Κόσμος
Παρασκευή, 14 Μαΐου 2010 17:07

«Αν ξεσπάσει κοινωνική κρίση, το σχέδιο δεν θα χρησιμεύσει»

Το περασμένο Σαββατοκύριακο και οι διαπραγματεύσεις στις Βρυξέλλες άφησαν στην πρώτη γραμματέα του γαλλικού Σοσιαλιστικού Κόμματος Μαρτίν Ομπρί, όπως η ίδια ομολογεί, μια πικρή γεύση. «Δεν ήταν ευχάριστο θέαμα να βλέπεις τους ευρωπαίους ηγέτες κλεισμένους σε μια αίθουσα να προσπαθούν να φτάσουν σε μια συμφωνία προτού ανοίξουν οι αγορές», τονίζει η ηγέτις των γάλλων σοσιαλιστών. «Ηταν μια καρικατούρα του συστήματος. Οι Ευρωπαίοι έδιναν την εντύπωση ότι για να σωθούν οι λαοί, όπως στην περίπτωση της Ελλάδας, δυσκολεύονται να συμφωνήσουν.

Oταν κινδυνεύουν όμως τα χρηματιστήρια και οι αγορές, όλα αλλάζουν. Αυτός είναι ο λόγος που καθυστέρησε το σχέδιο σωτηρίας της Ελλάδας, και οι αμφιβολίες που συνόδευσαν την ψήφισή του μεταδόθηκαν στη συνέχεια στην Πορτογαλία και την Ισπανία». Για την Ελλάδα χρειαζόταν ασφαλώς ένα σχέδιο, τονίζει η Μαρτίν Ομπρί. «Δεν ξέρω όμως αν έπρεπε να είναι τόσο δραστικό. Γιατί αν ξεσπάσει κοινωνική κρίση, το σχέδιο αυτό δεν θα χρησιμεύσει σε τίποτα».

Σύμφωνα με τη γαλλίδα πολιτικό, είναι άλλο η αυστηρή διαχείριση του δημόσιου χρήματος και άλλο η λιτότητα. «Η τελευταία υπάρχει κίνδυνος να είναι άδικη και να εμποδίσει την ανάκαμψη της οικονομίας», υπογραμμίζει. «Στην περίπτωση αυτή, θα έχουμε κάνει δύο βήματα πίσω, πλησιάζοντας ακόμη περισσότερο την άβυσσο. Ο στόχος τώρα είναι να αναζητήσουμε τις οικονομικές απαντήσεις του μέλλοντος».

Η Ομπρί κατηγορεί τον γάλλο πρόεδρο ότι μιλά πολύ και δεν κάνει τίποτα ή -ακόμα χειρότερα- κάνει ακριβώς το αντίθετο από αυτό που υπόσχεται. «Θυμάμαι την περίφημη ομιλία του στη Μασσαλία, στην αρχή της οικονομικής κρίσης. Είχε αναδειχθεί τότε σε έναν αντικαπιταλιστή ηγέτη, που τα έβαζε με τις τράπεζες και τους τραπεζίτες, και διαβεβαίωνε ότι θα διορθώσει μόνος του τον κόσμο. Κι ύστερα τι έγινε; Πού είναι ο περίφημος έλεγχος των τραπεζών; Του χρηματοπιστωτικού συστήματος; Ένα χρόνο μετά δεν έχει γίνει απολύτως τίποτα».

Η ηγέτις των σοσιαλιστών συμπυκνώνει με τον εξής τρόπο τη φιλοσοφία της: «Σε πολλές συσκέψεις που βρέθηκα τελευταία σε όλη τη Γαλλία, ο κόσμος δεν με ρωτούσε για τον μισθό του ή για διάφορα προβλήματα, αλλά για τις αξίες. Πιστεύω ότι οι (προεδρικές) εκλογές του 2012 θα περιστραφούν γύρω από τις αξίες».

Πηγή: El Pais, ΑΠΕ-ΜΠΕ