Πολιτική
Τετάρτη, 12 Μαΐου 2010 20:31

«Ψαλίδι» στις αποδοχές βουλευτών-υπαλλήλων της Βουλής

Επιπλέον περικοπές στις αποδοχές των βουλευτών, ύψους 1.500 ευρώ περίπου, καθώς και σε εκείνες των υπαλλήλων της Βουλής, ανακοίνωσε στην Ολομέλεια της Βουλής, ο πρόεδρος του Σώματος, Φίλιππος Πετσάλνικος.

Επιπλέον περικοπές στις αποδοχές των βουλευτών, ύψους 1.500 ευρώ περίπου, καθώς και σε εκείνες των υπαλλήλων της Βουλής, ανακοίνωσε στην Ολομέλεια της Βουλής, ο πρόεδρος του Σώματος, Φίλιππος Πετσάλνικος, μετά από σχετική απόφασης που έλαβε την Τρίτη η Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής, υιοθετώντας πρότασή του.

Όσον αφορά στους βουλευτές, δεν θα καταβάλλονται πλέον τα επιδόματα Χριστουγέννων, Πάσχα, και διακοπών, μειώνεται κατά 8% επιπλέον το προβλεπόμενο επίδομα δαπανών οργανώσεως και λειτουργίας του πολιτικού τους γραφείου (είχε ήδη περικοπεί τον Μάρτιο κατά 12%) - ενώ περιορίζεται κατά 8% επιπλέον και το επίδομα εξόδων κινήσεως (έναντι του 12% που είχε περικοπεί τον Μάρτιο).

Όπως διευκρίνισε ο κ. Πετσάλνικος, «αυτό σημαίνει ότι οι συνολικές περικοπές στις αποδοχές των Βουλευτών ετησίως θα είναι τουλάχιστον στις 18.000 ευρώ, δηλαδή οι μηνιαίες περικοπές για τους Βουλευτές φθάνουν τουλάχιστον στα 1.500 ευρώ. Κι αν θέλει κανείς ποσοστιαία να υπολογίσει, είναι κατά τι πάνω από 20%».

Για τους υπαλλήλους της Βουλής, περικόπτεται το επίδομα υπερωριακής απασχόλησης, καθώς και το επίδομα δαπανών κίνησης κατά 8% (πέραν της μείωσης κατά 12%, που είχε αποφασιστεί τον περασμένο Μάρτιο).

Ο κ. Πετσάλνικος ανέφερε ακόμη ότι «το ειδικό επίδομα που καταβάλλεται στους υπαλλήλους της Βουλής από το 1929 ως έκτακτη αποζημίωση και το οποίο τον περασμένο Μάρτιο είχαμε περικόψει κατά 12% για ποσό ανερχόμενο μέχρι τα 1.000 ευρώ και κατά 17% για ποσό που τα υπερβαίνει, τώρα περικόπτεται περαιτέρω κατά 8%».

«Θυμίζω ότι το επίδομα αυτό, που ως τώρα ήταν αφορολόγητο, θα φορολογείται πλέον σύμφωνα με την απόφαση που πήραμε στις 14 Απριλίου» πρόσθεσε ο Πρόεδρος της Βουλής.

Σύμφωνα με τον κ. Πετσάλνικο, «μετά τις περικοπές αυτές και τη φορολόγησή του, το ειδικό αυτό επίδομα μειώνεται κατά 39% για τους χαμηλόμισθους και φθάνει η μείωσή του από τις περικοπές και τη φορολόγησή του, έως και το 50% για τα υψηλότερα κλιμάκια των υπαλλήλων».

Γνωστοποίησε, τέλος, ότι «ο συνολικός Προϋπολογισμός της Βουλής για το τρέχον έτος, μέχρι στιγμής έχει φθάσει σε περικοπές της τάξης των 25.000.000 ευρώ από το μειωμένο Προϋπολογισμό, σε σύγκριση με την περασμένη χρονιά. Ο συνολικός Προϋπολογισμός της Βουλής αποτελεί το 3,5 τοις χιλιοίς του συνολικού Κρατικού Προϋπολογισμού, οι δε δαπάνες που αφορούν τη συνολική αποζημίωση των Βουλευτών, αποτελούν το 1 τοις χιλιοίς του συνολικού Κρατικού Προϋπολογισμού».

Αναφερόμενος δε στις αιτιάσεις περί υπεράριθμων βουλευτών σε σχέση με το μέγεθος της χώρας, ο κ. Πετσάλνικος συνέκρινε τους 300 της ελληνικής Βουλής με τους βουλευτές άλλων χωρών όπου λειτουργούν περισσότερα του ενός Κοινοβούλια στο πλαίσιο του δικού τους συστήματος: Βέλγιο 596 βουλευτές, Αυστρία 695, Ολλανδία 789, Πορτογαλία 343, Σουηδία 380, Ουγγαρία 386, Γαλλία 920, Ιταλία 945, Ισπανία 1820, Γερμανία 2550, Βρετανία 1680.

Οι αποφάσεις για περικοπές υπερψηφίστηκαν ομόφωνα, εκτός εκείνων για τους υπαλλήλους της Βουλής, με τους βουλευτές του ΚΚΕ και του ΣΥΡΙΖΑ να εκφράζουν την αντίθεσή τους.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ