Πολιτική
Τετάρτη, 26 Μαΐου 2010 18:56

Στα ύψη η αντιπαράθεση για τον «Καλλικράτη»

Τα ξίφη τους διασταύρωσαν στη Βουλή ο υπουργός Εσωτερικών και οι πολιτικοί αρχηγοί ΛΑΟΣ και ΣΥΡΙΖΑ κατά τη συζήτηση για τον «Καλλικράτη». «Παρούσα» θα ψηφίσει η Ντ. Μπακογιάννη, όπως γνωστοποίησε στην πρώτη της παρέμβαση στη Βουλή, μετά τη διαγραφή της από τη ΝΔ.

Τα ξίφη τους διασταύρωσαν στη Βουλή ο υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Ραγκούσης και οι πολιτικοί αρχηγοί του ΛΑΟΣ και του ΣΥΡΙΖΑ κατά τη συζήτηση επί του νομοσχεδίου για τον «Καλλικράτη».

«Παρούσα» θα ψηφίσει η Ντόρα Μπακογιάννη, όπως γνωστοποίησε στην πρώτη της παρέμβαση στη Βουλή, μετά τη διαγραφή της από τη ΝΔ.

Πιο συγκεκριμένα, ο υπουργός Εσωτερικών μίλησε για «μεγάλο αυτοδιοικητικό θεσμικό εγχείρημα» που εισάγει την χώρα σε νέα εποχή και εξέφρασε τη βούληση της κυβέρνησης να αλλάξει την πολιτική των εξαιρέσεων και να βάλει τέλος σε ένα πελατειακό καθεστώς, που έχει διαχρονικές ευθύνες, όπως είπε, και κατάστρεψε την Ελλάδα.

Στον αντίποδα, δριμεία κριτική στην κυβέρνηση άσκησαν οι κ.κ. Καρατζαφέρης και Τσίπρας, κάνοντας, μεταξύ άλλων, λόγο για εκλογικές σκοπιμότητες που κρύβονται πίσω από το «Καλλικράτη».

«Σχεδιάζετε τις περιοχές για να στήσετε προκάτ κάλπες. Να αρπάξετε τις επικείμενες εκλογές. Έχετε στήσει μηχανή εξασφαλίσεως της εξουσίας. Ό λαός όμως θα σας αποβάλει γιατί δεν σας αντέχει. Δημιουργείτε τις τεχνικές για να μείνετε στην εξουσία. Εμείς αυτό θα το πολεμήσουμε», υποστήριξε ο κ. Καρατζαφέρης.

Έντονη ήταν η αντίδραση του κ. Ραγκούση, ο οποίος απέκρουσε τους ισχυρισμούς περί εκλογικής σκοπιμότητας, υπογραμμίζοντας ότι «αν ήθελε να στρατολογήσει τους 530.000 μετανάστες», όπως υποστήριξε ο κ. Καρατζαφέρης, «είχε τη δυνατότητα να το κάνει με το προηγούμενο ν/σ της ΝΔ, χωρίς να χρειάζεται καν υπογραφή της σημερινής κυβέρνησης».

«Ο Καλλικράτης είναι ένα από τα 3-4 μεγάλα ζητήματα για τα οποία ζητήσαμε και πήραμε την έγκριση του ελληνικού λαού. Υπάρχουν δεκάδες λόγοι που γίνεται ο Καλλικράτης. Ένας από αυτούς είναι η εξοικονόμηση πόρων που θα ξεπεράσουν τα 1,2 δισ. ευρώ. Ποιος μπορεί λοιπόν να πει, ότι τη μεγάλη αυτή θεσμική αυτοδιοικητική αλλαγή δεν την εφαρμόζει, ιδίως τώρα που έχουμε συνθήκες δημοσιονομικής κρίσης;», ρώτησε ο υπουργός.

Θέμα αντισυνταγματικότητας του νομοσχεδίου έθεσε ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, παρατηρώντας ότι δεν πείθουν την ελληνική κοινωνία οι ισχυρισμοί της κυβέρνησης για μεταρρυθμιστική αυτοδιοικητική τομή, αλλά την αντιλαμβάνεται ως «ακόμα μία επιθετική κίνηση της».

Σύμφωνα με τον κ. Τσίπρα, «το ν/σ πόρρω απέχει από την δημοκρατική αποκεντρωτική μεταρρύθμιση. Διαπνέεται από νεοφιλελεύθερη αντίληψη».

«Ανοίγετε φαρδιά πλατιά τη πόρτα για χιλιάδες χαμένες θέσεις εργασίας. Το πιθανότερο είναι να μειώσετε έτσι κάπως τα κόστη. Το σίγουρο όμως είναι ότι δημιουργείτε ένα εκρηκτικό κοινωνικό έλλειμμα με τις πολιτικές σας. Εσείς δεν είστε εκσυγχρονιστές ούτε είναι δημοκρατική μεταρρύθμιση ένα ν/σ που αφήνει χωρίς πόρους την Αυτοδιοίκηση, επιχειρεί χιλιάδες απολύσεις, εδραιώνει το δικομματισμό με το ζόρι, υποκρύπτει εκλογικά σχέδια και διατηρεί το καλπονοθευτικό σύστημα εκλογής νομαρχών και δημάρχων», τόνισε.

Απαντώντας ο κ. Ραγκούσης μίλησε για μεγάλες ανακρίβειες του κ. Τσίπρα όπως ο ισχυρισμός του για χιλιάδες απολύσεις, ενώ υπογράμμισε ότι ο «Καλλικράτης» είναι μια από τις προεκλογικές δεσμεύσεις του ΠΑΣΟΚ που έρχεται να βάλει κανόνες, τους οποίους η ίδια η κοινωνία ζητά.

¶τολμο χαρακτήρισε, με τη σειρά της, η κ. Μπακογιάννη, το νομοσχέδιο, κάνοντας λόγο για «αυτοδιοικητική μεταρρύθμιση που είναι κουτσή, άνευρη, ελλιπής και ανεφάρμοστη».

«Με τον τρόπο που σκέφτεται και λειτουργεί η κυβέρνηση ακυρώνει τη συναίνεση. Και εκεί που ουσιαστικά υπάρχει συναίνεση, σε μια στιγμή μάλιστα που η Ελλάδα τη χρειάζεται, και εμένα με αναγκάζει και είμαι υποχρεωμένη να ψηφίσω παρούσα», κατέληξε.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ