Πολιτική
Τρίτη, 11 Μαΐου 2010 22:31

Υπόθεση Βατοπεδίου: Κατάθεση Γ. Παπακωνσταντίνου

Της επιλογής του να ακυρώσει την απόφαση του προκατόχου του Γ. Παπαθανασίου, για αποδοχή της πρότασης της Μονής Βατοπεδίου προς επιστροφή όσων ακινήτων του Δημοσίου βρίσκονταν ακόμα υπό την κατοχή της και να στραφεί στην οδό της δικαστικής διεκδίκησής τους, υπεραμύνθηκε ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου, καταθέτοντας στην αρμόδια εξεταστική επιτροπή της Βουλής.

Της επιλογής του να ακυρώσει την απόφαση του προκατόχου του Γιάννη Παπαθανασίου, για αποδοχή της πρότασης της Μονής Βατοπεδίου προς επιστροφή όσων ακινήτων του Δημοσίου βρίσκονταν ακόμα υπό την κατοχή της και να στραφεί στην οδό της δικαστικής διεκδίκησής τους, υπεραμύνθηκε ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου, καταθέτοντας στην αρμόδια εξεταστική επιτροπή της Βουλής.

«Προτίμησα να μην μπω σε μία λογική συμβιβασμών, με την οποία θα ήμουν ανοικτός σε μία εξαιρετικά ευαίσθητη υπόθεση, για το κατά πόσον οι εν λόγω συμβιβασμοί ήταν οι ενδεικνυόμενοι ή όχι. Προτίμησα να μπω στην καθαρή λύση και τον ασφαλή τρόπο, που είναι η δικαστική διεκδίκηση, γνωρίζοντας και πιστεύοντας ότι το Δημόσιο έχει το δίκιο του εδώ - και το δίκιο θα το βρει στα δικαστήρια», ανέφερε ο κ. Παπακωνσταντίνου.

Το ΠΑΣΟΚ είχε χαρακτηρίσει την απόφαση του κ. Παπαθανασίου, η οποία εδραζόταν στην εισήγηση της μεγάλης πλειοψηφίας του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, ως «συμβιβασμό με τη Μονή» και «τελευταία προσπάθεια συγκάλυψης του σκανδάλου της Νέας Δημοκρατίας».

Στην κατάθεσή του ο νυν υπουργός Οικονομικών νσταντίνου διαβεβαίωσε πως σέβεται και την άποψη της πλειοψηφίας του ΝΣΚ, όσο και εκείνη της μειοψηφίας, που ο ίδιος τελικά επέλεξε.

«Τεκμηριώνονται και οι δύο σε μία λογική βάση και πάντα μία πολιτική ηγεσία έχει τη δυσκολία του να πάρει μία πολιτική απόφαση με βάση τις εισηγήσεις (…) Η πολιτική ηγεσία, αναλαμβάνοντας το όποιο πολιτικό κόστος, πρέπει να κρίνει ποια από τις δύο απόψεις είναι η πιο σωστή με βάση τη νομική επιχειρηματολογία όσο και το κριτήριο της προάσπισης του δημοσίου συμφέροντος. Προσωπικά, κατέληξα ότι η άποψη της πλειοψηφίας, παρότι κλείνει ενδεχομένως ένα μεγάλο μέρος των διεκδικήσεων, δεν δίνει ριζοσπαστική λύση. Ενέχει δε, τον κίνδυνο, να θεωρηθεί ότι στην πράξη η πολιτεία συνυπογράφει την μη παραίτηση της Μονής από τις διεκδικήσεις της», σημείωσε.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ