Κόσμος
Πέμπτη, 13 Μαΐου 2010 07:05

Ταϊλάνδη: Αναστολή της διαδικασίας των εκλογών

Αναστέλλεται η διοργάνωση των πρόωρων βουλευτικών εκλογών τον Νομέβριο για την επίλυση της πολιτικής κρίσης στην Ταϊλάνδη, έως ότου οι διαδηλωτές σταματήσουν τις μαζικές κινητοποιήσεις τους, ανακοίνωσε σήμερα η κυβέρνηση της χώρας.

Αναστέλλεται η διοργάνωση των πρόωρων βουλευτικών εκλογών τον Νομέβριο για την επίλυση της πολιτικής κρίσης στην Ταϊλάνδη, έως ότου οι διαδηλωτές σταματήσουν τις μαζικές κινητοποιήσεις τους, ανακοίνωσε σήμερα η κυβέρνηση της χώρας.

«Είναι σαφές ότι τα Κόκκινα Πουκάμισα συμφώνησαν μόνο φραστικά να συμμετάσχουν στον οδικό χάρτη της εθνικής συμφιλίωσης αλλά δεν συμφώνησαν να τερματίσουν τις διαδηλώσεις. Ετσι είναι αδύνατο να γίνουν εκλογές όπως προτάθηκε», δήλωσε ο γενικός γραμματέας του πρωθυπουργικού γραφείου, Κορμπσάκ Σαμπαβάσου.

Ο πρωθυπουργός Αμπίσιτ Βετζατζίβα πρότεινε να διαλύσει το κοινοβούλιο τον Σεπτέμβριο και να προκηρύξει εκλογές για τις 14 Νοεμβρίου εάν όλα τα κόμματα αποδέχονταν το σχέδιό του για «εθνική συμφιλίωση».

Οι διαδηλωτές, οι οποίοι έχουν καταλάβει περιοχές της Μπανγκόκ και διαδηλώνουν επί δύο μήνες πραγματοποιώντας εκστρατεία με αίτημα την άμεση προκήρυξη εκλογών, αρχικά συμφώνησαν στην διαδικασία, αλλά εξακολουθούν να αρνούνται να διαλυθούν.

Το κίνημα έχει εξαγγείλει ότι θα συνεχίσει τις κινητοποιήσεις έως ότου ασκηθούν κατηγορίες σε βάρος του αναπληρωτή πρωθυπουργού Σουτέπ Ταγκσουμπάν για τον ρόλο του στην αιματηρή καταστολή της 10ης Απριλίου, όταν ο στρατός επιχείρησε να απομακρύνει τους διαδηλωτές από τμήματα της Μπανγκόκ.

«Ο πρωθυπουργός έχει πει ότι αν σήμερα ο καθένας, περιλαμβανομένων των μελών της κυβέρνησης, μπορεί να μετακινηθεί ελεύθερα, χωρίς περισπασμούς, θα γίνουν εκλογές, αλλά δε σημειώνεται καμιά πρόοδος όσον αφορά την κατάσταση», δήλωσε ο Κορμπσάκ.

«Και εάν δεν γίνουν εκλογές δεν υπάρχει αναγκαιότητα να διαλυθεί η βουλή».

Οι διαδηλωτές χαρακτηρίζουν την κυβέρνηση αντιδημοκρατική διότι ανέλαβε την εξουσία μετά από δικαστική απόφαση η οποία καθαίρεσε την προηγούμενη, που αποτελείτο από συμμάχους του Τάκσιν Σιναουάτρα, ο οποίος ανατράπηκε με το στρατιωτικό πραξικόπημα του 2006.

Εικοσιεννέα άνθρωποι έχουν βρει το θάνατο και περίπου 1.000 ακόμη έχουν τραυματιστεί στην Μπανγκόκ στα επεισόδια και τις ένοπλες επιθέσεις αφότου άρχισαν οι κινητοποιήσεις στα μέσα Μαρτίου. Οι ταραχές χαρακτηρίζονται οι χειρότερες των τελευταίων δυο δεκαετιών.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων