοντας τις μετοχές του υπό τις οδηγίες του «Ντούλε». Σημαντικός παίκτης στο παιχνίδι της Παρτιζάν αφού μπορεί να εκμεταλλευτεί το ύψος του για το επιθετικό ριμπάουντ ή το λόου ποστ και σίγουρα μια από τις μεγάλες ελπίδες για να «λάμψει» στο Παρίσι.

Πηγή: www.gazzetta.gr