Κόσμος
Τρίτη, 01 Ιουνίου 2010 09:09

Ερευνα για την ισραηλινή επέμβαση ζητεί το Συμβούλιο Ασφαλείας

Τη διεξαγωγή αμερόληπτης και αξιόπιστης έρευνας για την αιματηρή επέμβαση των Ισραηλινών κατά της ανθρωπιστικής νηοπομπής και την απελευθέρωση όλων των συλληφθέντων, ζητεί σε διακήρυξή του το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Τη διεξαγωγή αμερόληπτης και αξιόπιστης έρευνας για την αιματηρή επέμβαση των Ισραηλινών κατά της ανθρωπιστικής νηοπομπής, καθώς και την απελευθέρωση όλων των πολιτών και των πλοίων που κρατούνται από τις ισραηλινές αρχές, ζητεί σε διακήρυξή του (σ.σ. και όχι ψήφισμα) το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Το Συμβούλιο καταδικάζει τις ενέργειες που οδήγησαν στο θάνατο τουλάχιστον δέκα ανθρώπων, ενώ υπογραμμίζει την ανάγκη άρσης του αποκλεισμού της Λωρίδας της Γάζας.

Στη διακήρυξη που ανεγνώσθη από τον πρόεδρό του για το μήνα Ιούνιο, πρέσβη του Μεξικού Κλοντ Χέλερ, το Συμβουλιο Ασφαλείας «καλεί να ξεκινήσει χωρίς καθυστέρηση μία αμερόληπτη, αξιόπιστη και διαφανής έρευνα, σύμφωνη με τα διεθνή κριτήρια».

Το Συμβούλιο ζητεί επίσης την άμεση απελευθέρωση των πλοίων και των πολιτών που είναι υπό κράτηση στο Ισραήλ, συνεχίζει το κείμενο της διακήρυξης, η οποία δεν έχει δεσμευτική ισχύ, αλλά για την υιοθέτηση της απαιτήθηκε η ομοφωνία των 15 κρατών μελών του Σ.Α..

Διαφωνία Τουρκίας - ΗΠΑ στο Συμβούλιο Ασφαλείας

Την υιοθέτηση της διακήρυξης καθυστερούσε μία διαφωνία ανάμεσα στην Τουρκία, που είχε αναλάβει την διατύπωσή της, και στις Ηνωμένες Πολιτείες που προσπαθούσαν να μετριάσουν το ύφος του κειμένου. Το αρχικό κείμενο που παρουσιάστηκε, στόχευε σε μία ρητή καταδίκη του Ισραήλ για την αιματηρή επιχείρηση.

Η μαραθώνια σύνοδος του Συμβουλίου Ασφαλείας άρχισε τη Δευτέρα λίγο μετά τις 13:00 ώρα Νέας Υόρκης (18:00 ώρα Ελλάδας) και διήρκεσε πάνω από 12 ώρες. Οι διαπραγματεύσεις για το περιεχόμενο του κειμένου άρχισαν μετά τη δημόσια συζήτηση στο Συμβούλιο Ασφαλείας, κατά την οποία η πλειοψηφία των κρατών ζήτησε τη διενέργεια διεθνούς έρευνας και την άρση του αποκλεισμού της Λωρίδας της Γάζας.

Στο κείμενο της διακήρυξης το Συμβούλιο Ασφαλείας προτρέπει επίσης το Ισραήλ να επιτρέψει στις ενδιαφερόμενες χώρες την πρόσβαση των προξενικών τους αρχών για την ανάκτηση των σορών των θυμάτων και των τραυματιών.

Παράλληλα εκφράζει τη βαθύτατη λύπη του για την απώλεια ανθρώπινων ζωών και τους τραυματισμούς στους οποίους κατέληξε η χρήση βίας κατά τη διάρκεια της στρατιωτικής επιχείρησης του Ισραήλ στα διεθνή ύδατα κατά της νηοπομπής με κατεύθυνση τη Γάζα.

Στο πλαίσιο αυτό, καταδικάζει τις ενέργειες που οδήγησαν στην απώλεια τουλάχιστον δέκα ανθρώπινων ζωών και τον τραυματισμό πολλών ανθρώπων.

Επιπρόσθετα, το Συμβούλιο Ασφαλείας υπογραμμίζει πως η κατάσταση στη Γάζα δεν είναι υποφερτή, επαναλαμβάνοντας την ανάγκη πλήρους εφαρμογής των αποφάσεων 1850 και 1860 (η απόφαση 1860 της 8ης Ιανουαρίου 2009 ζητούσε όπως η ανθρωπιστική βοήθεια χορηγηθεί και διανεμηθεί χωρίς εμπόδια σε όλη τη Γάζα).

Υπογραμμίζει ακόμη την ανάγκη συνεχούς και τακτικής ροής αγαθών και προσώπων προς τη Γάζα, καθώς και της ανεμπόδιστης χορήγησης και διανομής της αθρωπιστικής βοήθειας σε όλο το έδαφός της.

Το Ισραήλ πάντως διαμηνύει προς πάσα κατεύθυνση ότι θα εμποδίσει οποιοδήποτε πλοίο που μεταφέρει ανθρωπιστική βοήθεια να πλησιάσει τη Λωρίδα της Γάζας.

«Δεν θα επιτρέψουμε στα πλοία να φτάσουν στη Γάζα για να ανεφοδιάσουν την περιοχή αυτή που έγινε βάση των τρομοκρατών και απειλεί την καρδιά του Ισραήλ», τόνισε ο υφυπουργός ¶μυνας Ματάν Βιλνάι.

«Δεν υπάρχει καμιά αμφιβολία ότι ο στολίσκος αυτός έπρεπε να σταματήσει. Παραδέχομαι πως οι εικόνες δεν ήταν ωραίες και ότι έγιναν λάθη στην εκτίμηση της κατάστασης σε ένα από τα πλοία . Θα πάρουμε μαθήματα» πρόσθεσε ο ίδιος και συνέχισε στο ίδιο ύφος: «Οι στρατιώτες αντέδρασαν όπως έπρεπε. Θεωρούσαν ότι είχαν να κάνουν με υπέρμαχους ενός ανθρωπιστικού σκοπού, αλλά, τελικά, είχαν να κάνουν με αλήτες. Δεν σκοτώθηκαν εννιά ειρηνιστές, αλλά εννιά αλήτες».

«Δεν υπάρχει ανθρωπιστική κρίση στη Γάζα», υποστήριξε, «αναγνωρίζω όμως πως η ζωή εκεί είναι δύσκολη», κατέληξε.

Ωστόσο, εκπρόσωποι του «Στόλου της Ελευθερίας» που οργάνωσαν την διεθνή ανθρωπιστική νηοπομπή, ανακοίνωσαν πως άλλα δύο πλοία κατευθύνονται προς την περιοχή. Όπως διευκρίνισαν, η επόμενη απόπειρα να σπάσει ο ισραηλινός αποκλεισμός της Λωρίδας της Γάζας θα πραγματοποιηθεί μετά από αρκετές ημέρες.

Επαναπατρισμό των σορών ζήτησε η Αγκυρα

Την ίδια ώρα, η Τουρκία απαίτησε από το Ισραήλ τον επαναπατρισμό των σορών των ακτιβιστών που έπεσαν νεκροί κατά την ισραηλινή επέμβαση στη νηοπομπή, καθώς και την απελευθέρωση των εκατοντάδων συλληφθέντων και των έξι πλοίων της αποστολής.

Σύμφωνα με το ισραηλινό ραδιόφωνο, υπό κράτηση είναι 480 άτομα εκ των οποίων 48 θα απελαθούν http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=1824312 . Όπως μετέδωσε το ΑΠΕ-ΜΠΕ, οι κρατούμενοι είναι συνολικά 610 και έχουν μεταφερθεί στη φυλακή της Ντιρ Σέβα μέχρι να εκδικαστεί η υπόθεσή τους από ισραηλινό δικαστήριο. Ανάμεσά τους 31 Έλληνες, τους οποίους και επιχειρεί να επισκεφθεί ο επικεφαλής της ελληνικής πρεσβείας στο Τελ-Αβίβ Κυριάκος Λουκάκης. Εν τω μεταξύ, οι έξι πρώτοι Ελληνες απελαθέντες έφθασαν στο διεθνή αερολιμένα Αθηνών «Ελευθέριος Βενιζέλος» http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=1824363 .

«Τα πλοία και όλοι οι ακτιβιστές θα πρέπει να αφεθούν ελεύθεροι αμέσως. Θέλουμε πλήρη πληροφόρηση για τα θύματα. Απαιτούμε άμεση μεταφορά των σορών και άμεση βοήθεια για τους τραυματίες», τόνισε ο Τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Ταυτόχρονα, σε μία προσπάθεια να αποφευχθούν αντίποινα στην εβραϊκή κοινότητα της Τουρκίας, ο Ερντογάν υποσχέθηκε πως η κυβέρνηση εγγυάται την ασφάλειά της.

Αντιπρόσωποι της τουρκικής Ερυθράς Ημισελήνου αναμένετο να μεταβούν στο Ισραήλ για να επιδιώξουν τη μεταφορά των σορών και των τραυματιών στην Τουρκία.