Πολιτική
Παρασκευή, 28 Μαΐου 2010 11:42

Γ. Παπανδρέου: Όλοι έχουμε ευθύνη για πρακτικές του παρελθόντος

Πρέπει να αφήσουμε πίσω μας πρακτικές και αντιλήψεις που μας οδήγησαν στο σημερινό αδιέξοδο, να δώσουμε οξυγόνο στο πολιτικό σύστημα, χτυπώντας τη διαφθορά, ακόμα κι αν πρέπει να ματώσουμε, τόνισε ο Πρωθυπουργός.

Πρέπει να αφήσουμε πίσω μας πρακτικές και αντιλήψεις που μας οδήγησαν στο σημερινό αδιέξοδο, να δώσουμε οξυγόνο στο πολιτικό σύστημα, χτυπώντας τη διαφθορά, ακόμα κι αν πρέπει να ματώσουμε, τόνισε ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου κατά την ομιλία του σε σύσκεψη κυβερνητικού κλιμακίου με την Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή Ροδόπης, στην Κομοτηνή.

Όλοι έχουμε ευθύνη για πρακτικές του παρελθόντος, αλλά σήμερα έχουμε ακόμα μεγαλύτερη ευθύνη να αλλάξουμε αυτές τις πρακτικές, παρατήρησε ο Πρωθυπουργός.

«Ήταν αποδεκτή από την κοινωνία η φοροδιαφυγή, ήταν αποδεκτό ο γιατρός να παίρνει φακελάκι ή προμήθεια από φαρμακοβιομηχανίες. Αυτά είναι που πληρώνουμε σήμερα», ανέφερε ενδεικτικά και χαρακτήρισε δικαιολογημένη την οργή των πολιτών για την ατιμωρησία, υπογραμμίζοντας ωστόσο πως «η οργή και η διαμαρτυρία από μόνες τους δεν θα μας πάνε πουθενά». Η οργή και η διαμαρτυρία πρέπει να γίνουν δύναμη λύτρωσης από το παρελθόν, δύναμη αλλαγής θεσμών και νοοτροπιών, υποστήριξε ο Πρωθυπουργός και πρόσθεσε πως η φάση στην οποία εισέρχεται η χώρα, είναι φάση ευνομίας αποδοσης δικαιοσύνης της ανάπλασης του κοινωνικού κράτους.

Όπως είπε ο κ. Παπανδρέου, τα προβλήματα διαφθοράς έπρεπε να είχαν αντιμετωπιστεί εδώ και πολύ καιρό, αλλά δυστυχώς η προηγούμενη κυβέρνηση δεν έκανε τίποτα και επέλεξε τη σιωπή και τη συγκάλυψη, επιφέροντας σοβαρό πλήγμα στην αξιοπιστία της χώρας διεθνώς.

Στην αρχή της ομιλίας του ο Πρωθυπουργός σημείωσε πως μετά τη διάσωση της χώρας με την ένταξη στο μηχανισμό στήριξης, τώρα είναι η ώρα για τις μεγάλες αλλαγές, ώστε η οικονομία να είναι και αυτάρκης και εξωστρεφής βασισμένη στα δικά μας συγκριτικά πλεονεκτήματα. «Τώρα καλούμαστε να αλλάξουμε την Ελλάδα. Μας δόθηκε περιθώριο χρονικό να ανασάνουμε, να κάνουμε βαθιές αλλαγές για τις οποίες διψάει η Ελλάδα. Θα συνεχίσουμε να κάνουμε με θάρρος ό,τι είναι απαραίτητο για το καλό του τόπου», τόνισε, επισημαίνοντας παράλληλα ότι «ο χρόνος δεν είναι απεριόριστος, τους επόμενους μήνες πρέπει να κάνουμε ιστορικές αλλαγές, ώστε να γίνουμε δυνατοί απέναντι στους άγριους ανέμους μιας παγκόσμιας αγορά και οικονομίας».

« Τα έκτακτα μέτρα κοστίζουν, πονάνε», αναγνώρισε ο Πρωθυπουργός, «αλλά από την άλλη προχωράμε με μεγάλες θετικές αλλαγές (ανασυγκρότηση του κράτους, ΔΕΚΟ, διαφάνεια, μείωση της γραφειοκρατίας κ.α.) για να εξασφαλίσουμε το αύριο».

Στο σημείο αυτό χαρακτηρισε κορυφαία ανατροπή στο μοντέλο οργάνωσης του κράτους τον «Καλλικράτη», με τον οποίο όπως είπε, δημιουργούνται μεγάλες και νέες προοπτικές, ενώ μεταφέρονται μαζί αρμοδιότητες, εξουσίες, χρήματα και ευθύνες.

Κάνουμε βήματα λυτρωτικά, πάμε σε ένα κράτος διαφάνειας, λειτουργικό σύγχρονο που μπορεί να παράσχει πραγματικά όλες τις απαραίτητες υπηρεσίες, ανέφερε μεταξύ άλλων ο Πρωθυπουργός.

ΚΚΕ: Η αλήθεια ανάποδα

«Εσκεμμένα ο πρωθυπουργός τοποθέτησε την αλήθεια ανάποδα προκειμένου να δικαιολογήσει τα βάρβαρα αντιλαϊκά μέτρα και τους σχεδιασμούς της κυβέρνησης σε βάρος του εργατικού λαϊκού κινήματος», σχολίασε το ΚΚΕ και συμπλήρωσε τα ακόλουθα:

«Για την κρίση και τη ληστεία του ελληνικού λαού ευθύνονται τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων, η κρατική τους χρηματοδότηση και οι φοροαπαλλαγές τους. Η αδιαφάνεια, η διαφθορά και η σήψη είναι αποτέλεσμα και όχι αιτία αυτής της κατάστασης».

«Η κυβέρνηση και τα άλλα κόμματα που υπηρετούν τα συμφέροντα της πλουτοκρατίας δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν τη σήψη αλλά μόνο να τη διευρύνουν. Κραυγαλέο παράδειγμα αποτελεί η νομιμοποίηση και οι φοροαπαλλαγές που προσφέρει σήμερα η κυβέρνηση με την υποστήριξη του ΛΑΟΣ στο πιο μαύρο και παρασιτικό συσσωρευμένο κεφάλαιο», κατέληξε το Κομμουνιστικό Κόμμα.