Πολιτική
Τετάρτη, 02 Ιουνίου 2010 14:48

Ενταση στην Εξεταστική για τη Siemens

Θυελλώδης ήταν η σημερινή συνεδρίαση της εξεταστικής επιτροπής για τη Siemens. Παραίτηση Βαλυράκη, με αφορμή το επίμαχο email, ζητά η ΝΔ. Αίτημα κλήτευσης Σαμαρά από το ΠΑΣΟΚ. Οργισμένη αντίδραση από την αξιωματική αντιπολίτευση.

Θυελλωδώς ξεκίνησε η σημερινή συνεδρίαση της εξεταστικής επιτροπής για τη Siemens, στον απόηχο της αντιπαράθεσης που ξεσπασε για το επίμαχο e-mail και τη μετάφραση του όρου «cabinet man».

Εντονη επίθεση από τους βουλευτές της ΝΔ που μετέχουν στην Εξεταστική δέχθηκε ο πρόεδρος της Επιτροπής Σήφης Βαλυράκης, για τον οποίο τίθεται από την αξιωματική αντιπολίτευση θέμα αξιοπιστίας και ζητείται η παραίτησή του.

Από την πλευρά του το ΠΑΣΟΚ επιμένει πως το έγγραφο αυτό αποτελεί μέρος της δικογραφίας της υπόθεσης και ζητά επανάκληση στην Εξεταστική Επιτροπή του γαμπρού του Αντώνη Σαμαρά Αθανάσιου Σέκερη, αλλά και κλήση του ίδιου του προέδρου της ΝΔ.

Συγκεκριμένα, ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Βασίλης Γκεγκέρογλου υποστηρίζει ότι στα αρχεία που εστάλησαν στην επιτροπή από τη Siemens, υπάρχει e-mail του κ. Σέκερη (ο οποίος εργαζόταν στη Siemens) προς τον Αντώνη Σαμαρά, όταν ήταν ευρωβουλευτής, μέσω του οποίου του ζητούσε να επικοινωνήσει με τον πρώην ισχυρό άνδρα της Siemens Hellas Μιχάλη Χριστοφοράκο, προκειμένου ο ίδιος να αναβαθμιστεί στην εταιρεία.

Αμεση και οργισμένη ήταν η απάντηση εκ μέρους των βουλευτών της ΝΔ, με τον Τ. Νεράτζη να υπογραμμίζει με καυστικότητα: «Μετά τους "επιπλοποιούς" ήρθε η σειρά των "μπατζανάκηδων"».

Ανέφερε ότι το ΠΑΣΟΚ γνώριζε ήδη την εξ αγχιστείας συγγένεια του προέδρου της ΝΔ με τον κ. Σέκερη και ότι προ 40 μόλις ημερών κλήθηκε (o Σέκερης) και εξετάσθηκε επισταμένα για όλα τα θέματα που περιλαμβάνονται στο e-mail.

«Εντούτοις αποτολμά την υποβολή αιτήματος για εκ νέου κλήση του κυρίου Σέκερη, αλλά και του ίδιου του κ. Σαμαρά για λόγους που όλοι αντιλαμβάνονται», πρόσθεσε ο κ. Νεράτζης.

«Τίποτε, λοιπόν, καινούργιο δεν προσθέτει το e- mail σε όσα είναι ήδη γνωστά», τόνισε και κλιμάκωσε την επίθεσή του λέγοντας πως «απλώς δείχνει ότι ο κατήφορος του ΠΑΣΟΚ προς το βούρκο συνεχίζεται, εκθέτοντας έτσι προσωπικά τον πρωθυπουργό κ. Γ. Παπανδρέου που επιτρέπει τέτοιου είδους αθλιότητες».

Στην Εξεταστική ο Μ. Κάτσικας

Εν τω μεταξύ, με αφορμή το email, σήμερα καταθέτει στην Εξεταστική ο επιχειρηματίας Μάριος Κάτσικας, ο οποίος φέρεται να εμπλέκεται στην υπόθεση, καθώς σε τραπεζικό του λογαριασμό (ελβετικό) υπήρξε το 2003 εισροή 200 χιλιάδων ευρώ από την εταιρεία Πλείσιντ Μπλου

που διαχειριζόταν ο Γ. Κλαδής για λογαριασμό του Μ. Χριστοφοράκου.

«Όσοι έκαναν τα "βαποράκια" στη διακίνηση μαύρου πολιτικού χρήματος της Siemens, θα κελαηδήσουν μόνο αν φοβηθούν με το "μαστίγιο" της φυλακής και προσελκυθούν με το "καρότο" του καθεστώτος ευνοϊκής μεταχείρισης μαρτύρων», σχολίασε από την πλευρά του ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και μέλος της Εξεταστικής Δ. Παπαδημούλης.

«Αναμένουμε επιτέλους τις ενέργειες της ελληνικής δικαιοσύνης, που ακόμη δεν έχει καλέσει τον κ. Κάτσικα, ούτε καν ως μάρτυρα», πρόσθεσε.

Ερωτηθείς για το θέμα που ανέκυψε την Τρίτη με τη μετάφραση του όρου cabinet man, καθώς και εάν κρύβεται μια προσπάθεια «επιδέξιας» απαξίωσης των εξεταστικών, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε πως «δεν πρέπει να προτρέχουμε να βγάλουμε συμπεράσματα τα οποία παρουσιάστηκαν κατά κόρον, ειδικότερα χτες, γιατί μπορεί να μην είναι ορθά».

Ενημέρωση ζήτησε ο Ι. Τέντες

Εξάλλου, ο εισαγγελέας Αρείου Πάγου, Ιωάννης Τέντες κάλεσε σήμερα στο γραφείο τους δύο εφέτες ανακριτές, που χειρίζονται την υπόθεση, Μαρία Νικολακέα και Ιωάννη Φιοράκη, προκειμένου να ενημερωθεί για το γνωστό e-mail, στο οποίο γίνεται αναφορά για δύο εμβάσματα ύψους 12.000 δολαρίων.

Οι δύο ανακριτές διαβεβαίωσαν τον κ. Τέντε ότι το εν λόγω e-mail περιλαμβάνεται στη δικογραφία. Αντίγραφο διαβιβάστηκε στη Βουλή.