Πολιτική
Τρίτη, 05 Νοεμβρίου 2002 07:19

Αναγκαία η καλή συνεργασία Ελλάδας-Τουρκίας μετά τις εκλογές στη γείτονα

Την ανάγκη να συνεχιστεί η καλή συνεργασία μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, επεσήμαναν στη διάρκεια της τηλεφωνικής επικοινωνίας που είχαν χθες, ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης και ο νικητής των τουρκικών εκλογών Ρετζίπ Ερντογάν.

Ο κ. Ερντογάν ενημέρωσε τον Ελληνα πρωθυπουργό για την πρόθεσή του να επισκεφθεί τις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες και σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters, o ίδιος ανακοίνωσε ότι θα αρχίσει την περιοδεία του από την Αθήνα σε επτά με δέκα ημέρες.

«Θέλουμε να συνεχίσουμε την προσέγγιση με την Τουρκία», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Παπανδρέου, ο οποίος συνεχάρη τους κυρίους Ερντογάν και Μπαϊκάλ. «Θετικές οι πρώτες αναφορές του κ. Ερντογάν στην ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας. Οι προθέσεις όμως, κρίνονται εκ του αποτελέσματος», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Χρήστος Πρωτόπαπας.

Στο ίδιο μήκος κινήθηκαν και οι δηλώσεις του Κύπριου κυβερνητικού εκπροσώπου, Μιχάλη Παπαπέτρου.

Ο Αμερικανός υφυπουργός Εξωτερικών Μαρκ Γκρόσμαν, ο οποίος συναντήθηκε χθες στην Αθήνα με τον Γιώργο Παπανδρέου και τον Κώστα Καραμανλή, δήλωσε πως ο τουρκικός λαός έχει το δικαίωμα να επιλέγει και οι Ηνωμένες Πολιτείες θα συνεργαστούν με αυτούς που επέλεξε. Ο κ. Γκρόσμαν πρόσθεσε ότι ο καθορισμός ημερομηνίας έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Τουρκία στη Σύνοδο της Κοπεγχάγης θα βοηθήσει την προσέγγιση της Αγκυρας με τη Δύση.

Εν αναμονή του πρώτου δείγματος γραφής της νέας τουρκικής κυβέρνησης, το Εκτελεστικό Γραφείο του ΠΑΣΟΚ κατά τη χθεσινή συνεδρίασή του, εξέτασε τις προοπτικές των ελληνοτουρκικών σχέσεων και τους χειρισμούς εν όψει της ένταξης της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση και των πρωτοβουλιών του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ, Κόφι Ανάν, για την επίλυση του πολιτικού προβλήματος.

Ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης από την πλευρά του σημείωσε ότι χρειάζεται υπεύθυνη στάση από το σύνολο του πολιτικού κόσμου για το Κυπριακό, καθώς βρίσκεται σε λεπτή φάση.

Στο επίκεντρο της χθεσινής μαραθώνιας συνεδρίασης του Εκτελεστικού Γραφείου του ΠΑΣΟΚ, βρέθηκε και η αποτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος στην Ελλάδα. «Η Νέα Δημοκρατία απέτυχε στον στόχο της να προκαλέσει πρόωρες εκλογές και το ΠΑΣΟΚ διατήρησε την πρωτοβουλία των κινήσεων, τόνισε ο Κώστας Σημίτης, ο οποίος κατηγόρησε το κόμμα της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης ότι με την τακτική του τροφοδοτεί την ακροδεξιά. «Οι πολίτες χτύπησαν καμπανάκια. Το ΠΑΣΟΚ πρέπει να τα εξετάσει χωριστά σε κάθε νομό», πρόσθεσε ο πρωθυπουργός ο οποίος τόνισε ότι με βάση τις εκτιμήσεις το ΠΑΣΟΚ μπορεί να διεκδικήσει την τέταρτη εκλογική του νίκη».