Πολιτική
Τρίτη, 18 Μαΐου 2010 14:19

Αλ. Τσίπρας: ¶λλο η διμερής συνάντηση, άλλο οι θεσμικές διαδικασίες

Οι διμερείς συναντήσεις των κομμάτων δεν υποκαθιστούν θεσμικές διαδικασίες, ξεκαθάρισε ο Αλ. Τσίπρας μετά τη συνάντησή του με τον Αντ. Σαμαρά, απαντώντας στην κριτική του ΠΑΣΟΚ για την απουσία των κομμάτων της Αριστεράς από το συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών και τις κατ’ ιδίαν συνομιλίες τους με τη ΝΔ.

Οι διμερείς συναντήσεις των κομμάτων δεν υποκαθιστούν θεσμικές διαδικασίες, ξεκαθάρισε ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Αλ. Τσίπρας μετά τη συνάντησή του με τον Αντ. Σαμαρά, θέλοντας να απαντήσει στην κριτική του ΠΑΣΟΚ για την απουσία των κομμάτων της Αριστεράς από το συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών και τις κατ’ ιδίαν συνομιλίες τους με τη ΝΔ.

«Η συνάντηση των πολιτικών αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, είναι άλλο πράγμα από τις διμερείς συναντήσεις και δεν πρέπει να το συσχετίζουμε», πρόσθεσε ο κ. Τσίπρας και υποστήριξε ότι «δεν έχει το δικαίωμα κανένας, να διαχειρίζεται τις θεσμικές συναντήσεις για να εξαγάγει συμπεράσματα ή για να εξυπηρετήσει επικοινωνιακούς σκοπούς».

Επιπλέον, ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε πως οι διμερείς συναντήσεις μεταξύ των κομμάτων, ακόμη και όταν δεν υπάρχει κοινός τόπος, είναι μια θετική διαδικασία για τη δημοκρατία και την πολιτική ζωή.

«Ακόμα και αν υπάρχουν μεγάλες διαφορές δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να συζητάμε ή να αποξενωθούμε», δήλωσε από την πλευρά του ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αντ. Σαμαράς. «Η πολιτική είναι τέχνη της συνεννόησης. Αλλά σε ώρες τέτοιας κρίσεως, η συνεννόηση είναι και πολιτική αρετή», πρόσθεσε.

Αναφερόμενος, στα θέματα που βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης, ο κ. Τσίπρας είπε ότι συζητήθηκε η πορεία της οικονομίας και εκφράστηκαν οι ανησυχίες για το ότι τα μέτρα και «η τεχνογνωσία του ΔΝΤ πολύ γρήγορα θα οδηγήσουν τη χώρα σε αδιέξοδο και σε πιθανή χρεοκοπία».

Εκτίμησε ακόμα ότι ενδεχομένως η κυβέρνηση θα βρεθεί πολύ γρήγορα στην ανάγκη να λάβει και άλλα πιο σκληρά μέτρα. «Η δική μας η άποψη είναι ότι αυτή η πορεία πρέπει να ανακοπεί», πρόσθεσε και συμπλήρωσε ότι αν και η ΝΔ έχει διαφορετική πρόταση διεξόδου, υπάρχουν κάποια κοινά συμπεράσματα.

Σύμφωνα με τον κ. Τσίπρα, κατά τη συνάντηση συζητήθηκε ακόμα η απαξίωση της πολιτικής ζωής και τέθηκαν ξανά επί τάπητος οι προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ για την αναγκαία θεσμική θωράκιση του πολιτικού συστήματος απέναντι στη διαφθορά και στη διαπλοκή πολιτικής και οικονομικής εξουσίας.