Κόσμος
Τρίτη, 05 Νοεμβρίου 2002 10:17

ΗΠΑ : Αμφίρροπες οι εκλογές για τη νέα Βουλή των Αντιπροσώπων

Εκατομμύρια Αμερικανοί προσέρχονται σήμερα στις κάλπες για να αναδείξουν τα 435 μέλη της νέας Βουλής των Αντιπροσώπων, να ανανεώσουν το ένα τρίτο των μελών της Γερουσίας και να επιλέξουν τους κυβερνήτες 36 Πολιτειών.

Στην απερχόμενη Βουλή οι Ρεπουμπλικανοί κατέχουν 223 έδρες έναντι 208 των Δημοκρατικών. Στη Γερουσία θα ανανεωθούν οι 34 από τις 100 έδρες. Στην παρούσα σύνθεση του Σώματος, Δημοκρατικοί και Ρεπουμπλικανοί διαθέτουν από 49 έδρες μετά τον θάνατο του δημοκρατικού γερουσιαστή της Μινεσότα, Πωλ Γουέλστοουν, τον περασμένο μήνα σε αεροπορικό δυστύχημα. Δύο έδρες στη Γερουσία κατέχουν ανεξάρτητοι.

Ο Τζωρτζ Μπους πραγματοποίησε μάλιστα επίσκεψη στην πολιτεία της Μινεσότα, που θεωρείται κλειδί για τις εκλογές για την Γερουσία και απηύθυνε έκκληση στους ψηφοφόρους του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος να προσέλθουν στις κάλπες.

Οι εκλογές αναμένεται να είναι εξαιρετικά αμφίρροπες. Ακόμη και στην πολιτεία του Τέξας, στο προπύργιο του προέδρου Μπους, όπου οι Ρεπουμπλικάνοι ελέγχουν όλα τα κρατικά αξιώματα, ο δημοκρατικός υποψήφιος για τη Γερουσία, Ρον Κέρκ διεκδικεί με πολλές πιθανότητες τη νίκη από τον Ρεπουμπλικάνο, Τζον Κόρνιν.

Ο Αμερικανός πρόεδρος ολοκληρωσε χθες βράδυ στο Τέξας την πενθήμερη προεκλογική του εκστρατεία σε 10 Πολιτείες για να ενισχύσει τους υποψηφίους του Ρεπουμπλικανικού κόμματος.

Παραδοσιακά το κόμμα που ελέγχει τον Λευκό Οίκο χάνει έδρες στις εκλογές για το Κογκρέσο, αλλά ο Τζωρτζ Μπους κάνει ότι μπορεί για να ανατρέψει την παράδοση αυτή. Η εκστρατεία του στις απειλές στην ασφάλεια της χώρας και στην ανάγκη να αφοπλιστεί ο ηγέτης του Ιράκ Σαντάμ Χουσεϊν.

Το Δημοκρατικό κόμμα επικέντρωσε την προεκλογική του εκστρατεία στο πρόβλημα της διαφθοράς σε μεγάλες επιχειρήσεις, όπως για παράδειγμα στην υπόθεση της κατάρρευσης της Enron, καθώς και στις ανησυχίες για την οικονομία και τις συντάξεις. «Πιστεύω πως ο κόσμος γνωρίζει ότι η οικονομία δεν πάει καλά και θέλει αλλαγή» τόνισε ο επικεφαλής των Δημοκρατικών στη Βουλή των Αντιπροσώπων, Ρίτσαρντ Γκέπχαρντ. Στην προεκλογική εκστρατεία δραστηριοποιήθηκε και ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Μπιλ Κλίντον.

Η προεκλογική αυτή εκστρατεία υπήρξε η πιο πολυδάπανη στην ιστορία των Ηνωμένων Πολιτειών. Σύμφωνα με έκθεση της Ομοσπονδιακής Εφορευτικής Επιτροπής οι άμεσες συνεισφορές προς τους υποψήφιους των δύο κομμάτων έφθασαν το ποσόν των 416 εκατομμυρίων δολλαρίων, ποσόν αυξημένο κατά 43% σε σχέση με τις εκλογές του 1998. Η οικονομική ενίσχυση που έλαβαν οι Ρεπουμπλικανοί ανέρχεται στα 289 εκατομμύρια δολάρια και των Δημοκρατικών σε 127 εκατομμύρια δολάρια.

Παρά τις προσπάθειες των δύο κομμάτων όμως, η προσέλευση στις κάλπες προβλέπεται ότι θα είναι περιορισμένη.