Την ανάγκη αντιμετώπισης του περιβαλλοντικού προβλήματος με ένα νέο αναπτυξιακό μοντέλο υπογράμμισε, μιλώντας στο Ετήσιο Συνέδριο για το Κλίμα και την Ενεργειακή Ασφάλεια στην Νοτιοανατολική Ευρώπη και τη Μεσόγειο, ο Πρωθυπουργός.
Την ανάγκη αντιμετώπισης του περιβαλλοντικού προβλήματος με ένα νέο αναπτυξιακό μοντέλο υπογράμμισε, μιλώντας στο Ετήσιο Συνέδριο για το Κλίμα και την Ενεργειακή Ασφάλεια στην Νοτιοανατολική Ευρώπη και τη Μεσόγειο, ο Πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου.
Επιπλέον, οραματιζόμενος το νέο μοντέλο ανάπτυξης παγκοσμίως, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην ανάγκη αντιμετώπισης της φτώχειας, στην ανταγωνιστικότητα των ανεπτυγμένων οικονομιών, στη δημιουργία αναπτυξιακών δυνατοτήτων για τις αναδυόμενες οικονομίες, αλλά και στην αντικατάσταση των παλαιών ρυπογόνων τεχνολογιών των οικονομιών αυτών.
«Δυναμικές αναδυόμενες οικονομίες αξιοποιούν φθηνό εργατικό δυναμικό αλλά και παλιές ρυπογόνες τεχνολογίες για να συσσωρεύσουν πλούτο», τόνισε μεταξύ άλλων ο κ. Παπανδρέου.
Ο Πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στην αδυναμία υπογραφής δεσμευτικής συμφωνίας στη σύνοδο του ΟΗΕ για το Κλίμα στην Κοπεγχάγη και σημείωσε ότι μέσα από τη διαπραγμάτευση οι ηγέτες του πλανήτη θα μπορούσαν να είχαν αποφασίσει για μεγάλα θέματα της ανθρωπότητας και να έδιναν μία αίσθηση ασφάλειας, σιγουριάς και προοπτικής.
«Το θέμα της παγκόσμιας διακυβέρνησης δυστυχώς δεν είχε θετικό απόηχο από τις διαπραγματεύσεις που έγιναν στην Κοπεγχάγη», πρόσθεσε και επανέλαβε ότι μία δεσμευτική απόφαση θα ήταν σημαντικό καθώς «το μοντέλο ανάπτυξης έχει εξαντληθεί».