Πολιτική
Δευτέρα, 17 Μαΐου 2010 06:38

Η ατζέντα της ημέρας

* Παγκόσμια Ημέρα Τηλεπικοινωνιών και Κοινωνίας της Πληροφορίας η σημερινή και Διεθνής Νύχτα Μουσείων.

* Συνεδριάζει σήμερα στις Βρυξέλλες το Eurogroup, στο οποίο θα συμμετάσχει ο υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Παπακωνσταντίνου.

* Συνεδριάζει από σήμερα έως τις 20 Μαΐου στο Στρασβούργο η ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την ψήφιση της νέας νομοθεσίας για την ενεργειακή απόδοση των κτηρίων και το νέο ενεργειακό σήμα της ΕΕ, η υποδοχή των προσφύγων και η ενίσχυση των κρατών μελών που θα προσφέρονται να τους δεχτούν στο έδαφός τους, η διάρκεια της άδειας τοκετού-λοχείας στα κράτη μέλη της ΕΕ καθώς και η συζήτηση για τη στρατηγική για την ανάπτυξη και την απασχόληση, γνωστή ως "Ευρώπη 2020" είναι μερικά από τα κυριότερα θέματα που θα απασχολήσουν τους Ευρωβουλευτές την επόμενη εβδομάδα στο Στρασβούργο.

Επίσης η ολομέλεια θα ασχοληθεί με τους κοινούς κανόνες για τη διευκόλυνση των μεταμοσχεύσεων οργάνων, με στόχο τη μείωση του χρόνου αναμονής για μόσχευμα, ενώ θα ψηφιστεί ένα σχέδιο δράσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τις δωρεές οργάνων. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα συζητήσει επίσης και θα ψηφίσει τον προϋπολογισμό του προσαρμοζόμενο στις απαιτήσεις της Συνθήκης της Λισαβόνας για το 2010 καθώς και τον προϋπολογισμό του 2011.

* Στη Μαδρίτη θα μεταβεί σήμερα ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Δημήτρης Δρούτσας, για να συμμετάσχει στις εργασίες της υπουργικής συνόδου Ε.Ε.-Χωρών Λατινικής Αμερικής και Καραϊβικής.

* Δεύτερη ημέρα των Πανελλαδικών Εξετάσεων η σημερινή. Οι υποψήφιοι θα εξεταστούν στα μαθήματα: Βιολογία Γενικής Παιδείας, Φυσική Γενικής Παιδείας, Μαθηματικά και Στοιχεία Στατιστικής Γενικής Παιδείας και στην Ιστορία Γενικής Παιδείας.

* Σε δημόσια διαβούλευση από το Σάββατο 15 Μαΐου στην ιστοσελίδα www.opengov.gr/ypoian οι βασικές αρχές του νέου αναπτυξιακού νόμου. Η διαβούλευση θα λήξει την Τρίτη 25 Μαΐου.

* Σε εκδηλώσεις στην περιφέρεια θα βρίσκονται σήμερα στελέχη του ΠΑΣΟΚ. Στη Δράμα θα βρίσκεται ο Ιωάννης Δριβελέγκας, στη Φθιώτιδα η Ροδούλα Ζήση, στη Βοιωτία ο Κώστας Ασκούνης, στην Αρκαδία ο Δημήτρης Καρύδης και στο Ρέθυμνο ο Βασίλης Κεγκέρογλου.

* Σαρανταοκτάωρη απεργία έχουν κηρύξει από σήμερα οι εργαζόμενοι στα Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών (ΚΕΠ) σε ολόκληρη τη χώρα.

* Εικοσιτετράωρη απεργία κήρυξε για σήμερα από τις 5 το πρωΐ έως αύριο στις 5 π.μ. με κοινή απόφαση των διοικητικών συμβουλίων και την εξουσιοδότηση των γενικών συνελεύσεων, η Ενωση Τεχνικών Ιδιωτικής Τηλεόρασης Αττικής (ΕΤΙΤΑ). Εικοσιτετράωρη απεργία έχει κηρύξει και η Ενωση Τεχνικών Ιδιωτικής Τηλεόρασης Βορείου Ελλάδας (ΕΤΙΤΒΕ) στους εθνικής εμβέλειας ιδιωτικούς τηλεοπτικούς σταθμούς.

* Κλειστή σήμερα η γραμμή Ανω Πατήσια-Ειρήνη του ηλεκτρικού σιδηροδρόμου λόγω έργων ανακαίνισης. Οι επιβάτες θα εξυπηρετούνται από τη λεωφορειακή γραμμή «Χ15» του ΟΑΣΑ.

* Ξεκινά σήμερα στο Ζάππειο Μέγαρο η 33η Γιορτή Βιβλίου, η οποία θα διαρκέσει έως τις 30 Μαΐου.

* Από σήμερα έως την 1η Ιουλίου, οι 1.200 μαθητές των τμημάτων του Κέντρου Τέχνης και Πολιτισμού του Δήμου Αμαρουσίου, μέσα από εκθέσεις εικαστικών, θεατρικές- χορευτικές παραστάσεις και συναυλίες, θα παρουσιάσουν τις γνώσεις που απέκτησαν μέσα στον χρόνο που πέρασε, υπό την καθοδήγηση των αξιόλογων και έμπειρων δασκάλων του αλλά και τη δική τους αξιέπαινη προσπάθεια.

* Στις 9 π.μ. έως τις 7 μ.μ. ανοιχτό το Μουσείο Τηλεπικοινωνιών του ΟΤΕ (Πρωτέως 25, Νέα Κηφισιά) στο πλαίσιο της σημερινής Παγκόσμιας Ημέρας Τηλεπικοινωνιών. Είσοδος ελεύθερη.

* Στις 9 π.μ. έως τη 1 μ.μ. η 6η Εθελοντική Αιμοδοσία στο Δημαρχείο Αμαρουσίου (Βασ. Σοφίας 9 & Δ. Μόσχα), σε συνεργασία με την κινητή μονάδα αιμοδοσίας του Νοσοκομείου «Αμαλία Φλέμινγκ».

* Στις 9 π.μ. έως τις 12 το μεσημέρι στη Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας και Υγιεινής της Νομαρχίας Θεσσαλονίκης οι εργαστηριακές εξετάσεις (έλεγχος φαρμάκων) για την άδεια άσκησης επαγγέλματος φαρμακοποιού.

* Στις 10 π.μ. στο ξενοδοχείο «Hilton» συνάντηση του πρωθυπουργού, Γιώργου Παπανδρέου, με επιχειρηματίες και στελέχη επιχειρήσεων ελληνικής καταγωγής, με τους οποίους θα συζητήσει θέματα επιχειρηματικότητας και προσέλευσης επενδύσεων στην Ελλάδα.

Στη συνάντηση θα συμμετάσχουν, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Θεόδωρος Πάγκαλος και οι υπουργοί, Επικρατείας, Χάρης Παμπούκης, Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, Λούκα Κατσέλη, Περιβάλλοντος, Ενεργείας και Κλιματικής Αλλαγής, Τίνα Μπιρμπίλη, Παιδείας, Διά Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων, Αννα Διαμαντοπούλου, Πολιτισμού και Τουρισμού, Παύλος Γερουλάνος, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Δημήτρης Δρούτσας, καθώς και ο υφυπουργός Οικονομικών, Φίλιππος Σαχινίδης.

* Στις 10 π.μ. έως τις 12 το μεσημέρι στάση των εργαζομένων στο Πρωτοδικείο Αθηνών και στην Εισαγγελία Πρωτοδικών της Αθήνας.

* Στις 10 π.μ. έως τη Δύση του Ηλίου ανοιχτός ο κήπος του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών και καθημερινά για το ευρύ κοινό.

* Στις 10 π.μ. στην αίθουσα συνεδρίων του Πανεπιστημίου Μακεδονίας ημερίδα με θέμα: «Οργανωτικές αλλαγές με ευρύτερη πολιτική σημασία: Η εκλογή Προέδρων στα Κόμματα από τους εκλογείς τους», διοργανώνει το Τμήμα Βαλκανικών, Σλαβικών και Ανατολικών Σπουδών, σε συνεργασία με την Μονάδα Ερευνών Κοινής Γνώμης και Αγοράς του Πανεπιστημίου.

* Στις 10:30 π.μ. στα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ στη Βουλή συνάντηση του προέδρου του κόμματος Αλέξη Τσίπρα με τον Σύλλογο των Ζημιωθέντων της Ασπίς Πρόνοια.

* Στις 11:30 μ.μ. στο αμφιθέατρο του Αθήνα 9.84 (Πειραιώς 100, Γκάζι) η παρουσίαση του Διαδραστικού Προγράμματος Κυκλοφοριακής Αγωγής για τα παιδιά: «Κυκλοφορώ με Ασφάλεια» διοργανώνει το Ινστιτούτο Οδικής Ασφάλειας (Ι.Ο.ΑΣ.) «Πάνος Μυλωνάς» σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Σχολικής Μέριμνας - Δημοτικές Επιτροπές Παιδείας (ΔΕΠ) του Δήμου Αθηναίων, στο πλαίσιο της συμπλήρωσης των πέντε χρόνων από την ίδρυση του Ινστιτούτου. Η εκδήλωση τελεί υπό την αιγίδα του υπουργείου Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων. Είσοδος ελεύθερη για το κοινό.

* Στις 11:30 π.μ. στο Μουσείο Τηλεπικοινωνιών του ΟΤΕ (Πρωτέως 25, Νέα Κηφισιά) διάλεξη του εκπροσώπου του Ελληνικού Κέντρου Ασφαλούς Δικτύου Δρος Γιώργου Κορμά με θέμα: «Οφέλη και κίνδυνοι του διαδικτύου για το παιδί και τον έφηβο», διοργανώνει το Μουσείο Τηλεπικοινωνιών ΟΤΕ, στο πλαίσιο της σημερινής Παγκόσμιας Hμέρας Τηλεπικοινωνιών.

* Στις 11:30 π.μ. στα γραφεία του Συνδέσμου Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος (ΣΒΒΕ) στη Θεσσαλονίκη, η παρουσίαση των επίσημων αποτελεσμάτων της Ετήσιας Εκθεσης Ανταγωνιστικότητας της Ελληνικής Οικονομίας 2010, του IMD.

* Στις 12 το μεσημέρι συνάντηση του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας, Αντώνη Σαμαρά με τη γραμματέα του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα.

* Στις 12 μεσημέρι στην Ενωση Ανταποκριτών Ξένου Τύπου συνέντευξη Τύπου της εταιρείας V+O με θέμα: «Ανακοινώσεις του Συλλόγου Γονέων Παιδιών με Νεοπλασματική Ασθένεια».

* Στις 12 το μεσημέρι έως τις 3 μ.μ. στη Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας και Υγιεινής της Νομαρχίας Θεσσαλονίκης οι εργαστηριακές εξετάσεις (Παρασκευή φαρμακοτεχνικών ή χημικών σκευασμάτων) για την άδεια άσκησης επαγγέλματος φαρμακοποιού.

* Στις 12 το μεσημέρι αναβάλλεται η προγραμματισμένη στην αίθουσα του Νομαρχιακού Συμβουλίου Θεσσαλονίκης συνέντευξη Τύπου του νομάρχη Θεσσαλονίκης Παναγιώτη Ψωμιάδη, του προέδρου της ΝΕΘ Βασίλη Κανάκα και του προέδρου της Ομοσπονδίας Σωματείων Επαγγελματιών, Παραγωγών, Πωλητών Λαϊκών Αγορών Νομού Θεσσαλονίκης Λάζαρου Παυλίδη για την κοινή πρωτοβουλία παροχής εκπτωτικών κουπονιών σε ανέργους και πολυτέκνους για την αγορά τροφίμων από τις λαϊκές αγορές. Στη συνέντευξη έχουν προσκληθεί να συμμετάσχουν ο περιφερειακός διευθυντής ΟΑΕΔ Κεντρικής και Δυτικής Μακεδονίας Δημήτρης Κανελλίδης, και εκπρόσωποι των Σωματείων Παραγωγών και Πωλητών Λαϊκών Αγορών του νομού Θεσσαλονίκης.

* Στις 12 το μεσημέρι στο Νομαρχιακό Μέγαρο Χανίων συνέντευξη Τύπου για τα έργα που υπέβαλε η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Χανίων για ένταξη στο ΕΣΠΑ.

* Στη 1 μ.μ. στο ξενοδοχείο «NJV Athens Plaza» ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Αντώνης Σαμαράς, θα παρευρεθεί στην παρουσίαση του βιβλίου του δημοσιογράφου Σταύρου Λυγερού, με τίτλο: «Σταυροφόροι χωρίς σταυρό».

* Στη 1 μ.μ. στην αίθουσα συσκέψεων του Δημαρχείου της Πάτρας συνάντηση για τον απολογισμό των δράσεων που πραγματοποιήθηκαν στη διάρκεια του πέμπτου χρόνου εφαρμογής του προγράμματος «προστασία των ανηλίκων από τη χρήση του αλκοόλ». Στη συνάντηση θα τεθούν και οι στόχοι για το επόμενο χρονικό διάστημα.

* Στη 1 μ.μ. συνάντηση των μελών της Επιτροπής Αγώνα του Δήμου Νέας Αλικαρνασσού με τον γενικό γραμματέα της Περιφέρειας Κρήτης με θέμα συζήτησης το σχέδιο «Καλλικράτης».

* Στις 2 μ.μ. αναχώρηση του πρωθυπουργού, Γιώργου Παπανδρέου για τη Μαδρίτη, όπου θα συμμετάσχει στην 6 η Σύνοδο Κορυφής Ευρωπαϊκής Ενωσης-Λατινικής Αμερικής και Καραϊβικής, η οποία πραγματοποιείται σε επίπεδο αρχηγών κρατών κυβερνήσεων από σήμερα 17 έως τις 19 Μαΐου.

* Στις 4:30 μ.μ. έως τις 8 μ.μ. στην αίθουσα το Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Αθήνα στο Ζάππειο Μέγαρο (Λεωφόρος Αμαλίας 8) ημερίδα με θέμα: « Οι επιπτώσεις του Πετρελαιαγωγού Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη στην Θράκη και το Αιγαίο (εθνικές, οικονομικές, περιβαλλοντικές)» διοργανώνει το Πανελλήνιο Δίκτυο Οικολογικών Οργανώσεων (ΠΑΝΔΟΙΚΟ) σε συνεργασία με την Οικολογική Εταιρία Εβρου (ΟΕΕ), το Επιμελητήριο Περιβάλλοντος και Βιωσιμότητος, το Ινστιτούτο Θαλάσσιων Ερευνών «Αρχιπέλαγος» , το Δίκτυο Οικολογικών Οργανώσεων Αιγαίου και με τη συμμετοχή αντιπροσωπείας ακτιβιστών από Οικολογικές Οργανώσεις της Βουλγαρίας.

* Στις 5:30 μ.μ. στο ξενοδοχείο «Hyatt Regency» στη Θεσσαλονίκη εσπερίδα με θέμα:«Ανταγωνιστικότητα μέσω του Design» διοργανώνει ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος (ΣΒΒΕ) και το Auto Business Review.

* Στις 6 μ.μ. στο ξενοδοχείο «Caravel» ομιλία του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας, Αντώνη Σαμαρά, σε εκδήλωση αυτοδιοικητικών στελεχών του κόμματος.

* Στις 6 μ.μ. στο Δημαρχείο Περάματος (Λεωφόρος Δημοκρατίας 28) ομιλία με θέμα τον καρκίνο του παχέως εντέρου.

* Στις 6 μ.μ. έως τις 12 μετά τα μεσάνυχτα ανοιχτό το Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης στο πλαίσιο της Διεθνούς Νύχτας Μουσείων.

* Στις 6 μ.μ. στο Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης στη Θεσσαλονίκη τα εγκαίνια της έκθεσης με τίτλο: «Ψηφιακός Σχεδιασμός και Κατασκευή: από το Εργαστήρι της Σχολής στο Εργοστάσιο», με εργασίες φοιτητών που εκπονήθηκαν στο πλαίσιο διετούς εκπαιδευτικού προγράμματος που διερεύνησε τη σχέση ψηφιακού σχεδιασμού και κατασκευής, διοργανώνει το Τμήμα Αρχιτεκτόνων και η Κοσμητεία της Πολυτεχνικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκη (ΑΠΘ). Στο πρόγραμμα συμμετείχαν οι Αρχιτεκτονικές Σχολές Αθήνας, Barcelona, the Bartlett, Delft, Grenoble, Θεσσαλονίκης, Lyon, Vienna, υπό το συντονισμό του Τμήματος Αρχιτεκτόνων του ΑΠΘ.

* Στις 7 μ.μ. στο αμφιθέατρο του Ιδρύματος Ευγενίδου (Λ. Συγγρού 387, Π. Φάληρο) βραδιά βιβλίου με τίτλο: «CHRIS IMPEY – To Ζωντανό Σύμπαν - Η αναζήτηση στο Διάστημα», διοργανώνει η Βιβλιοθήκη του Ιδρύματος Ευγενίδου. Η είσοδος στην εκδήλωση είναι ελεύθερη, αλλά θα τηρηθεί αυστηρή σειρά προτεραιότητας κατά την είσοδο.

* Στις 7 μ.μ. στην Γκαλερί Γαλλικού Ινστιτούτου Θεσσαλονίκης (Λεωφόρος Στρατού 2Α) τα εγκαίνια της 10ης επετειακής έκθεσης κόμικς της ομάδας Inkorrekt με τίτλο: «Δέκα με τόνο» στο πλαίσιο της Φοιτητικής Εβδομάδας 2010, που διοργανώνει για δωδέκατη συνεχόμενη χρονιά το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ).

* Στις 7:30 μ.μ. στον Πολυχώρο «Κώστας Κωσταράκος» - πρώην εργοστάσιο Αχάϊα Κλάους – (Μαντινείας και Θήρας, Καμίνια) η προβολή της ταινίας του Μάνου Ζαχαρία «Ενας από το εκτελεστικό απόσπασμα». Στη συνέχεια ο ταξιδιώτης της μνήμης Μάνος Ζαχαρίας θα μιλήσει για τις διαδρομές της ζωής του και το έργο του. Η εκδήλωση πραγματοποιείται στο πλαίσιο του κύκλου εκδηλώσεων με θέμα: «Διαδρομές ζωής» που διοργανώνει το Ιστορικό Αρχείο και οι Ιδιωτικές Συλλογές-Φωτογραφικό Αρχείο του Δήμου Πειραιά.

* Στις 8 μ.μ. στο Θέατρο «Αθήναιον» (Ακαδημίας) η θεατρική ομάδα «ΕΚΤΟΣ ΣΧΕΔΙΟΥ» ανεβάζει το έργο: «Οι Κουραμπιέδες» του Γιώργου Χασάπογλου. Την εκδήλωση διοργανώνει το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο (ΠΑΜΕ).

* Στις 8:30 μ.μ. στον κινηματογράφο Odeon Starcity (Λ. Συγγρού 11 και Λεοντίου, Νέος Κόσμος) Avant Premiere της ταινίας «Sin Nombre»-«Χωρίς Ονομα», που απέσπασε βραβεία σκηνοθεσίας και φωτογραφίας στο Sundance 2009.

* Στις 10:30 μ.μ. έως τις 5:30 π.μ. της επόμενης ημέρας, εργασίες αντικατάστασης και επισκευής κατεστραμμένων αρμών στα ακόλουθα σημεία του οδικού δικτύου της Αττικής:

-Στα δύο ρεύματα της Λεωφόρου Κηφισού από την Παραλιακή Λεωφόρο Ποσειδώνος έως την Ιερά Οδό.

-Στην Παραλιακή Λεωφόρο στο ύψος του Ιλισού (ρεύμα προς Γλυφάδα).

Οι εργασίες, που θα διαρκέσουν έως την Κυριακή 30 Μαΐου θα γίνονται τμηματικά χωρίς να παρεμποδίζεται η κυκλοφορία των οχημάτων.