Κόσμος
Τετάρτη, 12 Μαΐου 2010 10:22

Επισκόπηση κυπριακού Τύπου

Οι αναφορές του Αρχιεπισκόπου Κύπρου ενώπιον της Επιτροπής Ελέγχου της Βουλής σε σχέση με τη φορολόγηση της Εκκλησίας, η σημερινή σύνοδος του Εθνικού Συμβουλίου, η επικείμενη επίσκεψη στην Κύπρο κλιμακίου της Κομισιόν για την οικονομία και το νομοσχέδιο για την αναγνώριση της προσφυγικής ιδιότητας στους εκ μητρογονίας είναι μερικά από τα θέματα που κυριαρχούν στα πρωτοσέλιδα των σημερινών εφημερίδων.

Οι αναφορές του Αρχιεπισκόπου Κύπρου ενώπιον της Επιτροπής Ελέγχου της Βουλής σε σχέση με τη φορολόγηση της Εκκλησίας, η σημερινή σύνοδος του Εθνικού Συμβουλίου, η επικείμενη επίσκεψη στην Κύπρο κλιμακίου της Κομισιόν για την οικονομία και το νομοσχέδιο για την αναγνώριση της προσφυγικής ιδιότητας στους εκ μητρογονίας είναι μερικά από τα θέματα που κυριαρχούν στα πρωτοσέλιδα των σημερινών εφημερίδων.

Η ''Αλήθεια'', υπό τον τίτλο «Επίδειξη ισχύος», γράφει ότι ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος εμφανίστηκε χθες στη Βουλή για να ξεκαθαρίσει ότι δεν πρόκειται ο Φόρος Εισοδήματος να λάβει ούτε ένα ευρώ από την Εκκλησία και κάλεσε την πολιτεία να προσφύγει στο Δικαστήριο. Γράφει, επίσης, ότι ο Υπουργός Οικονομικών Χαρίλαος Σταυράκης παραδέχτηκε ότι κάθε κοινοπραξία περιέχει και κινδύνους, αναφερόμενος στην κοινή επένδυση Κύπρου-Κατάρ.

''Η Μάχη'', με κύριο τίτλο «Βυθίζεται περισσότερο η οικονομία μας», γράφει ότι ο πληθωρισμός τον περασμένο Απρίλιο αυξήθηκε κατά 2,5% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο, ενώ τον ίδιο μήνα οι αφίξεις των τουριστών μειώθηκαν κατά 23% σε σύγκριση με πέρσι. Γράφει, επίσης, ότι 35,000 άνθρωποι στην Κύπρο πάσχουν από αυτοάνοσα ρευματικά νοσήματα, όπως είναι η ρευματοειδής αρθρίτιδα και η ψωριασική αρθρίτιδα.

Ο ''Πολίτης'', υπό τον τίτλο «Περιφρονεί το κράτος ο Αρχιεπίσκοπος», γράφει ότι στην απαξιωτική για τη δικαστική εξουσία δήλωση ότι δεν πρόκειται να πληρώσει τους καθυστερημένους φόρους που του ζητά η πολιτεία ακόμη και αν το δικαστήριο αποφανθεί πως οφείλει να το κάνει, προέβη ο Αρχιεπίσκοπος. Γράφει, επίσης, ότι το Υπουργικό Συμβούλιο αναμένεται να εγκρίνει σήμερα την εισαγωγή αυστηρότερων κριτηρίων για χορήγηση αδειών απασχόλησης οικιακών βοηθών.

''Η Σημερινή'', με κύριο τίτλο «Δεν δίνει σεντ ο Αρχιεπίσκοπος για φόρους», γράφει ότι ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος εμφανίστηκε χθες ενώπιον της Επιτροπής Ελέγχου της Βουλής και υποστήριξε ότι η Εκκλησία δεν οφείλει στο κράτος οποιοδήποτε ποσό για καθυστερημένους φόρους. Γράφει, επίσης, ότι κλιμάκιο της Κομισιόν θα βρεθεί τις επόμενες μέρες στην Κύπρο και αναμένεται να κάνει υποδείξεις στην Κυβέρνηση για πιο αποτελεσματικά μέτρα δημοσιονομικής εξυγιάνσης.

''Ο Φιλελεύθερος'', υπό τον τίτλο «’Να πάτε στα δικαστήρια’», γράφει ότι ο Προκαθήμενος της Εκκλησίας Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος, ο υπουργός οικονομικών, ο Εισαγγελέας, η Ελέγκτρια και άλλοι υπηρεσιακοί αξιωματούχοι για πρώτη φορά ξεκαθάρισαν ότι από το 1999 μέχρι σήμερα η Εκκλησία πληρώνει όλους τους φόρους που της αναλογούν. Γράφει, επίσης, ότι δύο τάσεις επικρατούν ανάμεσα σε μέλη της Κυβέρνησης όσον αφορά στο θέμα της εργοδότησης αλλοδαπών.

Η ''Χαραυγή'', υπό τον τίτλο « Δεν πληρώνω», γράφει ότι αμετακίνητη ήταν η στάση του Προκαθήμενου της Εκκλησίας για καταβολή των φορολογικών υποχρεώσεων της εκκλησιαστικής περιουσίας προς το κράτος. Γράφει, επίσης, ότι έκκληση προς την ηγεσία της ΕΔΕΚ απηύθυνε χθες ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ ¶ντρος Κυπριανού να εγκαταλείψει θέσεις και τοποθετήσεις που δεν έχουν καμία σχέση με το χώρο της ευρύτερης Αριστεράς έτσι ώστε το ΑΚΕΛ και η ΕΔΕΚ να βρεθούν ξανά στο ίδιο χαράκωμα.

Η αγγλόφωνη εφημερίδα “Cyprus Mail”, υπό τον τίτλο «ο Κάμερον ορκίστηκε ως Πρωθυπουργός» γράφει ότι ο επικεφαλής του κόμματος των Συντηρητικών της Βρετανίας Ντέηβιντ Κάμερον ανέλαβε πρωθυπουργός της χώρας μετά την εντολή της Bασίλισσας Ελισάβετ να σχηματίσει κυβέρνηση. Γράφει, επίσης, ότι ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου αρνείται να πληρώσει οποιουσδήποτε φόρους προς το κράτος.

Η εβδομαδιαία οικονομική εφημερίδα “Financial Mirror”, υπό τον τίτλο « Το ράλι των μετοχών έχασε το δυναμισμό του», γράφει ότι το ευρώ και οι μετοχές υποχώρησαν την Τρίτη μετά το ράλι ανακούφισης που πυροδοτήθηκε από το σχέδιο για αντιμετωπιση του οικονομικού προβλήματος της Ελλάδας. Γράφει, επίσης, ότι ο Πρόεδρος του ΕΒΕΛ Δημήτρης Σολομωνίδης, σε συνέντευξη του στην εφημερίδα, παραθέτει τις προτεραιότητες για να καταστεί η Λεμεσός ένα σημαντικό επιχειρηματικό κέντρο στη Μεσόγειο.

ΠΗΓΗ: Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΚΥΠΕ)