Πολιτική
Παρασκευή, 28 Μαΐου 2010 18:16

Σε αναζήτηση κοινού τόπου για την εκλογή των δημοτικών αρχών

Σε συζήτηση για το ζήτημα του εκλογικού συστήματος ανάδειξης δημοτικών και περιφερειακών αρχών θα καλέσει εντός του Ιουνίου τα κόμματα η κυβέρνηση, σε μια προσπάθεια να βρεθεί κοινός τόπος, όπως γνωστοποίησε ο υπουργός Εσωτερικών κατά την ψήφιση του «Καλλικράτη» και επί των άρθρων.

Σε συζήτηση για το ζήτημα του εκλογικού συστήματος ανάδειξης δημοτικών και περιφερειακών αρχών θα καλέσει εντός του Ιουνίου τα κόμματα η κυβέρνηση, όπως γνωστοποίησε ο υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Ραγκούσης, κατά την ψήφιση του σχεδίου «Καλλικράτης» και επί των άρθρων.

Πιο συγκεκριμένα, ο κ. Ραγκούσης ανέφερε ότι η κυβέρνηση θα προσέλθει με την πάγια θέση της -όπως αυτή ψηφίστηκε στον «Καλλικράτη» και ορίζει ποσοστό εκλογής για δημάρχους και περιφερειάρχες το 50% συν μία ψήφο.

Διευκρίνισε, ωστόσο, θα ότι εξαντληθεί κάθε περιθώριο ώστε να υπάρξει ένα κοινό ενιαίο και πάγιο σύστημα για την εκλογή και στην αυτοδιοίκηση α’ και β’ βαθμού.

Επανέλαβε ακόμη τη θέση της κυβέρνησης για ένα σύστημα δύο γύρων για τη διασφάλιση όσο το δυνατόν μεγαλύτερων συναινέσεων και συνεργασιών.

«Έγινε μεγάλη συζήτηση και με τα κόμματα της Αριστεράς τα οποία έχουν την πάγια θέση τους για απλή αναλογική και συζήτηση που προκλήθηκε από την άποψη της ΝΔ και του ΛΑΟΣ με την πρόταση για την ανάδειξη με ποσοστό 42% από την πρώτη εκλογή. Θέλω να γνωρίζει η Βουλή και τα κόμματα ότι έχουμε πραγματική και ειλικρινή διάθεση - και είμαστε αποφασισμένοι να την αποδείξουμε - για συναντίληψη, συναπόφαση και συνάντηση διαφορετικών πολιτικών απόψεων», δήλωσε ο κ. Ραγκούσης.

Διαβεβαίωσε δε ότι στο προσεχές διάστημα θα γίνει μια ακόμη προσπάθεια ώστε να βρεθεί ένας κοινός τόπος πάνω σε αυτό το θέμα, ο οποίος θα μπορούσε να δώσει λύση είτε για τις επόμενες δημοτικές εκλογές είτε για γενικά για τις δημοτικές εκλογές που διαμορφώνεται σε ένα πάγιο σύστημα.

«Θεωρούμε καλοδεχούμενη τη συζήτηση», απάντησε εκ μέρους της ΝΔ, ο εισηγητής του κόμματος Χρήστος Ζώης, σημειώνοντας, ωστόσο, ότι για το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν μπορεί να υπάρξει άλλο ποσοστό εκκίνησης από το 42%.

«Αν η σημερινή σας δήλωση προετοιμάζει το έδαφος για μια αλλαγή προς αυτή την κατεύθυνση είναι καλοδεχούμενη. Αν όμως ρίχνετε μια φωτοβολίδα, ή ψαρεύετε σε θολά νερά για να δείτε αντιδράσεις χωρίς να έχετε σαφέστερη θέση, τότε απλά κερδίζετε χρόνο για να δείτε ποιο θα είναι το πολιτικό κλίμα μέσα στο οποίο θα κληθείτε να δώσετε ως κόμμα τον αγώνα στις επόμενες δημοτικές εκλογές», πρόσθεσε ο κ. Ζώης.

Παρέμβαση Ραγκούση για το ζήτημα Τ. Μαντέλη

Κλείνοντας τη συζήτηση, ο υπουργός Εσωτερικών αναφέρθηκε και στο ζήτημα του κ. Μαντέλη, τονίζοντας ότι απόφαση της κυβέρνησης είναι να παρέμβει στα αίτια που παράγουν τα προβλήματα στο δημόσιο βίο και να μην εξαντλείται στη συζήτηση των συμπτωμάτων τους.

Όπως επεσήμανε, ένα μεγάλο θέμα για τη χώρα είναι τί θα γίνει με την περίπτωση του κ. Τ. Μαντέλη και πώς θα εξελιχθούν οι διαδικασίες επιβολής ποινών, όπως προβλέπεται στο κράτος δικαίου.

Μείζον, ωστόσο, θέμα, σύμφωνα με τον κ. Ραγκούση, είναι να βρεθούν «τα αίτια που γεννούν αυτές τις προβληματικές καταστάσεις, αυτά τα συμπτώματα», στη συγκεκριμένη περίπτωση «αυτές τις παραβατικές συμπεριφορές».

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ