Η τελετή απονομής των Κρατικών Λογοτεχνικών Βραβείων που πραγματοποιήθηκε χθες το βράδυ στο αμφιθέατρο του Μουσείου Μπενάκη, συνοδεύτηκε από τις ανακοινώσεις του υπουργού Πολιτισμού και Τουρισμού, Παύλου Γερουλάνου για τη θέσπιση τεσσάρων νέων Λογοτεχνικών Βραβείων, σε μια προσπάθεια εκσυγχρονισμού του θεσμού. Ειδικότερα, καθιερώνονται: Βραβείο Πρωτοεμφανιζόμενου Συγγραφέα, Βραβείο Εφηβικού-Παιδικού Βιβλίου, Βραβείο Μετάφρασης έργου της αρχαίας ελληνικής λογοτεχνίας και Ειδικό Θεματικό Βραβείο που θα απονέμεται σε όποιον συγγραφέα, από την Ελλάδα ή το εξωτερικό, προάγει το διάλογο για ευαίσθητα κοινωνικά ζητήματα.
Η τελετή απονομής των Κρατικών Λογοτεχνικών Βραβείων που πραγματοποιήθηκε χθες το βράδυ στο αμφιθέατρο του Μουσείου Μπενάκη, συνοδεύτηκε από τις ανακοινώσεις του υπουργού Πολιτισμού και Τουρισμού, Παύλου Γερουλάνου για τη θέσπιση τεσσάρων νέων Λογοτεχνικών Βραβείων, σε μια προσπάθεια εκσυγχρονισμού του θεσμού.
Ειδικότερα, καθιερώνονται: Βραβείο Πρωτοεμφανιζόμενου Συγγραφέα, Βραβείο Εφηβικού-Παιδικού Βιβλίου, Βραβείο Μετάφρασης έργου της αρχαίας ελληνικής λογοτεχνίας και Ειδικό Θεματικό Βραβείο που θα απονέμεται σε όποιον συγγραφέα, από την Ελλάδα ή το εξωτερικό, προάγει το διάλογο για ευαίσθητα κοινωνικά ζητήματα.
Ο Νάνος Βαλαωρίτης παρέλαβε συγκινημένος το Μεγάλο Βραβείο Λογοτεχνίας, αφιερώνοντάς το στη μνήμη του Εγγονόπουλου, του Εμπειρίκου και του πρόσφατα χαμένου Ανδρέα Παγουλάτου. «Με αυτό το βραβείο δικαιώνεται η ανανεωτική γραφή και θεωρία και περιλαμβάνει όλα αυτά για τα οποία αγωνίστηκα», δήλωσε ο ίδιος.
Τα υπόλοιπα βραβεία έχουν ως εξής: Με το Βραβείο ποίησης, τιμήθηκε ο Λευτέρης Πούλιος, για την ποιητική συλλογή του «Η κρυφή συλλογή», των εκδόσεων Κέδρος. Το Βραβείο Διηγήματος, έλαβαν ο Τόλης Νικηφόρου και ο Αργύρης Χιόνης, για τα βιβλία τους αντίστοιχα, «Ο δρόμος για την Ουρανούπολη», των εκδόσεων Νεφέλη και «Το οριζόντιο ύψος και άλλες φυσικές ιστορίες» των εκδόσεων Κίχλη.
Το Βραβείο μυθιστορήματος απέσπασε ο Γιάννης Ατζάκας για το βιβλίο «Θολός Βυθός», των εκδόσεων ¶γρα. Το Βραβείο Δοκιμίου, Κριτικής απονεμήθηκε στον Χρίστο Ρουμελιωτάκη για το βιβλίο του «Ασκήσεις αυτογνωσίας», των εκδόσεων Τυπωθήτω. Το Βραβείο Χρονικού Μαρτυρίας, έλαβε η Αλεξάνδρα Ιωαννίδου για το βιβλίο «Υπόθεση Γκράνιν, η λογοτεχνική κριτική στο εδώλιο, η δίκη της «ΆΕπιθεώρησης ΤέχνηςΆ το 1959 και η απολογία του Κώστα Κουλουφάκου», των εκδόσεων Καστανιώτης. Βραβείο Μετάφρασης έργου ελληνικής λογοτεχνίας σε ξένη γλώσσα, έλαβε ο Λεωνίδας Λίου για το έργο του Οδυσσέα Ελύτη «Το άξιον εστί», στην κινεζική γλώσσα. Το Βραβείο Μετάφρασης έργου ξένης λογοτεχνίας στην ελληνική γλώσσα πήγε στην ¶ννα Παπασταύρου για το βιβλίο της «Ιστορία σαν παραμύθι» του Αλεσσάντρο Μπαρίκκο, από την ιταλική γλώσσα, των εκδόσεων Πατάκη .
Με το Βραβείο Παιδικού Λογοτεχνικού Βιβλίου τιμήθηκαν, η Λότη Πέτροβιτς - Ανδρουτσοπούλου και η Φωτεινή Φραγκούλη για τα βιβλία τους αντίστοιχα, «Η προφητεία του κόκκινου κρασιού» και «Εφτά ορφανά μολύβια ...εφτά ιστορίες», των εκδόσεων Ελληνικά Γράμματα. Το Βραβείο Εικονογράφησης Παιδικού Βιβλίου έλαβαν η Κατερίνα Βερούτσου για το βιβλίο του Μάνου Κοντολέων «Νεράιδα πάνω στο έλατο» και ο Θανάσης Δήμου για το έργο του «Μια χειμωνιάτικη ιστορία». Ο Σάκης Σερέφας απέσπασε το Βραβείο Βιβλίου Γνώσεων για παιδιά για το βιβλίο του «Ένας δεινόσαυρος στο μπαλκόνι μου». Το Βραβείο Λογοτεχνικού Περιοδικού μοιράστηκαν τα περιοδικά «Εντευκτήριο» από τη Θεσσαλονίκη και «Πορφυρός» από την Κέρκυρα.