Κόσμος
Τετάρτη, 12 Μαΐου 2010 11:19

Νέα εποχή στη Βρετανία εγκαινιάζει η κυβέρνηση συνασπισμού

Διαβουλεύσεις για τη σύσταση της πρώτης κυβέρνησης συνασπισμού από το 1945 άρχισε ο νέος πρωθυπουργός των Συντηρητικών Ντέιβιντ Κάμερον, μετά τη χθεσινή συμφωνία για συνεργασία μεταξύ της παράταξής του και των Φιλελεύθερων Δημοκρατών που βάζει τέλος σε 13 χρόνια διακυβέρνησης της Βρετανίας από τους Εργατικούς.

Διαβουλεύσεις για τη σύσταση της πρώτης κυβέρνησης συνασπισμού από το 1945 άρχισε ο νέος πρωθυπουργός των Συντηρητικών Ντέιβιντ Κάμερον, μετά τη χθεσινή συμφωνία για συνεργασία μεταξύ της παράταξής του και των Φιλελεύθερων Δημοκρατών που βάζει τέλος σε 13 χρόνια διακυβέρνησης της Βρετανίας από τους Εργατικούς.

Η συμφωνία ανακοινώθηκε χθες, πέντε ημέρες μετά τις εκλογές στις οποίες οι Συντηρητικοί κέρδισαν τις περισσότερες έδρες, όχι όμως αρκετές για το σχηματισμό αυτοδύναμης κυβέρνησης. Λίγες ώρες νωρίτερα, ανακοίνωσε την παραίτησή του από την πρωθυπουργία ο Γκόρντον Μπράουν, μετά το ναυάγιο των συνομιλιών του κόμματός του με του Φιλελεύθερους Δημοκράτες.

«Έχουμε μπροστά μας δύσκολο έργο. Μία κυβέρνηση συνασπισμού θα δημιουργήσει κάθε είδους προκλήσεις. Αλλά πιστεύω ότι μαζί μπορούμε να παρέχουμε την ισχυρή και σταθερή κυβέρνηση που χρειάζεται αυτή η χώρα», δήλωσε ο Κάμερον στην πρώτη του ομιλία ως πρωθυπουργός.

Όπως ανακοίνωσε το γραφείο του Κάμερον, ο ηγέτης του κόμματος των Φιλελευθέρων Δημοκρατών, Νικ Κλεγκ, θα αναλάβει αντιπρόεδρος της βρετανικής κυβέρνησης.

Ο 43χρονος Κάμερον, πρώην στέλεχος δημοσίων σχέσεων, είναι ο νεότερος πρωθυπουργός στην ιστορία των τελευταίων 200 χρόνων της Βρετανίας.

Είναι η πρώτη φορά στην ιστορία της Βρετανίας που θα μοιραστούν την εξουσία Συντηρητικοί και Φιλελεύθεροι Δημοκράτες.

«Φυσικά και θα υπάρξουν προβλήματα, φυσικά και θα υπάρξουν δυσλειτουργίες. Αλλά θα κάνω πάντα ό,τι μπορώ για να αποδείξω ότι η νέα πολιτική δεν είναι απλώς δυνατή, είναι και καλύτερη», δήλωσε ο Κλεγκ.

Οι εφημερίδες της δεξιάς χαιρέτισαν τη συμφωνία, ενώ της αριστεράς προέβλεψαν προβλήματα από τις διαφωνίες που αναμένεται να προκύψουν μεταξύ δύο κομμάτων που θεωρούνται ότι ανήκουν σε αντίθετους χώρους.

«Ο συνασπισμός παρέχει στη Βρετανία τη σταθερή κυβέρνηση που χρειάζεται σε μία εποχή οικονομικού κινδύνου», γράφουν οι Times, ενώ η Mirror υποστηρίζει ότι «βαθιές κακεντρέχειες, αμοιβαία έλλειψη εμπιστοσύνης και συγκρουόμενα προγράμματα θα ταλανίζουν αυτό το καθεστώς».

Σύμφωνα με το γραφείο του πρωθυπουργού, οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες θα έχουν πέντε υπουργεία, ενώ το BBC επισημαίνει ότι μαζί με τα υφυπουργεία η παράταξη αναμένεται να έχει 20 μέλη της στην κυβέρνηση.

Πηγές των Συντηρητικών αναφέρουν ότι ο Τζορτζ Όζμπορν, στενός συνεργάτης του Κάμερον, θα αναλάβει το υπουργείο Οικονομικών, ενώ ο Βινς Κέιμπλ των Φιλελεύθερων Δημοκρατών αναμένεται να αναλάβει ρόλο στην εποπτεία των τραπεζών και των επιχειρήσεων.

Ο Ουίλιαμ Χέιγκ των Συντηρητικών θα αναλάβει των υπουργείο Εξωτερικών και ο Λάιαμ Φοξ του ίδιου κόμματος το υπουργείο ¶μυνας.

Σύμφωνα πληροφορίες, η νέα κυβέρνηση θα «επιταχύνει σημαντικά» τις προσπάθειες για μείωση του υπέρογκου ελλείμματος της χώρας, με έμφαση στις περικοπές δαπανών. Παράλληλα, αναμένεται να αναλάβει δέσμευση για την υποβολή σε δημοψήφισμα οποιασδήποτε νέας ευρωπαϊκής συνθήκης που μεταθέτει εξουσίες στις Βρυξέλλες, ενώ οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες δεσμεύονται να μην προωθήσουν την είσοδο στο ευρώ για όσο διαρκέσει αυτό το κοινοβούλιο (συμβιβασμοί που απέσπασαν οι Συντηρητικοί). Από την πλευρά τους, οι Συντηρητικοί υποχώρησαν στο χρόνιο αίτημα των Φιλελεύθερων Δημοκρατών για τη διενέργεια δημοψηφίσματος για την αλλαγή του εκλογικού συστήματος.