Πολιτική
Πέμπτη, 27 Μαΐου 2010 17:08

Γ. Πεταλωτής: Πρακτική καταδίκη η διαγραφή Μαντέλη το 2008

«Η κυβέρνηση επιθυμεί την πλήρη διαλεύκανση των υποθέσεων που πλήγωσαν τη δημόσια ζωή της χώρας, αδιαφορώντας αν θα ματώσουμε κι εμείς, αρκεί οι πολίτες να αντιληφθούν ότι η ατιμωρησία και η ανευθυνότητα ανήκουν οριστικά στο παρελθόν», δήλωσε ο Γ. Πεταλωτής. Πρακτική απαξίωση η διαγραφή του Τ. Μαντέλη από το ΠΑΣΟΚ.

«Θέλουμε να έλθουν τα πάντα στο φως, επιθυμούμε την πλήρη διαλεύκανση των υποθέσεων που πλήγωσαν τη δημόσια ζωή της χώρας, αδιαφορώντας αν και εμείς θα ματώσουμε, αρκεί οι πολίτες να αντιληφθούν ότι η ατιμωρησία και η ανευθυνότητα ανήκουν οριστικά στο παρελθόν», ξεκαθάρισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γ. Πεταλωτής, εκφράζοντας τη σαφή και αυτονόητη καταδίκη τόσο του κ. Μαντέλη, όσο και οποιουδήποτε πολιτικού προσώπου που συμπεριφέρθηκε με ανάλογο τρόπο.

Όπως είπε ο κ. Πεταλωτής, η διαγραφή του κ. Μαντέλη από το ΠΑΣΟΚ το 2008, ήταν «η πρακτική απαξίωση και πρακτική αυτονόητη καταδίκη προς τέτοιου είδους συμπεριφορές». «Δεν ανακαλύψαμε σήμερα αυτά που ανακαλύπτουν κάποιοι άλλοι … Όπου υπάρχει υπόνοια ότι κάποιο πολιτικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ δεν συνάδει με τη νομιμότητα, ενεργούμε δεόντως».

Από την πρώτη στιγμή, σημείωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ ζήτησε και κίνησε τις διαδικασίες για τις εξεταστικές επιτροπές, «ακόμα και για κάποιες που μας έλεγαν ότι δεν θα τολμούσαμε να ανοίξουμε, επειδή ίσως εμπλέκονταν και παλαιότερα στελέχη και μέλη των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ». «Αν δεν το κάναμε, δεν θα υπήρχε σήμερα θέμα Μαντέλη», υπογράμμισε και πρόσθεσε: «Εμείς τη συγγνώμη τη ζητάμε έμπρακτα και έχει να κάνει με την αντιπαραβολή της δικής μας συγγνώμης στη λεκτική συγγνώμη του κ. Σαμαρά, ο οποίος αποδεικνύει κάθε μέρα ότι δεν το εννοούσε και αντί να θέλει να διερευνηθούν όλες οι υποθέσεις, προσπαθεί να μας πείσει πως ό,τι εξετάζεται από τις εξεταστικές έχει σχέση με το ΠΑΣΟΚ».

Ερωτηθείς αν θα υπάρξει τιμωρία του κ. Μαντέλη, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος διεμήνυσε πως «δεν κάνουμε πίσω και ανοίγουμε τις διαδικασίες ώστε να υπάρχει αποτύπωση των πολιτικών ευθυνών και ενδεχομένως των ποινικών», ενώ για το αν θα ζητηθεί από τον πρώην υπουργό να επιστρέψει τα χρήματα, ο κ. Πεταλωτής, αφού ανέφερε ότι πρόκειται για πρόταση των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ, απάντησε ότι μπορεί να υπάρχει αστική αξίωση προκειμένου τα περιουσιακά στοιχεία που φαίνεται ότι αποκτήθηκαν από παράνομες δοσοληψίες, να δοθούν στο Δημόσιο. Σε ό,τι αφορά επίσης τη διερεύνηση των συμβάσεων στις οποίες είχε βάλει την υπογραφή του ο κ. Μαντέλης (ΟΣΕ,ΟΤΕ), ο κ. Πεταλωτής αρκέστηκε να πει πως είναι θέμα των εξεταστικών και τόνισε ότι «δεν θα αφήσουμε καμία σκιά να βαραίνει τον πολιτικό κόσμο».

Εξάλλου, αφού υπογράμμισε πως θα πρέπει να εξαντληθούν όλα τα νομικά περιθώρια, ώστε κανένας από εδώ και πέρα να μη διαφεύγει της απονομής της δικαιοσύνης, παρατήρησε πως η Δικαιοσύνη θα πρέπει να ξαναδεί πού υπάρχει παράλειψη, με δεδομένο ότι όντως ο κουμπάρος του κ. Μαντέλη είχε καταθέσει στον ανακριτή κ. Ζαγοριανό και όσα είπε θα έπρεπε να διερευνηθούν από τότε.

Τέλος, αναφορικά με την περίπτωση του Μιχ. Χριστοφοράκου, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε ότι υπάρχουν ευθύνες για τη φυγή του στο εξωτερικό και μάλιστα με πολλές υπόνοιες εμπλοκής της προηγούμενης κυβέρνησης.