Το Συνταγματικό Δικαστήριο της Τουρκίας ανακοίνωσε ότι θα συνεδριάσει στις 3 Ιουνίου για το αν θα εξετάσει την προσφυγή της κοσμικής αντιπολίτευσης να μπλοκάρει την απόφαση της κυβέρνησης να προχωρήσει σε συνταγματικές μεταρρυθμίσεις μέσω δημοψηφίσματος τον Σεπτέμβριο.
Το Συνταγματικό Δικαστήριο της Τουρκίας ανακοίνωσε ότι θα συνεδριάσει στις 3 Ιουνίου για το αν θα εξετάσει την προσφυγή της κοσμικής αντιπολίτευσης να μπλοκάρει την απόφαση της κυβέρνησης να προχωρήσει σε συνταγματικές μεταρρυθμίσεις μέσω δημοψηφίσματος τον Σεπτέμβριο, όπως μετέδωσε το πρακτορείο Ανατολή.
Ο πρωθυπουργός Ταγίπ Ερντογάν υποστηρίζει ότι οι συνταγματικές μεταρρυθμίσεις, που αποσκοπούν κυρίως στον περιορισμό της εξουσίας των ανώτατων δικαστικών αρχών και στο να δικάζονται στρατιωτικοί από πολιτικά δικαστήρια, προωθούν τις ενταξιακές προσπάθειες της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Οι πολιτικοί εχθροί του Ερντογάν θεωρούν το πακέτο των μεταρρυθμίσεων ως μία προσπάθεια από το κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) να αναλάβει τον έλεγχο όλων των τομέων του κράτους και να υπονομεύσει τις κοσμικές αρχές του κράτους.
«Θα συνεδριάσουμε την επόμενη εβδομάδα και να λάβουμε απόφαση, δεν το έχουμε ακόμα αποφασίσει», δήλωσε χθες Πέμπτη στο τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή ο επικεφαλής του Συνταγματικού Δικαστηρίου, δικαστής Χασίμ Κιλίτς.
Το δικαστήριο πάταξε αρκετές μεταρρυθμίσεις που προώθησε το ΑΚΡ στο παρελθόν προκαλώντας ανησυχίες για την πολιτική σταθερότητα.
Ο Ερντογάν, ο οποίος είναι αντιμέτωπος με εκλογές το 2011, έχει δηλώσει ότι δεν θα προκηρύξει πρόωρες εκλογές στο ενδεχόμενο που το δικαστήριο ακυρώσει το δημοψήφισμα. Ωστόσο οι αναλυτές υποστηρίζουν ότι μία τέτοια κίνηση θα μπορούσε να παραλύσει τη διαδικασία λήψης των αποφάσεων και να κινητοποιήσει την αντιπολίτευση.
Οι πιθανότητες το κόμμα του Ερντογάν να κερδίσει μία τρίτη θητεία είναι αμφίβολες, αλλά οι αγορές θα αντιδρούσαν με δυσπιστία σε μία επιστροφή στις κατακερματισμένες πολιτικές συμμαχίες της δεκαετίας του 1990.
Το περασμένο Σαββατοκύριακο το αντιπολιτευόμενο Λαϊκό Ρεπουμπλικανικό Κόμμα (CHP) επισήμως οδήγησε σε παραίτηση τον σκληροπυρηνικό ηγέτη του Ντενίζ Μπαϊκάλ και εξέλεξε στη θέση του τον πρώην γραφειοκράτη και πρώην υποψήφιο για τον Δήµο Κωνσταντινούπολης, Κεµάλ Κιλιτσντάρογλου.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters