Κόσμος
Τετάρτη, 26 Μαΐου 2010 07:00

ΗΠΑ: Επέκταση των μυστικών επιχειρήσεων κατά της Αλ-Κάϊντα

Επεκτείνει τις μυστικές του επιχειρήσεεις στη Μέση Ανατολή και την Ανατολική Αφρική ο αμερικανικός στρατός για να αποδιοργανώνει την Αλ-Κάϊντα και άλλα «εξτρεμιστικά» δίκτυα, δήλωσαν χθες αξιωματούχοι.

Επεκτείνει τις μυστικές του επιχειρήσεεις στη Μέση Ανατολή και την Ανατολική Αφρική ο αμερικανικός στρατός για να αποδιοργανώνει την Αλ-Κάϊντα και άλλα «εξτρεμιστικά» δίκτυα, δήλωσαν χθες αξιωματούχοι.

Ο στρατηγός Ντέϊβιντ Πετρέους, επικεφαλής της Κεντρικής Διοίκησης, έδωσε διαταγή τον Σεπτέμβριο να ενταθεί η συγκέντρωση πληροφοριών σχετικά με τους ισλαμιστές εξτρεμιστές στις προαναφερθείσες περιφέρειες και να προετοιμαστεί το έδαφος για ενδεχόμενες επιθέσεις από τις δυνάμεις των ΗΠΑ, σύμφωνα με τους ίδιους αξιωματούχους.

Το γεγονός ότι δόθηκε τέτοια διαταγή είχε αναφερθεί για πρώτη φορά από την εφημερίδα «New York Times». Στελέχη του αμερικανικού υπουργείου Αμυνας και αξιωματικοί των ενόπλων δυνάμεων επιβεβαίωσαν στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ότι αυτή η πληροφορία ήταν ακριβής.

Οι επιχειρήσεις έχουν στόχο την "διείσδυση, την αποδιοργάνωση, την ήττα ή την εξόντωση" οργανώσεων συνδεόμενων με την Αλ-Κάϊντα ή άλλων στο Ιράν, στη Σαουδική Αραβία και στη Σομαλία, σύμφωνα με τις πληροφορίες των Times, που επικαλέστηκαν το κείμενο της διαταγής.

Οι επιχειρήσεις αυτές θα "προετοίμαζαν το πεδίο" για δυνητικές επιχειρήσεις των ΗΠΑ στο μέλλον, ανέφερε η διαταγή. Επέτρεπε αποστολές αναγνώρισης πριν την ανάληψη στρατιωτικής δράσης στο Ιράν - εν μέσω των εντεινόμενων ανησυχιών για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης.

Αξιωματούχοι του Πενταγώνου επεδίωξαν να υποβαθμίσουν τη σημασία της διαταγής αυτής, με το επιχείρημα ότι δεν αποτελεί κάποια αξιοσημείωτη μεταβολή από την πρακτική που ακολουθείτο στο παρελθόν.

Αν και το σκεπτικό της διαταγής αντηχεί τις πρακτικές της κυβέρνησης του πρώην προέδρου Τζορτζ Ου. Μπους, που είχε επεκτείνει τις επιχειρήσεις των ενόπλων δυνάμεων των ΗΠΑ πέραν των εμπόλεμων ζωνών, μοιάζει να αποτελεί μια πιο μακροπρόθεσμη, πιο συγκροτημένη προσέγγιση, σύμφωνα με αξιωματούχους.

Η κλιμάκωση των αμερικανικών μυστικών επιχειρήσεων ενδέχεται να προκαλέσει εντάσεις με χώρες της Μέσης Ανατολής - συπεριλαμβανομένων και χωρών που θεωρούνται σύμμαχοι των ΗΠΑ - ενώ θα εγείρει ερωτήματα σχετικά με τον διευρυνόμενο ρόλο του αμερικάνικου στρατού στο πεδίο της κατασκοπείας.

Οι αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών είχαν στο παρελθόν αντιδράσει έντονα στην ανάμειξη του στρατού στο "δικό τους" πεδίο, πάντως η CIA ανακοίνωσε χθες Τρίτη ότι δεν υπάρχει "ρήξη" στις σχέσεις της με τις ένοπλες δυνάμεις. "Η CIA και ο στρατός των ΗΠΑ έχουν μια ισχυρή σχέση και συνεργάζονται στενά σε ένα ευρύ φάσμα ζητημάτων. Υπάρχει πάρα πολλή δουλειά", δήλωσε ο εκπρόσωπος της κεντρικής υπηρεσίας πληροφοριών Τζορτζ Λιτλ, αποφεύγοντας να επιβεβαιώσει ή να διαψεύσει την ύπαρξη της διαταγής του στρατηγού Πετρέους. "Το αληθινό κλειδί είναι ο συντονισμός. Ο οποίος συνήθως δουλεύει καλά, και εάν ανακύψουν προβλήματα, λύνονται", πρόσθεσε.

Τα σχέδια του στρατού σχετικά με την επέκταση των μυστικών του επιχειρήσεων συμπίπτουν με τις πρόσφατες καταγγελίες ότι ιδιωτική εταιρεία που δούλευε για λογαριασμό του στρατού προσπάθησε να στήσει ένα δίκτυο κατασκόπων στο Αφγανιστάν - προκαλώντας ανησυχία στη CIA.

Η διαταγή της Κεντρικής Διοίκησης, την οποία επικαλέστηκαν οι New York Times, φέρεται να ανέφερε ότι η συγκέντρωση πληροφοριών για τις χώρες-στόχους θα γίνεται από "αμερικανικά στρατεύματα, ξένους επιχειρηματίες, πανεπιστημιακούς ή άλλους", και θα συμβάλλει στον καθορισμό στόχων, στην αναγνώριση εξτρεμιστών και την δημιουργία "σταθερής επίγνωσης της κατάστασης".

Η επέκταση των μυστικών επιχειρήσεων συμπίπτει, ακόμη, με την αύξηση του ρόλου του στρατού των ΗΠΑ, επίσημα σε εκπαιδευτικό ρόλο, στην Υεμένη, για να αντιμετωπιστεί ένα παρακλάδι του δικτύου της αλ Κάιντα.

Οι μυστικές επιχειρήσεις του στρατού δεν υπάγονται σε έλεγχο τόσο όσο εκείνες της CIA, που πρέπει να έχουν την έγκριση του Λευκού Οίκου και περιλαμβάνονται σε εκθέσεις που παραδίδονται στο Κογκρέσο.

Παρ' όλ' αυτά, οι σημαντικότερες επιχειρήσεις πρέπει να έχουν την έγκριση του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων