Την έντονη αντίδραση της αντιπολίτευσης προκάλεσε η κατάθεση τροπολογίας στο νομοσχέδιο για τα νέα μέτρα, σύμφωνα με την οποία οι συμβάσεις δανεισμού με την ΕΕ και το ΔΝΤ, στο πλαίσιο του μηχανισμού στήριξης της χώρας, θα τίθενται σε ισχύ άμα τη υπογραφή τους από τον εκάστοτε υπουργό Οικονομικών, χωρίς να απαιτείται προηγούμενη κύρωση της Βουλής.
Την έντονη αντίδραση της αντιπολίτευσης προκάλεσε η κατάθεση τροπολογίας στο νομοσχέδιο για τα νέα μέτρα, σύμφωνα με την οποία οι συμβάσεις δανεισμού με την ΕΕ και το ΔΝΤ, στο πλαίσιο του μηχανισμού στήριξης της χώρας, θα τίθενται σε ισχύ άμα τη υπογραφή τους από τον εκάστοτε υπουργό Οικονομικών.
Όπως προβλέπει η τροπολογία οι συμβάσεις αυτές θα εισάγονται στη Βουλή για ενημέρωση και συζήτηση, αντί για κύρωση, όπως προέβλεπε η αρχική διάταξη.
Με αυτόν τον τρόπο δίνεται η δυνατότητα στον υπουργό Οικονομικών να υπογράφει τις συνθήκες και αυτές να ισχύουν με τη υπογραφή και να μην χρειάζεται η εισαγωγή και ψήφισή τους στη Βουλή.
Πάντως, το υπουργείο Οικονομικών σε διευκρινιστική ανακοίνωση που εξέδωσε το απόγευμα υπογράμμισε πως όλες οι δανειακές και άλλες συναφείς συμβάσεις θα υποβληθούν για κύρωση στη Βουλή.
Νωρίτερα στη Βουλή ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου χαρακτήρισε την τροποποίηση αναγκαία «για να μην υπάρξει ασάφεια και καθυστέρηση στο αίτημα εκταμίευσης», καθώς η εκταμίευση των 110 δισ. θα πρέπει να γίνει «το συντομότερο δυνατόν».
«Σήμερα υπογράφω εγώ την δυνατότητα εκταμίευσης και βεβαίως η δανειακή σύμβαση θα έρθει στη Βουλή και θα ψηφιστεί. Τα όσα έχουν γίνει, είναι λοιπόν απολύτως ορθά», ανέφερε ο υπουργός.
Μάλιστα, επιτέθηκε στη ΝΔ: «Σε όλη την Ευρώπη είναι σε εξέλιξη η υπόθεση της εκταμίευσης, προκύπτουν συνεχώς ζητήματα, ζητούνται αναδιατυπώσεις και το μικρό ακόμα αυτό θέμα, η αξιωματική αντιπολίτευση επιχειρεί να το κάνει πολιτικό ζήτημα. Το ζητούμενο είναι να γίνει εκταμίευση το συντομότερο δυνατόν. Τα παιχνίδια του τύπου "να πάμε με άλλο άρθρο του Συντάγματος" δεν είναι της στιγμής».
Από πλευράς ΝΔ ο κ. Μανώλης Κεφαλογιάννης κατήγγειλε τη διαδικασία ως παράτυπη: «Η κυβέρνηση μπορεί να ψηφίσει τη διάταξη με δική της ευθύνη. Μπορεί το προεδρείο να αποφασίζει και το ίδιο με δική του ευθύνη. Δεν μπορεί, όμως, να έχει και τη σύμφωνη γνώμη της αντιπολίτευσης. Αν το πρόβλημα ήταν τυπικό, δεν υπήρχε λόγος να φέρει η κυβέρνηση τη ρύθμιση τελευταία στιγμή σε άλλο νομοσχέδιο. Εγείρονται κοινοβουλευτικά και συνταγματικά θέματα. Δεν μπορούν να έρχονται τροπολογίες της τελευταίας στιγμής, που τροποποιούν ήδη ψηφισθέν νομοσχέδιο. Αυτό θα πρέπει να μπει στο βιβλίο Γκίνες».
Σύμφωνα με το ΚΚΕ, «για μια ακόμα φορά αποκαλύπτεται η μέγιστη υποκρισία των αστικών κομμάτων όταν καλούν το λαό να υποταχθεί στην αντιλαϊκή πολιτική στο όνομα της νομιμότητας».
Κατηγορεί μάλιστα την κυβέρνηση και τους «συμμάχους» της, όπως τους αποκαλεί, πως «δεν διστάζουν να φτάσουν στο έσχατο σημείο εξευτελισμού προκειμένου να αντιμετωπίσουν τη λαϊκή κατακραυγή και κυρίως να αντιμετωπίσουν το οργανωμένο λαϊκό ταξικό κίνημα, που αντιπαλεύει τα βάρβαρα μέτρα που εξυπηρετούν τα συμφέροντα του μεγάλου κεφαλαίου».
Εκ μέρους του ΛΑΟΣ, η αντίδραση ήρθε από τον εκπρόσωπό του Αστέριο Ροντούλη: «Χθες υπερψηφίσαμε το πρώτο άρθρο του νομοσχεδίου με συναίσθηση ευθύνης. Απώτερος στόχος μας, ήταν να στείλουμε ένα μήνυμα στην κοινωνία, ότι και μέσα στην αίθουσα υπάρχουν δυνάμεις, που προτάσσουν το πατριωτικό συμφέρον. Ζητάτε υπευθυνότητα από τα κόμματα της αντιπολιτεύσεως να προτάσσουν το εθνικό συμφέρον κι εσείς, που είστε η κυβέρνηση που έχει αναλάβει τους χειρισμούς αυτούς, έχετε μεταβάλει τους όρους συζήτησης από τη μια μέρα στην άλλη. Πρέπει να απαντήσετε γιατί οδηγήσατε τη Βουλή σε ψηφοφορίες; Στήθηκαν αμοιβαία, μηχανισμοί διαγραφών διαφωνούντων».
Εντονότατη ήταν η αντίδραση του προέδρου της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος δήλωσε ότι πρόκειται για πολύ σοβαρή εξέλιξη, υποστηρίζοντας ότι «γελοιοποιούνται οι θεσμοί».
«Χθες στο Κοινοβούλιο εν Ολομελεία συζήτησε και ψήφισε και είχαμε πολιτικές εξελίξεις μετά τη χθεσινή ψηφοφορία. Και σήμερα μας παρουσιάζεται ότι αυτή η χθεσινή διαδικασία ήταν μια συζήτηση ενημέρωσης; Και θέλετε μάλιστα να προχωρήσετε και σε ένα κλίμα συναινέσεως με διαδοχικά κοινοβουλευτικά πραξικοπήματα; Και έχουμε υποτίθεται και συνάντηση πολιτικών αρχηγών τη Δευτέρα χωρίς ατζέντα; Χωρίς να ξέρουμε τι έχει ψηφίσει η Βουλή;», διερωτήθηκε ο κ. Τσίπρας.
Ζήτησε μάλιστα να διακοπεί η διαδικασία και να έρθει ο Πρόεδρος της Βουλής και ο Υπουργός Οικονομικών και να εξηγήσουν στο Σώμα και στον ελληνικό λαό τι ακριβώς συμβαίνει.
Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλης έστρεψε τα βέλη του και κατά της ΝΔ κάνοντας λόγο για «βραδυφλεγή» έκρηξη από την πλευρά της, αφού υπερψηφίστηκε το χθεσινό νομοσχέδιο, χωρίς τον κίνδυνο τραυματισμού της κυβέρνησης μέσω μιας διαδικασίας αναζήτησης 180 θετικών ψήφων, ή τον κίνδυνο καταψήφισης του νομοσχεδίου. «Τα δύο κόμματα ακολούθησαν την τακτική "βάστα με να σε βαστώ" πίσω από το τυπικό "όχι" της ΝΔ και με καθαρισμό των διαφωνούντων» υποστήριξε.
Κατ΄ απαίτηση της πλειοψηφίας, ο προεδρεύων Γρηγόρης Νιώτης κήρυξε την λήξη της συνεδρίασης.
Μετά την λήξη της συνεδρίασης, αντιπροσωπείες του ΚΚΕ και του ΣΥΡΙΖΑ ξεχωριστά, αλλά και ο βουλευτής της ΝΔ, Πάνος Καμμένος, πραγματοποίησαν παραστάσεις στον πρόεδρο της Βουλής, Φ. Πετσάλνικο, καταγγέλλοντας, τόσο τη διαδικασία τροποποίησης του νομοσχεδίου, που ψηφίστηκε χθες, όσο και τη στάση που κράτησε ο προεδρεύων στην Επιτροπή, Γρηγόρης Νιώτης, για τον οποίον τόνισαν ότι έσπευσε να κηρύξει την λήξη της συνεδρίασης, ενώ υπήρχαν ακόμα εγγεγραμμένοι βουλευτές για να τοποθετηθούν.
Σύμφωνα με τον κ. Δημήτρη Παπαδημούλη, ο πρόεδρος της Βουλής κράτησε αποστάσεις από τους χειρισμούς του υπουργού Οικονομικών και δεσμεύτηκε να επικοινωνήσει με τον υπουργό Οικονομικών, προκειμένου να εξασφαλιστεί ότι όλα τα μνημόνια θα κυρωθούν από τη Βουλή.
Ψηφίστηκε το ν/σχ για τα επιδόματα των συνταξιούχων
Πάντως, αν και η σχετική συζήτηση πέρασε σε δεύτερη μοίρα, σήμερα υπερψηφίστηκε, μόνο από τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, το νομοσχέδιο για τα επιδόματα αδειών των συνταξιούχων. Ο υφυπουργός Οικονομικών Φίλιππος Σαχινίδης επέφερε και μία βελτίωση εξαιρώντας από τις περικοπές των επιδομάτων αδειών, όσους έχουν εξασφαλίσει σύνταξη με το καθεστώς των βαρέων και ανθυγιεινών επαγγελμάτων, καθώς και όσους λαμβάνουν επίδομα ανικανότητας με βάση τις διατάξεις του άρθρου 54 του Π.Δ. 169/2007.
naftemporiki.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ