Πολιτική
Πέμπτη, 13 Μαΐου 2010 23:34

Υπέρ της μείωσης των εξοπλισμών ο Ερντογάν

Υπέρ της μείωσης των εξοπλιστικών δαπανών Ελλάδας και Τουρκίας τάχθηκε ο Τούρκος Πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σε συνέντευξή του λίγες ώρες πριν από την άφιξή του στην Αθήνα.

Υπέρ της μείωσης των εξοπλιστικών δαπανών Ελλάδας και Τουρκίας τάχθηκε ο Τούρκος Πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σε συνέντευξή του στη ΝΕΤ, λίγες ώρες πριν από την άφιξή του στην Αθήνα.

«Πρέπει να μειώσουμε αυτές τις δαπάνες και να διαθέσουμε τα χρήματα σε άλλους τομείς», ανέφερε χαρακτηριστικά, εκτιμώντας ότι «κάποιοι, αυτούς τους δύσκολους και επικίνδυνους καιρούς επωφελούνται από τις αμυντικές βιομηχανίες».

«Η παγκόσμια αμυντική βιομηχανία αυτή τη στιγμή μας συνθλίβει και μας καταδυναστεύει. Και άποψή μου είναι να μη δώσουμε καμία ευκαιρία σε όσους προσπαθούν να εκμεταλλευθούν την κατάσταση», υπογράμμισε.

Σε άλλο σημείο της συνέντευξής του ο κ. Ερντογάν επανέλαβε τη θέση του περί «μηδενικών προβλημάτων με τους γείτονες», ενώ ερωτηθείς σχετικά με το ζήτημα της υφαλοκρηπίδας του Αιγαίου, απάντησε πως «πρέπει να ξεκινήσει μια διαδικασία συζήτησης ώστε να καταλήξουμε σε ένα θετικό αποτέλεσμα». Τόνισε, ωστόσο, ότι έχει σημασία «το πώς θα αντιληφθεί καθένας μας τη θάλασσα του Αιγαίου».

«Θα δούμε το Αιγαίο ως μια θάλασσα που μας χωρίζει ή μια θάλασσα που μας ενώνει; Ως πρωθυπουργός της Τουρκίας πιστεύω ότι το Αιγαίο πρέπει να μην είναι μια θάλασσα που μας χωρίζει. Να είναι μια θάλασσα που μας ενώνει και αν επικρατήσει αυτή η αντίληψη το Αιγαίο θα αποτελέσει μια θάλασσα ειρήνης. Και όταν συμβεί αυτό, ούτε η Ελλάδα ούτε η Τουρκία θα αντιμετωπίζει η μία την άλλη με καχυποψία. Και οι δύο χώρες έχουμε ανάγκη από αυτοπεποίθηση, αλληλεγγύη και ειρήνη», επεσήμανε.

Σε ό,τι αφορά τις πτήσεις τουρκικών μαχητικών στο Αιγαίο, ανέφερε πως «αν αυτά τα μαχητικά πρέπει να υπερίπτανται του Αιγαίου, δεν πρέπει να φέρουν πυραύλους ή άλλα όπλα». «Να υπερίπτανται άοπλα και έτσι να συμμετέχουν στις ασκήσεις. Εάν το καταφέρουμε αυτό θα έχουμε επιτύχει πολλά πράγματα», συμπλήρωσε.

Αναφερόμενος στην κατάσταση της ελληνικής οικονομίας εξέφρασε την πεποίθησή του ότι η Ελλάδα θα ξεπεράσει τα προβλήματα που αντιμετωπίζει, εκτιμώντας ότι δεν είναι μόνιμα.

Σημείωσε δε ότι «δεν πρέπει οι Έλληνες να περιμένουν τα πάντα από την κυβέρνηση και ο λαός πρέπει να στηρίξει τα μέτρα, διότι είναι μια εθνική υπόθεση. Και όλοι μαζί πρέπει να συμβάλετε σ' αυτή την προσπάθεια». «Κι εμείς ως γείτων χώρα έχουμε καθήκον να βοηθήσουμε και να είμαστε αλληλέγγυοι για να ξεπεραστεί αυτή η κρίση», πρόσθεσε.

Μεταξύ των θεμάτων που θα συζητηθούν, όπως ανέφερε ο Τούρκος πρωθυπουργός είναι, και ο τουρισμός, ο οποίος, όπως είπε, αποτελεί σημαντικό κεφάλαιο για την Ελλάδα, αλλά και για την Τουρκία. Εκτίμησε μάλιστα πως αν οι δύο χώρες συνεργαστούν σ' αυτόν τον τομέα, θα ωφεληθούν τα μέγιστα.

Παρατήρησε, τέλος. πως «οι συναντήσεις μεταξύ των αρμοδίων υπουργών καθώς και των επιχειρηματιών, με τις κοινές τους προσπάθειες θα συμβάλουν στην αλματώδη ανάπτυξη των σχέσεων» των δύο χωρών.