Κόσμος
Τρίτη, 05 Νοεμβρίου 2002 08:23

Σήμερα οι εκλογές στο αμερικανικό Κογκρέσο

Ολοκλήρωσε χθες το βράδυ ο Αμερικανός πρόεδρος Τζωρτζ Μπους στο Τέξας, την πολιτεία στην οποία ήταν κυβερνήτης πριν την εκλογή του στην προεδρία, την πενθήμερη περιοδεία του σε 15 πολιτείες πριν τις σημερινές εκλογές για το Κογκρέσο.

Ο Μπους αναμένεται αμέσως μετά να μεταβεί στο ράντσο του στο Κρώφορντ του Τέξας, όπου θα ψηφίσει σήμερα στις 4 μ.μ. ώρα Ελλάδος, προτού επιστρέψει στην Ουάσινγκτον για να παρακολουθήσει την έκβαση των εκλογών.

«Θέλω να σας ευχαριστήσω για όσα κάνατε, θέλω να σας ευχαριστήσω για αυτό που θα κάνετε : Να πείτε σε κάθε Τεξανό να πάει να ψηφίσει», δήλωσε ο Μπους ενώπιον χιλιάδων οπαδών του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος που είχαν συγκεντρωθεί σε ένα σχολείο του Ντάλλας.

Οι εκλογές αναμένεται να είναι εξαιρετικά αμφίρροπες ανάμεσα στους Ρεπουμπλικάνους του Μπους και στο Δημοκρατικό Κόμμα. Μάλιστα, στο ίδιο το προπύργιό του το Τέξας, ο ρεπουμπλικανός υποψήφιος για τη Γερουσία, Τζων Κόρνιν, παλαίβει στήθος με στήθος με τον δημοκρατικό Ρον Κέρκ. Οι Ρεπουμπλικάνοι ελέγχουν όλες τα κρατικά αξιώματα στο Τέξας.

Προκειμένου να πείσει τους ψηφοφόρους να εκλέξουν τους δικούς του υποψηφίους, ο Μπους έρριξε όλο το πολιτικό του βάρος σε αυτήν την προεκλογική εκστρατεία. Από την Παρασκευή ίσαμε χθες περιόδευσε σε 10 Πολιτείες, χωρίς να διακόψει σε καμμία περίπτωση για να μεταβεί στην Ουάσιγκτον, πολλαπλασιάζοντας τις δημόσιες εμφανίσεις του με τους υποψηφίους Ρεπουμπλικανούς.

Στο απερχόμενο Κογκρέσο, οι Ρεπουμπλικανοί κατέχουν 223 έδρες έναντι 208 των Δημοκρατών στη Βουλή των Αντιπροσώπων, στην οποία βρίσκονται επίσης ένας ανεξάρτητος και τρείς κενές έδρες, που πρωτύτερα κατελάμβαναν Δημοκρατικοί. Στο σύνολό τους οι 435 έδρες του σώματος πρόκειται να ανανεωθούν στις σημερινές εκλογές.

Στη Γερουσία θα ανανεωθούν οι 34 από τις 100 έδρες. Στην παρούσα σύνθεση του σώματος τα δύο κόμματα διαθέτουν από 49 έδρες, ενώ άλλες δύο καλύπτονται από ανεξαρτήτους.

Στις σημερινές εκλογές κρίνονται επίσης και οι θέσεις 36 από τους 50 κυβερνήτες των Πολιτειών στις ΗΠΑ.