Πολιτική
Τετάρτη, 12 Μαΐου 2010 13:33

Νομοσχέδιο για τη ριζική αναμόρφωση του ΕΛΓΑ

Τις γενικές αρχές του ν/σ για την αναμόρφωση του ΕΛΓΑ παρουσίασε η υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Κ. Μπατζελή, κάνοντας λόγο για ριζικές αλλαγές στον τομέα της ασφάλισης και της αποζημίωσης της γεωργικής παραγωγής.

Τις γενικές αρχές του ν/σ για την αναμόρφωση του ΕΛΓΑ παρουσίασε η υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Κ. Μπατζελή, κάνοντας λόγο για ριζικές αλλαγές στον τομέα της ασφάλισης και της αποζημίωσης της γεωργικής παραγωγής.

Στις κυριότερες διατάξεις του ν/σ περιλαμβάνονται τα ακόλουθα:

-Διαχωρίζεται ο ΕΛΓΑ από το σύστημα ΠΣΕΑ που αφορά κρατικές αποζημιώσεις.

-Ιδρύεται Ταμείο Αλληλοβοήθειας για την κτηνοτροφική παραγωγή που μπορεί να επεκταθεί και στη γεωργική παραγωγή.

-Καθιερώνεται η υποχρεωτική ασφάλιση της γεωργικής παραγωγής σε ποσοστό 4% της αξίας των προϊόντων που αποτελούν και την ασφαλιζόμενη αξία. Θα υπάρχει επιπλέον μια εισφορά από 2%-5% η οποία θα υπολογίζεται στο εισόδημα που δηλώνει στην εφορία ο αγρότης για το τμήμα του ποσού πάνω από το αφορολόγητο εισόδημα.

Καθιερώνεται ακόμη η πρόσθετη ασφάλιση, ώστε ο δικαιούχος αγρότης να εισπράττει μεγαλύτερη αποζημίωση, όπως επίσης και η προαιρετική ασφάλιση.

-Στην καταβολή αποζημιώσεων θα υπάρχει απαλλαγή 20% από τη ζημιωθείσα παραγωγή, ενώ για τα ΠΣΕΑ η απαλλαγή θα είναι 30%. Το ανώτατο ύψος της αποζημίωσης ορίζεται σε 70.000 ευρώ.

Η κ. Μπατζελή ανέφερε ότι στόχος είναι ο ισοσκελισμός του προϋπολογισμού του ΕΛΓΑ, ώστε οι αποζημιώσεις να μην μπορούν να ξεπεράσουν τα έσοδα του Οργανισμού.

ΚΚΕ: ν/σ κομμένο και ραμμένο για τους μεγαλοαγρότες

«Το νομοσχέδιο για τον ΕΛΓΑ είναι κομμένο και ραμμένο στα μέτρα που απαιτούν οι μεγαλοαγρότες και επιφέρει ένα ακόμα ισχυρό πλήγμα κατά της φτωχής και μεσαίας αγροτιάς», σχολιάζει το ΚΚΕ.

«Καταργεί ουσιαστικά την κρατική χρηματοδότηση προς τον οργανισμό. Ενισχύει τα ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια λειτουργίας του, δραστηριοποιεί την ιδιωτική ασφάλιση σε εταιρίες επιδοτώντας μάλιστα το ασφάλιστρο. Φορολογεί επιπλέον το συνεχώς μειούμενο αγροτικό εισόδημα, αυξάνει το ασφάλιστρο στην παραγωγή, αλλάζει τα κριτήρια και τον τρόπο παρακράτησης του ασφαλίστρου ενισχύοντας τους μεγαλοαγρότες και χτυπώντας τη μικρή και φτωχομεσαία αγροτιά, ανοίγει το δρόμο της ιδιωτικοποίησης της ασφάλισης της παραγωγής στον αγροτικό τομέα», αναφέρει σε σχετική ανακοίνωσή του το Κομμουνιστικό Κόμμα.

Εντονη αντίδραση και από το ΣΥΡΙΖΑ

Την έντονη αντίθεσή του στις νέες ρυθμίσεις εξέφρασε και ο ΣΥΡΙΖΑ. Σε ανακοίνωση που εξέδωσε κάνει λόγο για κυβερνητική επιλογή κατεδάφισης όλων των θεσμών κοινωνικής προστασίας όπως αξιώνει ο μηχανισμός ΕΕ-ΔΝΤ.

Προσθέτει πως «το άλλοθι της αναμφισβήτητης υπερχρέωσης του ΕΛΓΑ, δεν μπορεί να συγκαλύψει τις εγκληματικές ευθύνες των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, που τον χρησιμοποίησαν σαν ένα ακόμα εργαλείο πελατειακών πολιτικών».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ