Αθλητικά
Κυριακή, 09 Μαΐου 2010 10:00

Ευρωλίγκα: Ο Ολυμπιακός ένα βήμα πριν την κορυφή

13 χρόνια μετά το Final-4 της Ρώμης ο Ολυμπιακός επιστρέφει απόψε το βράδυ σε τελικό της Ευρωλίγκα (22:00, ΣΚΑΪ) και η μοίρα τα έφερε έτσι, ώστε να βρει ξανά μπροστά του τη Μπαρτσελόνα.

13 χρόνια μετά το Final-4 της Ρώμης ο Ολυμπιακός επιστρέφει απόψε το βράδυ σε τελικό της Ευρωλίγκα (22:00, ΣΚΑΪ) και η μοίρα τα έφερε έτσι, ώστε να βρει ξανά μπροστά του τη Μπαρτσελόνα.

Τότε ο Ντέιβιντ Ρίβερς και η παρέα του, υπό την καθοδήγηση του Ντούσαν Ίβκοβιτς, πραγματοποιώντας μια μεγαλειώδη εμφάνιση, είχαν υποτάξει τελείως τους Καταλανούς γράφοντας με το τελικό 73-58 τη πιο «χρυσή σελίδα» στην ιστορία του συλλόγου.

Η Μπαρτσελόνα του Ρενέσες, με παίκτες ιερά τέρατα του μπάσκετ, όπως ο Χιμένεθ, ο Τζόρτζεβιτς και ο Καρνισόβας, υποκλίθηκε στους «ερυθρόλευκους», οι οποίοι ακολουθώντας το άστρο του Ρίβερς (πέτυχε εκείνο το βράδυ 26 πόντους και μαζί με τον Τάρλατς, που πήρε 14 ριμπάουντ ήταν οι κορυφαίοι του αγώνα) απλώς δεν άφησαν κανέναν να αμφισβητήσει την ανωτερότητά τους.

Έχοντας αυτές τις σκηνές στο μυαλό τους, έστω και αν στο μακρινό πλέον 97' οι σημερινοί παίκτες των Πειραιωτών μάθαιναν ακόμα τα μυστικά του αθλήματος, οι «ερυθρόλευκοι» θα επιχειρήσουν να επαναλάβουν το ίδιο κατόρθωμα. Αυτή τη φορά στο παρκέ του παρισινού Παλέ ντε Μπερσί.

Για να φτάσουν, βέβαια, στον τελικό οι παίκτες του Παναγιώτη Γιαννάκη έπρεπε πρώτα να κάμψουν την αντίσταση της σκληροτράχηλης Παρτιζάν στην παράταση σε έναν δραματικό ημιτελικό, που τους βρήκε νικητές με 83-80. Αντίθετα, οι «μπλαουγκράνα» είχαν ευκολότερο έργο κόντρα σε μια πιο χορτασμένη από τίτλους ΤΣΣΚΑ και έτσι έρχονται σαφώς με μεγαλύτερες δυνάμεις.

«Το παιχνίδι μας είχε πολλή ενέργεια, πάθος, θέληση. Ξοδέψαμε αρκετή ενέργεια», παραδέχθηκε και ο ίδιος ο Γιαννάκης στη συνέντευξη Τύπου του μεγάλου τεχνικού, αλλά πρόσθεσε με βεβαιότητα: «Πνευματικά, πιστεύω, θα συγκεντρωθούμε και θα ξεκουραστούμε, ώστε να είμαστε έτοιμοι».

Εκτός αυτού, όμως, ο τεχνικός του Ολυμπιακού θα πρέπει να ανησυχεί και για τον Μίλος Τεόντοσιτς. Ο Σέρβος είναι ένα από τα «πρώτα βιολιά» της ομάδας και η είδηση πως προσβλήθηκε από γαστρεντερίτιδα προκάλεσε ιδιαίτερο προβληματισμό στο ερυθρόλευκο στρατόπεδο.

Πάντως, είτε λείψει είτε όχι, ο Τεόντοσιτς στην Μπαρτσελόνα κοιτούν με μεγάλη προσοχή τον Ολυμπιακό.

«Είναι μια ομάδα με ταλαντούχους παίκτες. Έχουν δυνατούς παίκτες στο "1" και στο "2". Έχουν πολυτάλαντους παίκτες. Και στο "3", "4" και "5" έχουν δύναμη. Θα είναι από τους πιο συναρπαστικούς τελικούς των τελευταίων χρόνων», σχολίαζε ο τεχνικός των Καταλανών Τσάβι Πασκουάλ.

Όχι πως εκείνοι υπολείπονται σε ταλέντο. Με παίκτες στις τάξεις τους, όπως ο Ναβάρο, ο Μπαζίλε και ο ΕνΝτόνγκ μπορούν και παίζουν το πιο γρήγορο μπάσκετ στην γηραιά ήπειρο. Ιδανικός ενορχηστρωτής τους ο Ρίκι Ρούμπιο, ο οποίος όχι άδικα θεωρείται αυτή τη στιγμή ο πιο ταλαντούχο Ευρωπαίος παίκτης.

Νωρίτερα, στον μικρό τελικό (19:00, ΣΚΑΪ) ΤΣΣΚΑ και Παρτιζάν θα προσπαθήσουν να γλυκάνουν την πίκρα της ήττας, κερδίζοντας το χάλκινο μετάλλιο.