Θετικά υποδέχεται το πακέτο στήριξης της Ελλάδας από ΕΕ και Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ο οίκος αξιολόγησης Fitch, ο οποίος έδωσε στη δημοσιότητα έκθεση για τα δημόσια οικονομικά της χώρας μας. Ωστόσο κάνει λόγο για μια διαδικασία γεμάτη προκλήσεις.
Θετικά υποδέχεται το πακέτο στήριξης της Ελλάδας από ΕΕ και Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ο οίκος αξιολόγησης Fitch, ο οποίος έδωσε στη δημοσιότητα έκθεση για τα δημόσια οικονομικά της χώρας.
Όπως δήλωσε ο ανώτατος διευθυντής στην ομάδα αξιολόγησης της Fitch Paul Rawkins, «κατά την γνώμη της Fitch, το πακέτο ελαχιστοποιεί τα βραχυπρόθεσμα προβλήματα ρευστότητας της Ελλάδας, καθιστά περιττή την ανάγκη της χώρας να προσφύγει στις διεθνείς κεφαλαιαγορές μέχρι το 2012 και δείχνει στην κυβέρνηση το δρόμο που οδηγεί στην δημοσιονομική φερεγγυότητα, με τον όρο ότι το πρόγραμμα θα εφαρμοστεί πλήρως και αποτελεσματικά».
Ωστόσο ο κ. Rawkins πρόσθεσε πως το δημόσιο χρέος αναμένεται να αυξηθεί περίπου στο 150% του ΑΕΠ προτού σταθεροποιηθεί το 2013, γεγονός που σημαίνει ότι η διαδικασία θα είναι γεμάτη προκλήσεις.
Η Fitch αξιολογεί την πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας με «ΒΒΒ-», μια βαθμίδα πάνω από το επίπεδο junk, με αρνητικές προοπτικές, μετά τις διαδοχικές υποβαθμίσεις από το επίπεδο «Α» τον Οκτώβριο του 2009.
Η επιτυχία του προγράμματος, εκτιμά η Fitch, εξαρτάται όχι μόνο από την ικανότητα των αρχών να επιτύχουν τους δημοσιονομικούς τους στόχους, αλλά και από την ικανότητα της οικονομίας να προσαρμοστεί και να ανακάμψει, γεγονός που παραμένει πολύ αβέβαιο.
Οι μακροοικονομικές υποθέσεις που εμπεριέχονται στο πρόγραμμα του ΔΝΤ δείχνουν να είναι γενικά ρεαλιστικές, ενώ ο ιδιωτικός τομέας ενδέχεται να αποδειχθεί περισσότερο ευέλικτος από όσο αναμένουν πολλοί, ειδικά στο πλαίσιο της ευρύτερης οικονομικής ανάκαμψης στην Ευρώπη, συμπλήρωσε.
Πηγή: Reuters