Πολιτική
Δευτέρα, 10 Μαΐου 2010 15:00

Ηχηρή παρέμβαση Κ. Παπούλια

Μετατροπή της φοροδιαφυγής σε ιδιώνυμο αδίκημα, κατάργηση της βουλευτικής ασυλίας, αλλαγή του νόμου περί ευθύνης υπουργών, αλλαγή του «πόθεν έσχες» των βουλευτών πρότεινε μεταξύ άλλων ο K. Παπούλιας. Τι είπαν Γ.Παπανδρέου, Αντ. Σαμαράς, Γ. Καρατζαφέρης.

Το ελληνικό πρόβλημα είναι σύμπτωμα «μίας ασθένειας του παγκόσμιου χρηματοπιστωτικού συστήματος και του ελλείμματος πολιτικής ολοκλήρωσης της ευρωζώνης», ωστόσο έχει και δικές του εγγενείς αιτίες, τόνισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας, στη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών.

Μάλιστα, απευθυνόμενος στους πολιτικούς αρχηγούς υπογράμμισε την ανάγκη αναζήτησης σημείων σύγκλισης στη διαχείριση μιας κρίσης χωρίς προηγούμενο, όπως ανέφερε.

Όπως τόνισε ο κ. Παπούλιας, «η κρίση είναι βαθιά πολιτική, όχι μόνο οικονομική. Γιατί χρεοκόπησε το πελατειακό σύστημα και ένα μοντέλο αδιαφανούς άσκησης εξουσίας. Εδώ που φτάσαμε, οι δανειστές επέβαλαν τους όρους».

Επισημαίνοντας πως «πολλοί αμφιβάλλουν ότι θα τα καταφέρουμε» ζήτησε από τους αρχηγούς των κομμάτων «να τους διαψεύσουμε» και σε αυτό το σημείο υπογράμμισε τη σημασία τού να κερδηθεί «ο πόλεμος εναντίον της φοροδιαφυγής» για να αποκατασταθεί η κοινωνική δικαιοσύνη. Μάλιστα υπέβαλε και συγκεκριμένη πρόταση για μετατροπή της φοροδιαφυγής σε ιδιώνυμο αδίκημα.

Συνεχίζοντας, ο κ. Παπούλιας αναφέρθηκε στον πολιτικό κόσμο, σημειώνοντας πως αποδοκιμάζεται «και ξέρουμε γιατί» και πρότεινε «την κατάργηση της βουλευτικής ασυλίας και η αλλαγή του νόμου περί ευθύνης υπουργών, την απόλυτη διαφάνεια στα οικονομικά των κομμάτων και την υπαγωγή τους στους κανόνες του δημόσιου λογιστικού, την αλλαγή επί του ουσιαστικότερου του "πόθεν έσχες" των βουλευτών και του εκλογικού νόμου, προς την κατεύθυνση της εξαφάνισης του μαύρου πολιτικού χρήματος».

Γενικότερα ζήτησε «μηδενική ανοχή απέναντι σε οποιαδήποτε εξαίρεση πολιτικού από τους κανόνες που ισχύουν για τους πολίτες, είτε πρόκειται για τα μικρά είτε για τα μεγάλα».

Επιπλέον, ζήτησε την αυστηροποίηση αλλά κυρίως η εφαρμογή των σχετικών διατάξεων του δημοσιοϋπαλληλικού κώδικα, ώστε να τιμωρούνται γρήγορα και αυστηρά οι επίορκοι, επισημαίνοντας πως αυτό αποτελεί προϋπόθεση για την κάθαρση στην κρατική μηχανή.

Αναφερόμενος στην πρόσφατη φονική εμπρηστική επίθεση σε υποκατάστημα τράπεζας, ο κ. Παπούλιας εξέφρασε την αξεπέραστη οδύνη του για τα θύματα της αποκρουστικής βίας. «Η ελευθερία της διαμαρτυρίας καθενός σταματά εκεί που αρχίζει το δικαίωμα της ζωής, της ελευθερίας και της εργασίας του άλλου. Πρέπει να βάλουμε ένα τέλος τώρα» κατέληξε.

«Σοβαρές και μεγάλες αλλαγές»

Σε δηλώσεις του μετά τη σύσκεψη, ο Πρωθυπουργός υπογράμμισε την ανάγκη να γίνουν «μεγάλες αλλαγές» στη χώρα, ζητώντας τη συνδρομή κομμάτων και πολιτών.

Συγκεκριμένα, τόνισε πως ο μηχανισμός στήριξης της Ελλάδας από ΕΕ και ΔΝΤ «μας δίνει το χρόνο να κάνουμε σοβαρές και μεγάλες αλλαγές». Πρόσθεσε πως η κυβέρνηση έχει συγκεκριμένο πρόγραμμα σε αυτήν την κατεύθυνση, τόνισε όμως πως «αυτό απαιτεί να είναι παρόντες όλοι, τα κόμματα και οι πολίτες». Στο σημείο αυτό μάλιστα εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του για την απουσία από τη σύσκεψη της κ. Παπαρήγα και του κ. Τσίπρα: «Είναι κρίμα που δήλωσαν απόντες, εμείς όμως τη μάχη θα τη δώσουμε και θα την κερδίσουμε».

Ο Πρωθυπουργός υπογράμμισε και πάλι πως η Ελλάδα έχει τεράστιες δυνατότητες ώστε να δημιουργήσει μια βιώσιμη και δίκαιη οικονομία, «να αφήσουμε αφήσουμε πίσω την Ελλλαδα του χθες ... να δώσουμε τέλος στην Ελλάδα της αδιαφάνειας, της ατιμωρησίας, της αναξιοκρατίας, όπου ένα πολιτικό σύστημα υπηρετεί συγκεκριμένα συμφέροντα και όχι το συλλογικό συμφέρον ...».

Αναφερόμενος στο μηχανισμό στήριξης, τόνισε πως «πρώτα έπρεπε να σώσουμε τη χώρα πριν μπορέσουμε να την αλλάξουμε» και δήλωσε και πάλι δικαιωμένος από τον αγώνα, που, όπως ανέφερε, δόθηκε: Δικαιωθήκαμε διότι διασφαλίσαμε ένα μηχανισμό στήριξης, προστασίας της Ελλάδας και της οικονομίας της ... Δικαιωθήκαμε γιατί είχαμε πει ότι το πρόβλημα της Ελλάδας δεν είναι μόνο ελληνικό, αλλά ένα πρόβλημα που έχει σχέση με το διεθνές χρηματοπιστωτικό σύστημα.

Μιλώντας στο CNN, επανέλαβε πως η κυβέρνηση έλαβε «πολύ δύσκολα και αυστηρά μέτρα» για να αναστρέψει την κατάσταση της οικονομίας, όμως «η αστάθεια στις αγορές δεν μας έδωσε τον χρόνο». Σε αυτό το σημείο ο Πρωθυπουργός επανέλαβε τη χρησιμότητα του μηχανισμού στήριξης από ΕΕ και ΔΝΤ: «Εμείς έπρεπε να έχουμε χρόνο, να πάρουμε ανάσα, για να προχωρήσουμε τις αναγκαίες αλλαγές».

Α. Σαμαράς: Χρειάζεται ελάχιστη συνεννόηση απέναντι στην κρίση

Ζούμε σε έκτακτες καταστάσεις και απαιτείται έκτακτη αντιμετώπιση, δήλωσε ο πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς και απαρίθμησε τις προτάσεις που έκανε στο συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών για την ταχύτερη έξοδο από την κρίση.

Συγκεκριμένα, ο κ. Σαμαράς υπογράμμισε ότι πρέπει να γίνουν τομές στο σύστημα διακυβέρνησης αλλά και στην οικονομία και τόνισε ότι χρειάζεται να «αποκρούσουμε πολιτικές συμπεριφορές που πυροδοτούν την κοινωνική οργή κάνοντάς την ανεξέλεγκτη». Πρότεινε ακόμα την αλλαγή του νόμου περί ευθύνης υπουργών, τη μείωση του αριθμού των βουλευτών σε 200, το ασυμβίβαστο κομματικού στελέχους και επικεφαλής δημόσιου οργανισμού και τον έλεγχο των οικονομικών των κομμάτων.

Στη συνέχεια, ο πρόεδρος της ΝΔ σημείωσε πως πρέπει να ληφθούν πρωτοβουλίες εθνικής συνεννόησης «που κλείνουν άμεσα κάποια εσωτερικά μέτωπα και εξαλείφουν προβλήματα που δημιουργούν πόλωση στον Ελληνικό Λαό».

Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Σαμαράς πρότεινε στο συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών την απόσυρση του μεταναστευτικού νόμου και του σχεδίου «Καλλικράτη», προτάσεις τις οποίες, όπως είπε δεν έκανε δεκτές ο πρωθυπουργός.

Συνεχίζοντας, δήλωσε ότι πρότεινε τη λήψη άμεσων μέτρων για «την άρση της μεγάλης αδικίας που περιλαμβάνει το τελευταίο πακέτο», δηλαδή την αποκατάσταση των χαμηλοσυνταξιούχων, τον ανέργων και των χαμηλόμισθων.

Τέλος, ο κ. Σαμαράς αναφέρθηκε στα προτεινόμενα μέτρα που, όπως είπε, θα βγάλουν την οικονομία από το φαύλο κύκλο της ύφεσης και έκρινε απαραίτητα τα γνωστά μέτρα – ανάσες, μια σταυροφορία για τη μείωση της γραφειοκρατίας, καθώς και την άμεση ρύθμιση του επενδυτικού περιβάλλοντος, «που δεν μπορεί να περιμένει άλλο την ψήφιση ενός νέου Αναπτυξιακού νόμου».

«Χρειάζεται ελάχιστη συνεννοηση απέναντι στην κρίση», είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε πως «αν η κυβέρνηση έχει διάθεση για εθνική συνεννόηση μπροστά στη πρωτοφανή κρίση μπορούν να γίνουν βήματα».

Καταλήγωντας, ο κ. Σαμαράς σημείωσε πάντως πως στην προσπάθεια αυτή είναι απαραίτητη η συμμετοχή των κομμάτων της Αριστεράς και πρόσθεσε ότι θα ζητήσει να συναντηθεί με τους αρχηγούς τους, έστω και διμερώς.

Συναινετικός ο Γ. Καρατζαφέρης

Σε σύντομη δήλωσή του μετά τη σύσκεψη, ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γιώργος Καρατζαφέρης σημείωσε πως επρόκειτο για «μια συνάντηση που έγινε σε καλό κλίμα» και πρόσθεσε ότι σ' αυτήν συζητήθηκαν «πέρα απο τα οικονομικά και μια άλλη σειρά θεμάτων». «Έχω την αίσθηση πως όλα αυτά που συζητήθηκαν πραγματοποιηθούν ... Θα μπορούσε η κρίση να γίνει ευκαιρία για τη χώρα» συνέχισε.

Ερωτηθείς «τι απαντούν οι πολιτικοί σ' αυτό που λέει όλος ο κόσμος, δηλαδη κάποιοι να πάνε φυλακή» ο κ. Καρατζαφέρης απάντησε ότι έγινε συζήτηση για όλα τα θέματα.

Στο ερώτημα αν ζήτησε τη συγκρότηση οικουμενικής κυβέρνησης, επισήμανε πως «υπήρξε οικουμενική συνεννόηση».

Διημερίδα με αντικείμενο την πορεία της ελληνικής οικονομίας και τις εξελίξεις, μετά την ενεργοποίηση του μηχανισμού στήριξης, πραγματοποιείται με την συνεργασία του Λαϊκού Ορθοδόξου Συναγερμού και το Ευρωπαϊκό Κόμμα Ελευθέρων Δημοκρατών (EFD).

Οι εργασίες της διημερίδας ξεκίνησαν σήμερα το απόγευμα στις 18:00 σε ξενοδοχείο στην Ανάβυσσο, με ομιλία του Προέδρου του ΛΑΟΣ Γ. Καρατζαφέρη.

Ο Γ. Καρατζαφέρης αναφέρθηκε στην σημερινή σύσκεψη των τριών πολιτικών αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, επισήμανε την απουσία των κομμάτων της Αριστεράς και είπε ότι όσοι συμμετείχαν «αντιπροσωπεύουμε το 90% του λαού και βρεθήκαμε σε μια καλή συνεννόηση η οποία θα ικανοποιήσει τη Ευρώπη, που θα καταλάβει ότι τα δισεκατομμύρια που θα δώσει δεν θα πάνε χαμένα».

Μιλώντας σε διημερίδα για την πορεία της ελληνικής οικονομίας και τις εξελίξεις μετά την ενεργοποίηση του μηχανισμού στήριξης, που πραγματοποιείται με την συνεργασία του Λαϊκού Ορθοδόξου Συναγερμού και το Ευρωπαϊκό Κόμμα Ελευθέρων Δημοκρατών (EFD), επισήμανε την απουσία των κομμάτων της Αριστεράς, ενώ σημείωσε πως όσοι συμμετείχαν «αντιπροσωπεύουμε το 90% του λαού και βρεθήκαμε σε μια καλή συνεννόηση η οποία θα ικανοποιήσει τη Ευρώπη, που θα καταλάβει ότι τα δισεκατομμύρια που θα δώσει δεν θα πάνε χαμένα».

Τόνισε ακόμη πως «η κρίση ένωσε τις λογικές μας ... Βρήκαμε κοινές οδούς, αποφασίσαμε να είμαστε αρκετά πιο σκληροί σε θέματα διαφάνειας, στα οποία δεν δώσαμε την ανάλογη προσοχή στο παρελθόν».

Εκτίμησε ακόμη πως «η επίθεση των κερδοσκόπων κατά της Ελλάδος θα είναι καλός βατήρας αποφυγής παρόμοιων καταστάσεων σε άλλες χώρες της Ευρώπης».

Γ. Παπανδρέου: Αντίπαλός μας οι αγορές

H σύσκεψη υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας διήρκεσε περίπου δύο ώρες.

Πρώτος εξήλθε ο πρόεδρος της ΝΔ, Αντώνης Σαμαράς, ο οποίος σε λίγη ώρα θα κάνει αναλυτικές δηλώσεις στα γραφεία του κόμματος στη Ρηγίλλης.

«Αντίπαλός μας είναι οι αγορές», ήταν η πρώτη φράση του Πρωθυπουργού, πριν από την επίσημη έναρξη του Συμβουλίου.

Ο κ. Παπούλιας υποδέχθηκε στο Προεδρικό Μέγαρο τον Πρωθυπουργό, ο οποίος προσήλθε μαζί με τον υπουργό Οικονομικών Γιώργο Παπακωνσταντίνου, τον πρόεδρο της ΝΔ και τον πρόεδρο του ΛΑ.Ο.Σ.

ΚΚΕ: Πανηγύρι

Πάντως, το ΚΚΕ υποβάθμισε τη σημασία της σύσκεψης των πολιτικών αρχηγών χαρακτηρίζοντάς τη «πανηγύρι». Στη σχετική του ανακοίνωση σημείωσε πως «αμέσως μετά το πανηγύρι που έστησαν οι ηγέτες του ΠΑΣΟΚ, της ΝΔ και του ΛΑΟΣ, κατακρεουργείται και ό,τι έχει απομείνει από το Ασφαλιστικό».

ΣΥΡΙΖΑ: Σύσκεψη-παρωδία

Η σημερινή συνάντηση των τριών πολιτικών αρχηγών με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας δίχως τη συμμετοχή των κομμάτων της Αριστεράς δεν μπορεί επουδενί να υποκαταστήσει το Συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών, δήλωσε ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας.

Πρόσθεσε πως «θα ήταν κορυφαίο διχαστικό πολιτικό λάθος αν κάποιοι επιχειρήσουν αυτή τη λαθροχειρία».

Μάλιστα μίλησε για «σύσκεψη παρωδία», σημείωνοντας ότι ήταν μια συνάντηση της εγχώριας τρόϊκας, που είναι έτοιμη να θυσιάσει και την κοινωνική συνοχή, αλλά και κατακτήσεις δεκαετιών.

Σχολιάζοντας τη σχετική δήλωση του προέδρου του ΛΑΟΣ, ζήτησε επίσης να μη γίνονται αναφορές σε οικουμενική συνεννόηση τη στιγμή, που, όπως ανέφερε, η κοινωνία αντιδρά και δεν συναινεί σε αυτή την πολιτική.

Σύμφωνα με τον κ. Τσίπρα, δημιουργείται μια νέα κοινωνική και πολιτική πραγματικότηκα με τη συμμετοχή του λαϊκού παράγοντα, που στέλνει το μήνυμα για μια νέα πορεία.

Επιπλέον κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι εδώ και πολύ καιρό δεν ακούει τις προτάσεις που έχει παρουσιάσει ο ΣΥΡΙΖΑ και για το πολιτικό σύστημα αλλά και για την διαφάνεια, υπογραμμίζοντας την ανάγκη η χώρα να απεμπλακεί το συντομότερο από τον μηχανισμό της ΕΕ του ΔΝΤ και της ΕΚΤ και να εφαρμοστεί ένα πρόγραμμα ακριβώς αντίθετο, που να αναδιανέμει τον πλούτο υπέρ των πολλών.

Απαντώντας στην κριτική που του ασκήθηκε για μη συμμετοχή στην συνάντηση των τριών αρχηγών, ο κ. Τσίπρας σημείωσε ότι η έκβαση της συνάντησης των τριών αρχηγών καταδεικνύει την πλήρη ορθότητα των λόγων που επικαλεστήκαμε για να αρνηθούμε την συμμετοχή και οι ποιο εύλογες ενστάσεις που διατυπώθηκαν διαψεύστηκαν από την ίδια τη ζωή.

Για τη σχέση του με το ΚΚΕ, επισήμανε ότι προέχει ο συντονισμός των πολιτικών και κοινωνικών δυνάμεων και πρόσθεσε ότι η σταθερή επιδίωξη του ΣΥΡΙΖΑ για κοινή δράση παραμένει, αλλά, όπως ανέφερε, δεν θέλει να εκθέσει το ΚΚΕ, αλλά ούτε και να κάνει κινήσεις εντυπωσιασμού.