Ανησυχία εκφράζει η Δύση σχετικά με τη συμφωνία Ιράν – Τουρκίας – Βραζιλίας για ανταλλαγή πυρηνικών καυσίμων. «Παραμένει το ζήτημα επιβολής κυρώσεων στην Τεχεράνη».
Ανησυχία εκφράζει η Δύση σχετικά με τη συμφωνία Ιράν – Τουρκίας – Βραζιλίας για ανταλλαγή πυρηνικών καυσίμων.
«H συμφωνία δεν απαντά σε όλες τις ανησυχίες της διεθνούς κοινότητας, ωστόσο αποτελεί ένα βήμα προς της σωστή κατεύθυνση», δήλωσε εκπρόσωπος της επικεφαλής της διπλωματίας της ΕΕ, Κάθριν Αστον.
«Η θέση μας δεν έχει αλλάξει. Ανησυχούμε πολύ για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν και η χώρα αυτή πρέπει να καθησυχάσει τη διεθνή κοινότητα αναφορικά με τις προθέσεις της για το πρόγραμμά της», είπε ο πρόεδρος της ΕΕ Χέρμαν Βαν Ρόμπεϊ.
Οι δυτικές χώρες υποψιάζονται ότι το Ιράν θέλει να κατασκευάσει ατομικά όπλα υπό την συγκάλυψη ενός πυρηνικού προγράμματος για ειρηνικούς σκοπούς. Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ έχει επιβάλει ήδη τρεις φορές κυρώσεις στο Ιράν και οι ΗΠΑ έχουν υποβάλλει στους εταίρους τους ένα τέταρτο σχέδιο ψηφίσματος που συζητείται κεκλεισμένων των θυρών.
Ο Τούρκος πρωθυπουργός Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε σήμερα ότι δεν βλέπει πλέον να υπάρχει ανάγκη επιβολής κυρώσεων στο Ιράν, ύστερα από τη συμφωνία. Νωρίτερα το ίδιο δήλωσε και ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου.
Το βρετανικό υπουργείο Εξωτερικών, σε σημερινή του ανακοίνωση, αναφέρει ότι το Ιράν εξακολουθεί να αποτελεί ένα «σοβαρό λόγο ανησυχίας» παρά την ολοκλήρωση της συμφωνίας.
Στο Βερολίνο, ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος Κρίστοφ Στέεγκμανς τόνισε ότι η κυβέρνηση εκτιμάει πως καμία συμφωνία δεν μπορεί να αντικαταστήσει αυτή με την Διεθνή Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας (IAEA).
Ο εκπρόσωπος είπε ότι το Βερολίνο θέλει να συγκεντρώσει περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τη συμφωνία που προβλέπει κυρίως την μεταφορά από την Τεχεράνη στην Τουρκία 1.200 κιλών ελαφρά εμπλουτισμένου ουρανίου για να λάβει ως αντάλλαγμα 120 κιλά πυρηνικό καύσιμο εμπλουτισμένο σε ποσοστό 20%.
Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος του γερμανικού ΥΠΕΞ Αντρέας Πέσκε έκανε έκκληση στο Ιράν να σεβαστεί τις υποχρεώσεις του απέναντι στην ΙΑΕΑ και ζήτησε διαφάνεια στο πυρηνικό του πρόγραμμα.
Στο Παρίσι, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Μπερνάρ Βαλερό δήλωσε ότι η συμφωνία δεν ρυθμίζει το πρόβλημα που υπάρχει σχετικά με το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν. Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο, η καρδιά του πυρηνικού προβλήματος του Ιράν είναι ότι το τελευταίο συνεχίζει τις δραστηριότητες εμπλουτισμού στη Νατάνζ.
Στη Βιένη, ένας διπλωμάτης προσκείμενος στην Διεθνή Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας που ζήτησε να μην αναφερθεί το όνομά του, δήλωσε ότι το ενδεχόμενο επιβολής κυρώσεων σε βάρος του Ιράν από τον ΟΗΕ δεν σταμάτησε να υφίσταται παρά την υπογραφή της συμφωνίας με την Βραζιλία και την Τουρκία, νωρίτερα σήμερα.
Στην Μπραζίλια, ο πρόεδρος της Βραζιλίας Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα,μιλώντας στο κρατικό ραδιόφωνο δήλωσε ότι η συμφωνία που υπεγράφη αποτελεί «μία νίκη της διπλωματίας». Λίγο νωρίτερα, στη Μαδρίτη, σύμβουλος του προέδρου της Βραζιλίας απέρριψε τις επικρίσεις του Ισραήλ το οποίο κατηγόρησε το Ιράν ότι παραπλάνησε την Βραζιλία και την Τουρκία για την υπογραφή της συμφωνίας ανταλλαγής ουρανίου με πυρηνικά καύσιμα.
Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Γαλλικό Πρακτορείο