Πολιτική
Τετάρτη, 02 Ιουνίου 2010 14:06

Σε καλό κλίμα η συνάντηση Παπανδρέου - Μπούζεκ

Σε καλό κλίμα ολοκληρώθηκε η συνάντηση του Πρωθυπουργού με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. «Ενδειξη αλληλεγγύης η παρουσία του κ. Μπούζεκ στην Αθήνα, είπε ο Πρωθυπουργός. «Η Ελλάδα δεν είναι μόνη», σημείωσε ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου.

«Η παρουσία του προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Αθήνα, αποτελεί ισχυρή ένδειξη συμπαράστασης και αλληλεγγύης στις θυσίες του ελληνικού λαού, έτσι ώστε να κατακτήσει η χώρα την αξιοπιστία της, να δημιουργήσει μια βιώσιμη οικονομία με διαφάνεια, με προστασία του εισοδήματος και των συντάξεων», δήλωσε ο πρωθυπουργός, μετά τη συνάντησή με τον πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου Γέρζι Μπούζεκ.

Ο κ. Παπανδρέου είπε ότι, πέραν της οικονομικής κρίσης που αφορά όχι μόνο την Ελλάδα αλλά και τη διεθνή και ευρωπαϊκή οικονομία, με τον κ. Μπούζεκ συζήτησε το πώς θα συντονιστούν οι προσπάθειες, ώστε η Ευρώπη να βγει από την κρίση πιο ανταγωνιστική, έχοντας μπει σε αναπτυξιακή τροχιά και στην πράσινη ανάπτυξη.

Επίσης τον ενημέρωσε για τις προσπάθειες επίλυσης του θέματος του ονόματος με την ΠΓΔΜ, για την πρόσφατη επίσκεψη του Τούρκου πρωθυπουργού στην Ελλάδα και τις προσπάθειες που γίνονται για την ανοικοδόμηση μιας νέας σχέσης βασισμένη στις αρχές της καλής γειτονίας και της εδαφικής ακεραιότητας.

Ο πρωθυπουργός επίσης συζήτησε με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, το θέμα που έχει προκύψει με το απευθείας εμπόριο ΕΕ και κατεχομένων στην Κύπρο, ενώ εξέφρασε ακόμα μια φορά την αμέριστη υποστήριξή του στις προσπάθειες του Προέδρου Χριστόφια.

Η πρόταση του κ. Παπανδρέου για την ένταξη των δυτικών Βαλκανίων στην ΕΕ με καταληκτική ημερομηνία το 2014, πάντα με τις προϋποθέσεις που θέτει η Ευρώπη, όπως είπε ο πρωθυπουργός, συζητήθηκε επίσης στη συνάντηση των δυο ανδρών.

«Η Ελλάδα είναι ασφαλής και φιλόξενος τόπος για τον Τουρισμό: Χρειάζεται να το μεταφέρουμε αυτό καθώς έγινε υπερπροβολή ορισμένων αρνητικών εικόνων από τις κινητοποιήσεις», τόνισε ακόμα ο κ. Παπανδρέου.

«Έρχομαι από την Ευρώπη με μήνυμα αλληλεγγύης. Η Ελλάδα δεν είναι μόνη», είπε από την πλευρά του ο κ. Μπούζεκ, πρόσθεσε, ότι η κυβέρνηση έχει να επιτελέσει ηράκλειο έργο και εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι θα επιτύχει.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου πρόσθεσε ακόμα ότι τα μέτρα είναι σαν τα φάρμακα, πικρά αλλά απαραίτητα και καλωσόρισε το πρόγραμμα του πρωθυπουργού και της κυβέρνησης, υπογραμμίζοντας ότι είναι ένδειξη υπευθυνότητας εκ μέρους της Ελλάδας.

Τέλος, ο κ. Μπούζεκ επισήμανε ότι η Ελλάδα είναι ασφαλής χώρα, προσθέτοντας ότι υπάρχει ένταση η οποία όμως συνοδεύει πάντα τις μεταρρυθμίσεις.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ