Κόσμος
Πέμπτη, 13 Μαΐου 2010 11:22

Προς συνέχιση του εποικισμού στην ανατoλική Ιερουσαλήμ

Προς έκδοση νέων αδειών κατασκευής κατοικιών στην Ανατολική Ιερουσαλήμ οδεύει το Ισραήλ, παρά την αντίθεση που προβάλλουν οι ΗΠΑ.

Προς έκδοση νέων αδειών κατασκευής κατοικιών στην Ανατολική Ιερουσαλήμ οδεύει το Ισραήλ, παρά την αντίθεση που προβάλλουν οι ΗΠΑ.

«Προτίθεμαι να συγκαλέσω το συντομότερο δυνατόν μια επιτροπή σχεδιασμού και κατασκευών στην Ιερουσαλήμ για την επανέναρξη της κατασκευαστικής δραστηριότητας στο Ραμάτ Σλόμο», δήλωσε ο Ισραηλινός υπουργός Εσωτερικών Ελί Γισάι και πρόσθεσε πως «αυτή τη φορά οι συνομιλίες δεν θα διεξαχθούν στη διάρκεια των επισκέψεων αμερικανών αξιωματούχων στο Ισραήλ».

Ο Γισάι που είναι επίσης αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, δεν διευκρίνισε την ημερομηνία σύγκλησης της επιτροπής και υπογράμμισε πως «η κυβέρνηση δεν υποχώρησε ούτε θα υποχωρήσει απέναντι στις ΗΠΑ και θα συνεχίσει την κατασκευαστική δραστηριότητα παντού στην Ιερουσαλήμ, την πρωτεύουσα του εβραϊκού λαού στην αιωνιότητα».

Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Ντάνι Αγιαλόν επιβεβαίωσε στο ραδιόφωνο του στρατού ότι η θέση του Γισάι αντανακλά την επίσημη θέση της κυβέρνησης. «Κανείς δεν μπορεί να σταματήσει την ανέγερση νέων κατοικιών στην Ιερουσαλήμ», είπε

Ο εβραϊκός εποικισμός στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, συμπεριλαμβανομένης της ανατολικής Ιερουσαλήμ, είναι από τα βασικά εμπόδια για την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων με τους Παλαιστινίους που άρχισαν την Κυριακή σε κλίμα μεγάλου σκεπτικισμού.

Ο αραβικός ανατολικός τομέας της αγίας πόλης κατελήφθη στη διάρκεια του πολέμου των 'Εξι Ημερών το 1967 και στη συνέχεια προσαρτήθηκε στο εβραϊκό κράτος. Η προσάρτηση αυτή ουδέποτε αναγνωρίστηκε από τη διεθνή κοινότητα. Οι Παλαιστίνιοι διεκδικούν την ανατολική Ιερουσαλήμ, ως πρωτεύουσα του μελλοντικού τους κράτους.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Γαλλικό Πρακτορείο