Πολιτική
Σάββατο, 08 Μαΐου 2010 10:12

Επισκόπηση Τύπου

Η τροπολογία που κατέθεσε η κυβέρνηση, με την οποία εκχωρείται στον εκάστοτε υπουργό Οικονομικών η αρμοδιότητα να υπογράφει εκ μέρους του κράτους , τις διεθνείς συμβάσεις για το μηχανισμό στήριξης, οι ανησυχίες για την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας και οι επιπτώσεις στο διεθνές χρηματοπιστωτικό σύστημα, καθώς και οι αλλαγές στο ασφαλιστικό σύστημα είναι μερικά από τα θέμετα που κυριαρχούν στα σημερινά πρωτοσέλιδα

Η τροπολογία που κατέθεσε η κυβέρνηση, με την οποία εκχωρείται στον εκάστοτε υπουργό Οικονομικών η αρμοδιότητα να υπογράφει εκ μέρους του κράτους , τις διεθνείς συμβάσεις για το μηχανισμό στήριξης, οι ανησυχίες για την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας και οι επιπτώσεις στο διεθνές χρηματοπιστωτικό σύστημα, καθώς και οι αλλαγές στο ασφαλιστικό σύστημα είναι μερικά από τα θέμετα που κυριαρχούν στα σημερινά πρωτοσέλιδα

Πρωτοσέλιδος βασικός τίτλος:

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ: "35.000 δημόσιοι υπάλληλοι πηγαίνουν στους Δήμους του "Καλλικράτη". Μετατάξεις από τους φορείς που καταργούνται".

Η εφημερίδα αναφέρει ότι "με 35.000 μετατάξεις υπαλλήλων, οι περισσότεροι εκ των οποίων βρίσκονται στα πρόθυρα της συνταξιοδότησης, θα επιδιώξει η κυβέρνηση να καλύψει τα κενά σε προσωπικό που θα δημιουργηθούν στους δήμους του "Καλλικράτη" από τις απολύσεις ισάριθμων συμβασιούχων. Η συντριπτική πλειοψηφία όσων λάβουν "φύλλο πορείας" για τους νέους ΟΤΑ θα προέρχονται από δημοσίους φορείς που πρόκειται να συγχωνευθούν ή να καταργηθούν".

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: "Το κράτος είμαι Εγώ! Δεν πίστευαν στα μάτια και στ' αυτιά τους οι βουλευτές όλων των κομμάτων χθες στη Βουλή με την τροποποίηση-πρόκληση του κ. Παπακωνσταντίνου".

Η εφημερίδα σημειώνει ότι "θύελλα αντιδράσεων και καταγγελίες από τα κόμματα της αντιπολίτευσης για "πραξικοπηματικές διαδικασίες και κυνική δικτατορία" προκάλεσε η Λουδοβίκεια τροποποίηση του τύπου "το κράτος είμαι εγώ" που έφερε χθες ο υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου και με την οποία εκχωρείται στον ίδιο το δικαίωμα να υπογράφει εκ μέρους του ελληνικού κράτους τις διεθνείς συμβάσεις για το μηχανισμό στήριξης και -το κυριότερο- αφαιρεί από το ελληνικό Κοινοβούλιο το δικαίωμα να κυρώνει αυτές τις συμφωνίες".

Η ΑΥΓΗ: "Ψαλιδίζουν τη δημοκρατία για να χωρέσει το ΔΝΤ".

Σύμφωνα με την εφημερίδα, "η κυβέρνηση αφαίρεσε χθες, με αιφνιδιαστική τροπολογία, αρμοδιότητες από τη Βουλή. Με τροπολογία που κατέθεσε ο κ. Παπακωνσταντίνου, και επί της οποίας η κυβέρνηση δεν δέχθηκε να γίνει ονομαστική ψηφοφορία, στο εξής η Βουλή δεν θα ψηφίζει, αλλά απλώς θα ενημερώνεται για συμβάσεις που αφορούν στον μηχανισμό στήριξης, δηλαδή πρακτικά τα πάντα. Τις αρμοδιότητες που αφαιρούνται από τη Βουλή αναλαμβάνει ως υπερεξουσίες ο υπουργός Οικονομικών, ο οποίος χαρακτήρισε την τροπολογία του "αναγκαστική και ασυνήθιστη, αλλά όχι αντισυνταγματική".

ΑΥΡΙΑΝΗ: "Κατήργησε και τη Βουλή το ΔΝΤ!!! Κοινοβουλευτικό πραξικόπημα καταγγέλλει η αντιπολίτευση".

Η εφημερίδα τονίζει ότι "μια τροπολογία της τελευταίας στιγμής με αλλαγές στο νομοσχέδιο για τα μέτρα που ψηφίστηκαν μόλις μια ημέρα πριν (!) , μια ψηφοφορία-παρωδία και πολλές εντάσεις για την νομιμότητα της διαδικασίας ήσαν αρκετά για να "ανάψουν τα αίματα" χθες στην Ολομέλεια της Βουλής, όπου ψηφίστηκε το νομοσχέδιο για τις μειώσεις των συντάξεων".

ΤΟ ΒΗΜΑ: "Αν χρεοκοπήσετε πέφτουμε και εμείς". Παγκόσμιος συναγερμός για την Ελλάδα".

Στο βασικό της θέμα η εφημερίδα επισημαίνει ότι "παγκόσμιος συναγερμός έχει σημάνει για το "ελληνικό ζήτημα" με τον Ολι Ρεν να δηλώνει ότι ενδεχόμενη πτώχευση της Ελλάδας θα οδηγούσε σε κατάρρευση το παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα και θα έστελνε την παγκόσμια οικονομία σε ύφεση. Η κρίση στην ελληνική οικονομία βρέθηκε χθες στο επίκεντρο τόσο της Συνόδου Κορυφής της ευρωζώνης όσο και τηλεδιάσκεψης των υπουργών Οικονομικών του G7".

Η ΒΡΑΔΥΝΗ: "Αίρονται εξουσίες του Κοινοβουλίου. Με πραξικοπηματική τροπολογία η κυβέρνηση καταργεί τη Βουλή".

Η εφημερίδα γράφει ότι "σύμφωνα με την τροπολογία που κατατέθηκε αιφνιδιαστικά στο σχέδιο νόμου για τις περικοπές στα Δώρα των συνταξιούχων, ο υπουργός Οικονομικών δύναται να υπογράφει μνημόνια ή συμβάσεις δανεισμού με την "τρόικα" χωρίς να χρειάζεται τη συγκατάθεση του Κοινοβουλίου. Έτσι, έχουμε μια "κυβέρνηση περιορισμένης ευθύνης" αλλά και μια περιορισμένη δημοκρατία!".

ΕΘΝΟΣ: "Συναγερμός για να αποτραπεί ντόμινο. Το ελληνικό πακέτο και οι φόβοι επέκτασης της κρίσης".

Η εφημερίδα τονίζει ότι "πράσινο φως δόθηκε και από τη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωζώνης για το πακέτο στήριξης της ελληνικής οικονομίας. Αναταραχή στις αγορές για τον φόβο επέκτασης της κρίσης".

ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ του Σαββάτου: "Τελικά ο Γιώργος τράβηξε το πιστόλι. Δημοκρατική Δικτατορία!..."

Σύμφωνα με την εφημερίδα "με αιφνίδια τροπολογία παρέχεται στον εκάστοτε υπουργό Οικονομικών η εξουσιοδότηση να εκπροσωπεί το ελληνικό Δημόσιο και να υπογράφει κάθε μνημόνιο συνεργασίας, συμφωνία ή σύμβαση δανεισμού διμερή ή πολυμερή με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το ΔΝΤ προκειμένου να εφαρμοστεί το πρόγραμμα του μηχανισμού στήριξης".

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: "Υπουργός για ...κλάματα ο "Τσάρος" της Οικονομίας. Δεν γνωρίζει η αριστερά του τι ποιεί η δεξιά του, όπως απέδειξε στη Βουλή."

Η εφημερίδα αναφέρει ότι "κατέθεσε τροπολογία σε νομοσχέδιο για τον δανεισμό της χώρας που είχε ψηφιστεί μερικές ώρες νωρίτερα, με αποτέλεσμα θυελλώδεις αντιδράσεις στη Βουλή. Κοροϊδεύει ανοικτά τον λαό, εμπαίζει τους βουλευτές και γελοιοποιεί τη Βουλή και τον κοινοβουλευτισμό. Τι έγραφε το νομοσχέδιο για τον δανεισμό και τι η τροπολογία που κατέθεσε λίγες ώρες μετά την ψήφισή του".

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: "Τρία χρόνια πάγωμα μισθών στον ιδιωτικό τομέα. Αμοιβές -"ασανσέρ" ανάλογα με την παραγωγικότητα".

Η εφημερίδα γράφει ότι "τελικά ο πρωθυπουργός και τα αρμόδια κυβερνητικά στελέχη απέκρυψαν άλλη μια τραγική αλήθεια στους εργαζόμενους. Η συμφωνία με την Κομισιόν, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το ΔΝΤ, μετά τα δικαιώματα και τις απολαβές των δημόσιων υπαλλήλων και των συνταξιούχων, "σαρώνει" και τα κεκτημένα των απασχολουμένων στο σύνολο του ιδιωτικού τομέα".

ΕΣΤΙΑ: "Κατώτεροι των περιστάσεων. Οι πολιτικοί αρχηγοί συνεχίζουν τις κοκκορομαχίες".

Σύμφωνα με την εφημερίδα "οι ευθύνες και των δύο μεγάλων κομμάτων είναι τεράστιες. Όλοι συνευθύνονται για το δημοσιονομικό αδιέξοδο της Ελλάδος. Και αυτό που θα περίμενε ο ελληνικός λαός θα ήταν τώρα να καταβάλουν από κοινού προσπάθεια για την ανασύνταξη του τόπου. Αντί συναινέσεως όμως, βλέπουμε τους αρχηγούς των δύο κομμάτων να συνεχίζουν τις κοκκορομαχίες. Αποδεικνύονται δυστυχώς κατώτεροι των περιστάσεων".

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: "Οι ριζικές ανατροπές στο ασφαλιστικό. Στο ΙΚΑ οι νεοπροσλαμβανόμενοι στο Δημόσιο-Τρία κύρια Ταμεία- Αύξηση ορίων ηλικίας".

Η εφημερίδα αναφέρει ότι "μεγάλες ανατροπές στο ασφαλιστικό καθεστώς όλων των εργαζομένων φέρνει το νομοσχέδιο για το ασφαλιστικό που παρουσιάζει σήμερα η "Κ". Σύμφωνα με το νέο θεσμικό πλαίσιο, που θα συζητηθεί την επόμενη εβδομάδα στο υπουργικό συμβούλιο, αυξάνεται από το 2011 -αντί του 2013 που προέβλεπε ο νόμος Πετραλιά - το γενικό όριο ηλικίας συνταξιοδότησης με 35ετία από τα 58 στα 60 έτη".

Στο Καρφί του Σαββατοκύριακου: "Σηκώνει βάρη και ...κλατάρει. Το "όχι" φέρνει διάλυση".

Η εφημερίδα γράφει ότι "σε πέλαγος αλλεπάλληλων παλινωδιών τσαλαβουτά ο πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς, προσπαθώντας να ξεφύγει από το αδιέξοδο της πολιτικής ανυπαρξίας. Με εμφανή την αδυναμία να ακολουθήσει μια σταθερή γραμμή πλεύσης, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην κρισιμότερη στιγμή που περνά μεταπολιτευτικά το έθνος, επιδεικνύει μια άνευ προηγουμένου ανευθυνότητα. Και αυτό δεν είναι δύσκολο να το διαπιστώσει κανείς. Αρκεί να παρακολουθήσει τις δημόσιες δηλώσεις του προέδρου του κόμματος που οδήγησε τη χώρα στη χρεοκοπία".

Ο ΛΟΓΟΣ: "Καταργούν" τη Βουλή! Σφοδρή αντίδραση των κομμάτων της αντιπολίτευσης. Ο υπουργός Οικονομικών θα υπογράφει ανεξέλεγκτα συμβάσεις με ΔΝΤ και ΕΕ!".

Σύμφωνα με την εφημερίδα "σφοδρές αντιδράσεις από τα κόμματα της αντιπολίτευσης προκάλεσε η απόφαση του υπουργού Οικονομικών να παρέχεται στον εκάστοτε υπουργό Οικονομικών η εξουσιοδότηση να εκπροσωπεί το ελληνικό Δημόσιο και να υπογράφει κάθε μνημόνιο συνεργασίας, συμφωνία ή σύμβαση δανεισμού διμερή ή πολυμερή με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το ΔΝΤ προκειμένου να εφαρμοστεί το πρόγραμμα του μηχανισμού στήριξης, χωρίς, ωστόσο, να εισάγονται στη Βουλή "προς κύρωση" (όπως προβλεπόταν στο αρχικό νομοσχέδιο), αλλά προς "συζήτηση και ενημέρωση", καθώς θα "ισχύουν και θα εκτελούνται από της υπογραφής τους".

ΤΑ ΝΕΑ Σαββατοκύριακο: "Ο λογαριασμός και το σωσίβιο".

Η εφημερίδα τονίζει ότι "διπλός είναι ο λογαριασμός των μέτρων για μισθωτούς και συνταξιούχους, το εισόδημα των οποίων θα μειωθεί έως και 25%. "ΤΑ ΝΕΑ" παρουσιάζουν σήμερα ένα αφιέρωμα για τις περικοπές σε μισθούς και συντάξεις, αλλά και τις οκτώ μεγάλες ανατροπές στο Ασφαλιστικό, που περνούν την ερχόμενη εβδομάδα από τη Βουλή".

Η ΝΙΚΗ: "Θα πάρω σύνταξη; Πότε και πόσο! Μεγάλες ανατροπές που αλλάζουν τη ζωή μας στο Ασφαλιστικό" .

Η εφημερίδα γράφει ότι "σημαντικές αλλαγές επέρχονται στον υπολογισμό της σύνταξης στο πλαίσιο των μεγάλων ανατροπών που επιχειρεί η κυβέρνηση στο ασφαλιστικό σύστημα και οι τελικές αποφάσεις αναμένονται εντός των επόμενων ημερών. Με το νέο σύστημα, οι συντάξεις θα υπολογίζονται με βάση όλο το βίο και όχι της καλύτερης πενταετίας, γεγονός που οδηγεί σε σημαντική μείωση των σημερινών συντάξεων".

PRESS time: "Η απόρρητη έκθεση στα χέρια του Γιώργου. Οι εισηγήσεις και η μυστική δημοσκόπηση για τις εξελίξεις".

Σύμφωνα με την εφημερίδα, "αλλάζει υπουργούς, δεν σκέφτεται καν τις εκλογές, τονώνει το αρχηγικό του προφίλ και απαντά άμεσα στη συσσωρευμένη οργή των πολιτών "να χυθεί αίμα" των ενόχων της οικονομικής καταστροφής της χώρας. Αυτό είναι το τετράπτυχο των επόμενων πολιτικών πρωτοβουλιών του Γιώργου Παπανδρέου, το οποίο παρουσιάζει σήμερα κατ΄αποκλειστικότητα η "Press Time". ο πρωθυπουργός εδώ και 48 ώρες έχει στα χέρια του απόρρητη έκθεση με στοιχεία δημοσκόπησης, επισημάνσεις πολιτικής ανάλυσης και με προτάσεις για το πως πρέπει να κινηθεί. Ανώτερη κυβερνητική πηγή επιβεβαίωσε πλήρως τα στοιχεία που έχει στα χέρια της η εφημερίδα, τονίζοντας ότι ο κ. Παπανδρέου κατέληξε στις αποφάσεις αυτές σταθμίζοντας το γενικότερο πολιτικό κλίμα, τις σκληρές διαθέσεις της κοινής γνώμης, τα πρόσφατα γεγονότα στην Αθήνα, αλλά και τις αναταράξεις μέσα στο κυβερνών κόμμα".

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: "Σάλπισμα μάχης και ελπίδας για το μέλλον της νεολαίας με το ΚΚΕ. Ξεκίνησε χτες το 10ο Συνέδριο της ΚΝΕ".

Η εφημερίδα σημειώνει ότι "σε κλίμα επαναστατικής αισιοδοξίας, υψηλής ευθύνης, ξεκίνησαν χτες οι εργασίες του 10ου Συνεδρίου της ΚΝΕ, που ολοκληρώνονται αύριο Κυριακή. Στην έναρξη του Συνεδρίου έδωσαν το "παρών" άνθρωποι της Τέχνης και των Γραμμάτων, εκπρόσωποι μαζικών, συνδικαλιστικών και κοινωνικών φορέων, του ΠΑΜΕ, της ΠΑΣΕΒΕ, της ΠΑΣΥ, ο πρέσβης της Κούβας, δεκάδες εκπρόσωποι Οργανώσεων Νεολαίας απ΄όλο τον κόσμο, βετεράνοι αγωνιστές του Κόμματος και πολυπληθής αντιπροσωπεία της ΚΕ του ΚΚΕ με επικεφαλής την Γενική Γραμματέα της ΚΕ του Κόμματος, Αλέκα Παπαρήγα".

Σαββατιάτικη ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: "Βάζουν φωτιά τώρα στον ευρώ-Νότο. Ανησυχία σε όλη την Ευρώπη υπό το φόβο για ντόμινο".

Η εφημερίδα σημειώνει ότι "μη γίνει η Ελλάδα Lehman Brothers του ευρώ, φοβάται η ΕΕ. Τα σπρεντ σε Πορτογαλία και Ισπανία τραβούν την ανηφόρα, ενώ νέα μεγάλη πτώση παρουσιάζουν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια (Παρίσι -4,6%, Φρανκφούρτη -3,27%, Μαδρίτη -3,28%), έχοντας υποχωρήσει τις τελευταίες 3 εβδομάδες κατά 11%".

ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: "Όμηροι της παράνοιας".

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ: "Τους ξέφυγε ο πληθωρισμός. Εκτοξεύτηκε στο 4,8% πριν από τα μέτρα ΔΝΤ-ΕΚΤ".

ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: "Κόντρα στην κρίση αισιοδοξία για τουρισμό σε Χαλκιδική και Πιερία".

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ:

ΕΞΠΡΕΣ: "Με γρήγορες διαδικασίες η εκταμίευση των 110 δισ.".

Στο βασικό της θέμα η εφημερίδα επισημαίνει ότι "ταχεία εκταμίευση κεφαλαίων, υπό το άγρυπνο βλέμμα της "τρόικας" και χωρίς την υποχρεωτική έγκριση της Ελληνικής Βουλής, προβλέπει ο μηχανισμός χρηματοδότησης της χώρας μας από τα κράτη -μέλη της ΕΕ και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο".

ΗΜΕΡΗΣΙΑ: "Φρένο ΕΚΤ στην κρίση χρέους. Επείγον σχέδιο για αγορά κρατικών ομολόγων".

Η εφημερίδα τονίζει ότι "ασπίδα στον ιό του υπερβολικού χρέους που απειλεί τον ευρωπαϊκό νότο με ανυπολόγιστες συνέπειες στη σταθερότητα του ευρώ, επιχειρεί να ορθώσει η ΕΚΤ. Στο τραπέζι υπάρχει ήδη σχέδιο για αγορά κρατικών ομολόγων χωρών που δοκιμάζονται από τα υψηλά επιτόκια δανεισμού, ώστε να διατηρούν τον έλεγχο στην εξυπηρέτηση του χρέους. Ισχυρές πιέσεις για συμφωνία στην Α. Μέρκελ".