Πολιτική
Τετάρτη, 02 Ιουνίου 2010 08:00

Η ατζέντα της ημέρας

* Την προεδρία του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας Ευξείνου Πόντου (ΟΣΕΠ) ασκεί από χθες η Ελλάδα για το δεύτερο εξάμηνο του 2010.

* Στο Σεράγεβο βρίσκεται σήμερα ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Δημήτρης Δρούτσας, προκειμένου να συμμετάσχει στην προγραμματισμένη από την ισπανική προεδρία συνάντηση υψηλού επιπέδου Ε.Ε-Δυτικών Βαλκανίων.

* Επίσημη επίσκεψη στην Ελλάδα πραγματοποιεί σήμερα ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Jerzy Buzek. Ο Πολωνός πολιτικός ανταποκρίθηκε στην πρόσκληση του προέδρου της Βουλής των Ελλήνων, Φίλιππου Πετσάλνικου. Η παρουσία του κ. Buzek στην Ελλάδα εντάσσεται στην τακτική δραστηριότητα του προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ο οποίος επισκέπτεται επισήμως όλα τα κράτη μέλη της Ε.Ε. κατά τη διάρκεια της θητείας του.

* Στην Ελλάδα βρίσκεται από χθες και θα παραμείνει έως αύριο ο διοικητής της 1ης Τουρκικής Στρατιάς στρατηγός, Hassan IGSIZ, στο πλαίσιο των Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ) μεταξύ Ελλάδας - Τουρκίας και μετά από πρόσκληση του διοικητή της 1ης Στρατιάς αντιστρατήγου, Σπυρίδωνα Παπαδάκη. Κατά την παραμονή του στην Ελλάδα, ο Τούρκος στρατηγός θα επισκεφθεί το Γ΄ΣΣ/NDC-GR στη Θεσσαλονίκη και την 1η Στρατιά στη Λάρισα. Επιπλέον θα επισκεφθεί εθιμοτυπικά τον αρχηγό του Γενικού Επιτελείου Στρατού, αντιστράτηγο Φραγκούλη Φράγκο στην Αθήνα.

* Στην Ελλάδα βρίσκεται από σήμερα το μεσημέρι ο πρόεδρος της Διεθνούς Επιτροπής Special Olympics (SOI), Τιμ Σράιβερ-Κένεντι. Ο γιος της Γιούνις Κένεντι, η οποία εμπνεύστηκε το κίνημα των Special Olympics και διετέλεσε πρόεδρος της SOI από την ίδρυσή τους το 1968 έως τις 11 Αυγούστου 2009, όταν και έφυγε από τη ζωή. Στη μνήμη της θα τελεσθεί επιμνημόσυνη δέηση αύριο Πέμπτη στην Ιερά Μητρόπολη Αλεξανδρούπολης, την πρώτη πόλη την οποία θα επισκεφθεί ο Τιμ Σράιβερ-Κένεντι στην περιοδεία του στην Ελλάδα.

Ο πρόεδρος της SOI μαζί με την πρόεδρο της Οργανωτικής Επιτροπής των Παγκόσμιων Αγώνων του 2011, Γιάννα Δεσποτοπούλου θα μεταβούν σήμερα στην Αλεξανδρούπολη, την Καβάλα και τη Ρόδο, στο πλαίσιο του προγράμματος «Πόλις Αμφιτρύων», που αφορά στη φιλοξενία 10.000 αθλητών απ' όλον τον κόσμο, τέσσερις ημέρες πριν ξεκινήσουν οι Παγκόσμιοι Αγώνες της Αθήνας, τον Ιούνιο του 2011.

Επίσης σήμερα ο νομάρχης Εβρου, Νίκος Ζαμπουνίδης, ο δήμαρχος Αλεξανδρούπολης, Γιώργος Αλεξανδρής και εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης της πόλης έχουν προγραμματίσει επίσημη εκδήλωση στο Φάρο με 5.000 καλεσμένους και 60 αθλητές Special Olympics, κατά τη διάρκεια της οποίας o Tίμ Σράιβερ Κέννεντι και η Γιάννα Δεσποτοπούλου θα επιδώσουν την ανώτατη τιμητική διάκριση των Special Olympics στους φορείς που έχουν αναλάβει την φιλοξενία των αθλητών.

Αύριο Πέμπτη 3 Ιουνίου, οι επικεφαλής των Special Olympics θα μεταβούν στην Καβάλα, όπου έχει προγραμματιστεί σειρά εκδηλώσεων στο Βήμα του Αποστόλου Παύλου και στο Δημαρχιακό Μέγαρο κατά τη διάρκεια των οποίων, ο Τίμ Σράιβερ Κέννεντι και η Γιάννα Δεσποτοπούλου θα αναγορευθούν επίτιμοι δημότες και θα τους απονεμηθεί το «κλειδί» της πόλης. Λίγες ώρες αργότερα θα αναχωρήσουν για τη Ρόδο στο πλαίσιο του Προγράμματος «Πόλις Αμφιτρύων».

* Αρχισε χθες και θα διαρκέσει έως τις 31 Αυγούστου 2010 η διαδικασία εγγραφής των Ελλήνων ομογενών και των νομίμως διαμενόντων μεταναστών στους εκλογικούς καταλόγους για τις προσεχείς δημοτικές εκλογές.

* Στις 8:15 π.μ. στα γραφεία της Νέας Δημοκρατίας στη Ρηγίλλης συνάντηση του προέδρου Αντώνη Σαμαρά με τον καθηγητή του Πανεπιστημίου Columbia της Νέας Υόρκης, Dr James P. Rubin, πρώην βοηθό υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, επί προεδρίας Μπιλ Κλίντον.

* Στις 9 π.μ. στο Πενταμελές Εφετείο Πειραιά (Σκουζέ 3-5) εκδικάζεται η έφεση που είχε ασκήσει ο δήμαρχος Νίκαιας Στέλιος Μπενετάτος, ο αντιδήμαρχος Γιάννης Αγγελινιάδης, ο τότε πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Σταύρος Κορομπίλης και τρεις εργαζόμενοι του Δήμου κατά της απόφασης 1017/2008 του Τριμελούς Εφετείου Πλημμελημάτων Πειραιά για φθορά ξένης ιδιοκτησίας. Σύμφωνα με την απόφαση είχαν καταδικαστεί σε επτά μήνες φυλακή με αναστολή επειδή συμμετείχαν τον Φεβρουάριο του 2004 στην κινητοποίηση κατοίκων της πόλης για απενεργοποίηση κεραίας κινητής τηλεφωνίας της Vodafone που είχε στηθεί επί της οδού Ανωγείων 24 στη Νίκαια.

* Από της 9 π.μ. έως τις 4 μ.μ. σε διάφορες αθλητικές εγκαταστάσεις τις Αττικής ο πρώτος κύκλος των test events για τους Special Olympics Αθήνα 2011 στα 11 αθλήματα που εντάσσονται σε αυτόν τον κύκλο, ήτοι: Κολύμβηση, Στίβος, Αντιπτέριση, Δυναμική Αρση Βαρών (Powerlifting), Επιτραπέζια Αντισφαίριση, Μπότσε, Ποδηλασία, Ρυθμική Γυμναστική, Πετοσφαίριση, Ποδόσφαιρο 5Χ5 και Χειροσφαίριση.

* Στις 9 π.μ. έως τη 1 μ.μ. στον Δήμο Κόφινα θα βρίσκεται η Κινητή Μονάδα Μαστογράφου της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Ηρακλείου, έξω από το ΚΑΠΗ, στον κεντρικό δρόμο Ασημίου.

* Στις 9:30 το πρωΐ υπό τον πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου άτυπη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου.

* Στις 9:30 π.μ. στα κεντρικά γραφεία της Νέας Δημοκρατίας στη Ρηγίλλης, συνάντηση του προέδρου Αντώνη Σαμαρά με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Jerzy Buzek.

* Στις 9:30 π.μ. έως τη 1 μ.μ. στην αίθουσα του Νομαρχιακού Συμβουλίου της Νομαρχίας Ανατολικής Αττικής θα πραγματοποιηθεί εθελοντική αιμοδοσία. Πληροφορίες στα τηλέφωνα: 213-2005-249 και 213-2005-250.

* Στις 10 π.μ. συνάντηση του γενικού γραμματέα του υπουργείου Εξωτερικών, πρέσβη Ιωάννη-Αλέξιου Ζέπου, με τον πρέσβη του Ισραήλ στην Αθήνα, Ali Yahya.

* Στις 10 π.μ. συνεδριάζει η Επιτροπή Κοινωνικής Πολιτικής και Ισότητας της Ενωσης Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων Ελλάδος (ΕΝΑΕ) – Μεσογείων 15. Το θέμα της ημερήσιας διάταξης είναι: «Ενημέρωση των μελών από την Οργανωτική Επιτροπή για την πορεία των ενεργειών για τη διοργάνωση της Συνδιάσκεψης Αιρετών Γυναικών ΕΝΑΕ-ΚΕΔΚΕ, 18 & 19 Ιουνίου 2010».

* Στις 10 π.μ. έως τις 7 μ.μ. οι επαναληπτικές εκλογές στις ΝΟ.ΔΕ. που δεν εξελέγη πρόεδρος από τον 1ο γύρο, ανακοινώθηκε από τη Γραμματεία Οργανωτικού της Νέας Δημοκρατίας.

* Στις 10:30 π.μ. από το λιμάνι του Πειραιά (Πύλη Ε1, Ε2, Ακτή Βασιλειάδη) ο απόπλους του «Ελευθέριος Βενιζέλος» της ΑΝΕΚ για την Τρίτη και τελευταία κρουαζιέρα με κατεύθυνση τα νησιά Ρόδο-Κω-Σάμο-Τήνο ή Σύρο-Μύκονο των δικαιούχων παροχών του Οργανισμούς Εργατικής Εστίας.

* Στις 10:30 π.μ. στο Ενετικό Λιμάνι συνάντηση του νομάρχη Χανίων, Γρηγόρη Αρχοντάκη, με ομάδα δημοσιογράφων από το Λουξεμβούργο και θέματα συζήτησης που αφορούν στον τουρισμό του νομού.

* Στις 11:30 π.μ. ο πρόεδρος της Δημοκρατίας της Σερβίας, Boris Tadić θα συμμετάσχετι στο Ελληνο- Σερβικό Επιχειρηματικό Φόρουμ.

* Στις 12 το μεσημέρι στο Μέγαρο Μαξίμου ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου θα συναντηθεί με το πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Jerzy Buzek.

* Στις 12 το μεσημέρι συνεδριάζει ο Κοινοβουλευτικός Τομέας Εργασίας (ΚΤΕ) Ενεργείας του ΠΑΣΟΚ για το νομοσχέδιο: «Μέτρα για τη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης κατά την τελική χρήση, ενεργειακές υπηρεσίες και άλλες διατάξεις».

* Στις 12:30 μ.μ. συνεδριάζει στα γραφεία της (Γενναδίου 8 και Ακαδημίας 65) το διοικητικό συμβούλιο της Κεντρικής Ενωσης Δήμων και Κοινοτήτων Ελλάδας (ΚΕΔΚΕ).

* Στις 12:30 μ.μ. στο Δημαρχείο Μεσολογγίου, συνέντευξη Τύπου εφ' όλης της ύλης θα παραχωρήσει ο δήμαρχος της Ιεράς Πόλεως του Μεσολογγίου, Γιάννης Αναγνωστόπουλος.

* Στη 1 παρά 20 μετά το μεσημέρι στο ξενοδοχείο Hilton συνάντηση του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας Αντώνη Σαμαρά με τον πρόεδρο της Σερβίας Boris Tadic.

* Στη 1 μ.μ. στο υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Ασφάλισης συνέντευξη Τύπου της πολιτικής ηγεσίας.

* Στη 1:30 μ.μ. στο Προεδρικό Μέγαρο, ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κάρολος Παπούλιας, θα δεχθεί τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, καθηγητή Jerzy Buzek.

* Στη 1:30 μ.μ. γεύμα μεταξύ του προέδρου της Δημοκρατίας της Σερβίας, Boris Tadić, και του πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου.

* Στη 2 μ.μ. στο υπουργείο Οικονομικών (Νίκης 5-7) συνέντευξη Τύπου των υπουργών Οικονομικών, Γιώργου Παπακωνσταντίνου, Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, Λούκας Κατσέλη, Περιβάλλοντος, Ενεργείας και Κλιματικής Αλλαγής, Τίνας Μπιρμπίλη, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, Δημήτρη Ρέππα και Πολιτισμού και Τουρισμού, Παύλου Γερουλάνου με θέμα τις αποκρατικοποιήσεις και τη διαχείριση της δημόσιας περιουσίας.

* Στις 2:30 μ.μ. στο Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Αθηνών (ΕΒΕΑ) η γενική συνέλευση του Πανελληνίου Συνδέσμου Εξαγωγέων (ΠΣΕ) για την παρουσίαση των συμπερασμάτων του διεθνούς συνεδρίου με θέμα: «Εξωστρεφής Οικονομία: Σύνδεσμος με το Μέλλον», καθώς και των μελλοντικών τάσεων για τις ελληνικές εξαγωγές.

* Στις 3 μ.μ. από το στρατιωτικό αεροδρόμιο της Ελευσίνας, αναχωρεί για το Ισραήλ αεροσκάφους τύπου C-130 της ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας, προκειμένου να παραλάβει τους Ελληνες πολίτες που αναμένεται να απελευθερωθούν από τις ισραηλινές αρχές.

* Στις 5 μ.μ. έως τις 9 μ.μ. στα Γήπεδα Θέρμης, το τουρνουά αντισφαίρισης μεταξύ φοιτητών και φοιτητριών ΤΕΦΑΑ Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, (ΑΠΘ) στο πλαίσιο της Φοιτητικής Εβδομάδας που διοργανώνει το ΑΠΘ.

* Στις 6:30 μ.μ. επίσκεψη του προέδρου της Σερβίας, Boris Tadić, στην πρεσβεία της Δημοκρατίας της Σερβίας στην Αθήνα.

* Στις 7 μ.μ. στην πρεσβεία της Δημοκρατίας της Σερβίας δεξίωση του προέδρου της χώρας Boris Tadić.

* Στις 7 μ.μ. στο κτίριο επί της Λεωφόρου Αμαλίας 34 στην Αθήνα, o δήμαρχος Αθηναίων, Νικήτας Κακλαμάνης θα κάνει τα εγκαίνια των γραφείων του Τουριστικού Οργανισμού Χαλκιδικής για την προώθηση και την προβολή του νομού.

* Στις 7 μ.μ. στην Ορθόδοξη Ακαδημία Κρήτης στο Κολυμπάρι, επετειακή εκδήλωση για τα 40 χρόνια ζωής του Αννουσάκειου Ιδρύματος, την προσφορά του, αλλά και τις μελλοντικές του προοπτικές για τη συνέχεια του σημαντικού του έργου. Την εκδήλωση συνδιοργανώνουν η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Χανίων, η Ιερά Μητρόπολις Κισάμου & Σελίνου και ο Εθελοντικός Σύνδεσμος «Φίλοι του Αννουσάκειου Ιδρύματος Κισάμου».

* Στις 7:20 μ.μ. άφιξη του προέδρου της Δημοκρατίας, Κάρολου Παπούλια, στην πρεσβεία της Δημοκρατίας της Σερβίας.

* Στις 8 μ.μ. στο Ξενοδοχείο Αθλητών στην Αθήνα η τελετή λήξης των πρώτου κύκλου των test events για τους Special Olympics Αθήνα 2011.

* Στις 8 μ.μ. στο κτίριο «Παιδόπολης» του Δήμου Ωραιοκάστρου ο δήμαρχος Νικόλαος Μπάτος θα κηρύξει την έναρξη του 16ου Φεστιβάλ Εικαστικών Τεχνών. Το Φεστιβάλ θα διαρκέσει έως και την Τετάρτη 9 Ιουνίου.

* Στις 8:30 μ.μ. στην περιοχή Καστράκι στο λιμάνι του Πειραιά, μεγάλη εκδήλωση στη μνήμη του αγωνιστή της δημοκρατίας, Γρηγόρη Λαμπράκη, με τη συμμετοχή του Δήμου Πειραιά. Θα ακολουθήσει συναυλία με τον Δημήτρη Μπάση και την Λαϊκή Ορχήστρα Μίκης Θεοδωράκης.

* Στις 9 μ.μ. στον θερινό κινηματογράφο «Λαΐς» της Ταινιοθήκης της Ελλάδος (Ιερά Οδός 48) η προβολή ντοκιμαντέρ «Bells Threads & Miracles», σε σκηνοθεσία Μαριάννας Οικονόμου, σενάριο Νίκης Τσιλικίρογλου και παραγωγή Λιλέτ Μπόταση.

* Στις 10 παρά τέταρτο το βράδυ η τρίτη αναμέτρηση του Παναθηναϊκού με τον Ολυμπιακό στο κλειστό των ολυμπιακών εγκαταστάσεων.