Πολιτική
Τρίτη, 01 Ιουνίου 2010 18:29

Στην Αθήνα ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου

Επίσημη επίσκεψη στην Ελλάδα θα πραγματοποιήσει την προσεχή Τετάρτη, 2 Ιουνίου 2010, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Jerzy Buzek.

Επίσημη επίσκεψη στην Ελλάδα θα πραγματοποιήσει την προσεχή Τετάρτη, 2 Ιουνίου 2010, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Jerzy Buzek ανταποκρινόμενος σε πρόσκληση του Προέδρου της Βουλής των Ελλήνων, Φίλιππου Πετσάλνικου.

Η παρουσία του κ. Buzek στην Ελλάδα εντάσσεται στην τακτική δραστηριότητα του Προέδρου του ΕΚ, ο οποίος επισκέπτεται επισήμως όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ κατά τη διάρκεια της θητείας του.

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του ο Πρόεδρος του ΕΚ θα γίνει δεκτός από τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας, κ. Κάρολο Παπούλια και θα έχει διμερείς συναντήσεις με τον Έλληνα Πρωθυπουργό, κ. Γ. Παπανδρέου, τον Πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων, κ. Φ. Πετσάλνικο, και με τον Πρόεδρο της ΝΔ και αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, κ. Α. Σαμαρά.

Επίσης, ο κ. Buzek θα λάβει το λόγο σε κοινή συνεδρίαση των Επιτροπών Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, ¶μυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων, καθώς και Οικονομικών της Βουλής των Ελλήνων.

Ο καθηγητής Jerzy Buzek εξελέγη ως Μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου το 2004 και στις 14 Ιουλίου 2009 εξελέγη με ευρύτατη πλειοψηφία Πρόεδρος του ΕΚ. Είναι ο πρώτος Πρόεδρος που προέρχεται από τα νέα κράτη μέλη της ΕΕ. Κατά τη διάρκεια της θητείας του των δυόμισι ετών, έχει καθορίσει ως προτεραιότητες: την προώθηση μιας Ευρωπαϊκής κοινότητας ενέργειας, την ενίσχυση της δημοκρατίας και την προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, την ενίσχυση της συνεργασίας με τις νότιες και ανατολικές γειτονικές χώρες της ΕΕ, την ενδυνάμωση του ρόλου της ΕΕ στις παγκόσμιες υποθέσεις, την εφαρμογή της Συνθήκης της Λισαβόνας και την ενίσχυση του ρόλου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Ο εξέχων Πολωνός πολιτικός διετέλεσε Πρωθυπουργός την περίοδο 1997-2001 και υπήρξε ενεργό στέλεχος της "Αλληλεγγύης" κατά τη δεκαετία του 1980.