Πολιτική
Τετάρτη, 26 Μαΐου 2010 15:29

Ενστάσεις Πετσάλνικου για τον «Καλλικράτη»

Νέα ένταση πυροδότησε στη Βουλή το σχέδιο «Καλλικράτης», αυτή τη φορά στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ.

Νέα ένταση πυροδότησε στη Βουλή το σχέδιο «Καλλικράτης», αυτή τη φορά λόγω εσωκομματικών διαφωνιών στελεχών του ΠΑΣΟΚ για τη διοικητική μεταρρύθμιση.

Τις ενστάσεις του για το υπό συζήτηση νομοσχέδιο διατυπωσε ο πρόεδρος της Βουλής Φίλιππος Πετσάλνικος, ο οποίος, μεταξύ άλλων δήλωσε ότι στόχος είναι «να ψηφίζουμε τα ν/σ με την καρδιά μας».

Ο κ. Πετσάλνικος συμπλήρωσε ότι δέχεται καθημερινά παράπονα στο γραφείο του από πολίτες της ελληνικής περιφέρειας, και συγκεκριμένα από δημότες των Μακεδνών Καστοριάς, που ζητούν να παραμείνει αυτόνομος ο δήμος τους.

«Για να καταλήξεις στην ανάπτυξη δεν αρκεί μόνο ο πολιτικός και ο γεωφυσικός χάρτης. Πρέπει να έχεις δίπλα τους και τον ιστορικό και τον πολιτιστικό χάρτη κάθε περιοχής», ανέφερε ο κ.Πετσάλνικος και πρόσθεσε:

«Δεν σχεδιάζουμε κάτι για τα επόμενα 10 χρόνια,ούτε για τις επόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές, αλλά για την αναπτυξιακή πορεία της Ελλάδας για αρκετές δεκαετίες. Η χώρα περιμένει πολλά από την επιτυχία εφαρμογής του Καλλικράτη».

«Δύναμη είναι να ακούς και να ανταποκρίνεσαι σε λογικές σωστές και να διορθώνεις τα μικρολάθη σου. Γιατί έτσι διασφαλίζεις την αναπτυξιακή πορεία και πάνω από όλα διασφαλίζεις τη στήριξη όλων των πολιτών αλλά και την συμμετοχή τους σε αυτό το μεγάλο εγχείρημα», κατέληξε ο πρόεδρος της Βουλής.

Αμεση ήταν η απάντηση του ΥΠΕΣ Γ. Ραγκούση, ο οποίος –δείχνοντας εμμέσως την ενόχλησή του για τις παρατηρήσεις του προέδρου της Βουλής- τόνισε ότι η κυβέρνηση εξάντλησε κάθε όριο συζήτησης με τις τοπικές κοινωνίες.

«Τα κριτήρια της χωροθέτησης είναι καθαρά αναπτυξιακά και πρόσθεσε ότι ούτε η Καστοριά μπορεί να λειτουργήσει έξω από τη λογική του "Καλλικράτη" και της χώρας», είπε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Ραγκούσης είπε ακόμα πως είναι φυσιολογικές οι όποιες αντιρρήσεις, καθώς με το σχέδιο «Καλλικράτης» προωθείται η δραστική μείωση των δήμων.

«Πρέπει να το σεβαστούμε αυτό και όχι να ζητάμε εξαιρέσεις. Δεν μπορούμε να διασπάσουμε τον κανόνα και φαντάζομαι ότι ούτε ο πρόεδρος της Βουλής εννοούσε κάτι τέτοιο», κατέληξε.