Κόσμος
Τρίτη, 05 Νοεμβρίου 2002 14:02

Συνεργασία Ερντογάν, Μπαϊκάλ για την ένταξη της Τουρκίας στην Ε.Ε.

Τα δύο κόμματα που θα αντιπροσωπεύονται προσεχώς στο τουρκικό κοινοβούλιο, το οποίο αναδείχθηκε από τις βουλευτικές εκλογές της Κυριακής, ανακοίνωσαν σήμερα την απόφασή τους να εργαστούν από κοινού για να προωθηθεί η υποψηφιότητα της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

«Συμφωνήσαμε να δουλέψουμε συντονισμένα για να ενισχύσουμε την υποψηφιότητα της Τουρκίας», δήλωσε προς τους δημοσιογράφους ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, αρχηγός του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚ).

Ο Ερντογάν έκανε δηλώσεις μαζί με τον Ντενίζ Μπαϊκάλ, τον αρχηγό του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP), που πήρε τη δεύτερη θέση στις εκλογές. Ο Μπαϊκάλ πραγματοποίησε επίσκεψη αβροφροσύνης στην έδρα του ΑΚ, κάτι σπάνιο στην τουρκική πολιτική ζωή αμέσως μετά τη διεξαγωγή εκλογών.

«Η ευρωπαϊκή διάσκεψη κορυφής της Κοπεγχάγης πρέπει να δώσει στην Τουρκία το αποτέλεσμα που περιμένει», δηλαδή να αποφασίσει την έναρξη το 2003 ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Ευρωπαϊκή Ενωση, δήλωσε ο Ερντογάν.

Ο Μπαϊκάλ δήλωσε πως είναι «δικαίωμα» της Τουρκίας να πετύχει ένα θετικό αποτέλεσμα στη διάσκεψη κορυφής της Κοπεγχάγης, στις 12 και 13 Δεκεμβρίου. «Προσπαθούμε να πείσουμε γι' αυτό τους ηγέτες των χωρών της Ευρωπαϊκής Ενωσης και θα συνεχίσουμε την προσπάθεια αυτή», δήλωσε.

Ο Μπαϊκάλ πρόσθεσε πως θα μεταβεί στην Πολωνία για να παρευρεθεί στις 14 Νοεμβρίου στη Βαρσοβία σε σύνοδο ηγετών σοσιαλδημοκρατικών κομμάτων, στην οποία θα εκφράσει τη θέση της χώρας του.

Ο Ερντογάν ανακοίνωσε χθες ότι επιθυμεί να επισκεφθεί σύντομα ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, αρχίζοντας από την Αθήνα, για να προωθήσει την τουρκική υποψηφιότητα στην Ευρωπαϊκή Ενωση.