Οικονομία & Αγορές
Πέμπτη, 27 Μαΐου 2010 05:51

Ιαπωνία: 40,4% η αύξηση των εξαγωγών

Υψηλότερη των εκτιμήσεων των οικονομικών αναλυτών ήταν η αύξηση των ιαπωνικών εξαγωγών τον Απρίλιο, η πρώτη ένδειξη ότι η ανάπτυξη της χώρας με οδηγό το εμπόριο διευρύνθηκε και το δεύτερο τρίμηνο.

Υψηλότερη των εκτιμήσεων των οικονομικών αναλυτών ήταν η αύξηση των ιαπωνικών εξαγωγών τον Απρίλιο, η πρώτη ένδειξη ότι η ανάπτυξη της χώρας με οδηγό το εμπόριο διευρύνθηκε και το δεύτερο τρίμηνο.

Οι εξαγωγές αυξήθηκαν 40,4% σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος – η πέμπτη συνεχόμενη αύξηση – έναντι αύξησης 43,5% τον Μάρτιο, ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Οικονομικών στο Τόκιο.

Η αύξηση της ζήτησης στην Κίνα και στις αναπτυσσόμενες ασιατικές χώρες τονώνουν τις εργασίες εταιρειών από την Canon Inc. έως την Komatsu Ltd. και τις κάνουν να αναθεωρούν προς τα πάνω τις προβλέψεις για τα κέρδη τους. Καθώς αυτές οι πωλήσεις τροφοδοτούν την ιαπωνική ανάπτυξη, η διεύρυνση της κρίσης χρέους στην Ευρώπη αποσταθεροποιεί τις αγορές μετοχών και συναλλάγματος και ενδέχεται να σκιάσουν τις προοπτικές ανάπτυξης της Ιαπωνίας τους επόμενους μήνες.

Την αύξηση των εξαγωγών τον μήνα που πέρασε οδήγησε η ζήτηση για αυτοκίνητα, εξαρτήματα αυτοκινήτων και ηλεκτρονικό εξοπλισμό. Η Ασία και οι ΗΠΑ οδήγησαν την αύξηση των εξαγωγών, ενώ οι εξαγωγές στην Ευρώπη περιορίστηκαν, σηματοδοτώντας ότι η κρίση του ελλείμματος στην περιφέρεια βλάπτει ήδη τη ζήτηση.

Το ιαπωνικό νόμισμα διαπραγματεύθηκε στα 90,08 ανά δολάριο στις 10:16 π.μ. στο Τόκιο από 89,97 που ήταν πριν από την ανακοίνωση των εξαγωγών, και διαπραγματεύθηκε στα 110,02 έναντι του ευρώ από 109,52. Ο δείκτης Nikkei 225 που σήμερα σημείωνε απώλειες 0,2% υποχώρησε στα χαμηλότερα επίπεδα από τον Νοέμβριο νωρίτερα αυτήν την εβδομάδα.

Οι εισαγωγές αυξήθηκαν 24,2% σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, διατηρώντας το εμπορικό πλεόνασμα στα 742,3 δισ. γιέν (8,2 δισ. δολ.), σύμφωνα με το υπουργείο και περίπου 15 φορές μεγαλύτερο από το πλεόνασμα τον Απρίλιο του 2009 στα 49 δισ. γιέν, όταν η Ιαπωνία άρχισε να εξέρχεται της χειρότερης μεταπολεμικής ύφεσης.

Εποχιακώς προσαρμοσμένη η ανάπτυξη των εξαγωγών αυξήθηκε 2,3% τον Απρίλιο από 1% τον Μάρτιο, και οι εισαγωγές αυξήθηκαν 3,4%.

Η μεγαλύτερη ετήσια ανάπτυξη της Ιαπωνίας το πρώτο τρίμηνο προήλθε από τις εξαγωγές και το μεγαλύτερο μέρος της ζήτησης προήλθε από τις αναπτυσσόμενες αγορές της Ασίας.

Οι εξαγωγές στην Κίνα, τη μεγαλύτερη ξένη αγορά της Ιαπωνίας, αναρριχήθηκαν 41,4% σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος φθάνοντας στο 1,15 τρισ. γιέν, επίπεδα ρεκόρ για μήνα Απρίλιο. Οι εξαγωγές στις ΗΠΑ σημείωσαν άνοδο 34,5%, από 29,5% που ήταν τον προηγούμενο μήνα. Οι ιαπωνικές πωλήσεις στην Ευρώπη αυξήθηκαν 19,8%, από αύξηση 26,7% τον Μάρτιο.

Καθώς η Ευρώπη δεν είναι η μεγαλύτερη ξένη αγορά της Ιαπωνίας το εμπόριο της χώρας θα επηρεαστεί όταν οι έμμεσες εξαγωγές μέσω Ευρώπης υπολογιστούν, σύμφωνα με την Morgan Stanley MUFG Securities Co. αυτήν την εβδομάδα.

Μόνο το 12% των ιαπωνικών εξαγωγών στο εξωτερικό κατευθύνθηκε στην Ευρωπαϊκή Ενωση τη χρήση που έληξε στις 31 Μαρτίου, έναντι 19% προς την Κίνα και 16% προς τις ΗΠΑ, σύμφωνα με το ιαπωνικό υπουργείο Οικονομικών.